Κου Κλουξ Κλαν: Χρυσές μπίζνες με λευκή κουκούλα. Καταχρήσεις, όργια και η δολοφονία που διέλυσε την οργάνωση

Κου Κλουξ Κλαν: Χρυσές μπίζνες με λευκή κουκούλα. Καταχρήσεις, όργια και η δολοφονία που διέλυσε την οργάνωση

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Στρατολογώντας μέλη από την αμερικανική μεσαία τάξη, οι ηγέτες της ‘Αόρατης Αυτοκρατορίας’ έγιναν γρήγορα εκατομμυριούχοι. Όμως η τηλεοπτική σύλληψη δύο κεντρικών στελεχών, μετά από κραιπάλη και όργια καθώς και η δολοφονία της γραμματέα του ‘Μεγάλου Δράκου’ της Ιντιάνα, έβαλαν ταφόπλακα στη δράση της Κου Κλουξ Κλαν.

Η ίδρυση και η προέλευση του ονόματος

Ήταν το καλοκαίρι του 1866 στο Πουλάσκι του Τενεσί, όταν μια ομάδα πρώην αξιωματικών του ηττημένου στρατού της Συνομοσπονδίας, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν μια οργάνωση που θα υπεράσπιζε τα συμφέροντα των λευκών κτηματιών, ενάντια στους μαύρους πρώην σκλάβους, που μετά το τέλος του εμφυλίου, είχαν κερδίσει το δικαίωμα ψήφου.

Ο Νάθαν Φόρεστ, έμπορος σκλάβων, μεγαλογαιοκτήμονας, στρατηγός της Συνομοσπονδίας και πρώτος ‘Μέγας Γόης’ της ΚΚΚ. Πηγή Wikipedia

Έτσι επέλεξαν το όνομα ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ, που προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘κύκλος’, αρκετά διαδεδομένη στις αδελφότητες νέων των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία προστέθηκε η κέλτικης καταγωγής και αρχαϊκής ορθογραφίας λέξη klan (σήμερα γράφεται clan), που σημαίνει γένος, μιας και όλοι τους είχαν ιρλανδο-σκωτσέζικη ρίζα.  Η ονομασία σημαίνει: ‘Αδελφότητα του γένους’.

Στο δωμάτιο ν.10 του Maxwell House, στο Νάσβιλ, εγκρίθηκε το καταστατικό της ‘Aόρατης αυτοκρατορίας᾿. Πηγή Pinterest

Σε τρείς ιστορικές περιόδους (1866-1877, 1915-1925, 1954-1972),  η ΚΚΚ – ή αλλιώς ‘Αόρατη Αυτοκρατορία’, όπως άρεσε στα μέλη της να την αποκαλούν, απέκτησε μαζική αποδοχή. Ο μυστικισμός των στολών και των συμβόλων, οι φλεγόμενοι σταυροί, το παράξενο λεξιλόγιο, οι δήθεν αγαθοεργίες και η χρήση της δημοσιότητας, αποτέλεσαν το προκάλυμμα μιας οργάνωσης που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες.

Η περίοδος που η Κλαν γνώρισε τη μαζικότερη απήχηση, ήταν η 2η. Ήταν τότε που πραγματοποιήθηκε η τεράστια πορεία στην Ουάσιγκτον, με 40.000 μέλη – κουκουλοφόρους, να σκορπίζουν το φόβο σε όλη τη χώρα. Η εξάπλωσή της τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920 ήταν ραγδαία.

Το καλοκαίρι του 1925, η ‘αυτοκρατορία’ έφτασε στο απόγειο της δόξας της πραγματοποιώντας μια μεγαλειώδη πορεία στην Ουάσιγκτον. Πηγή Picryl

Σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου, το 1921 η ΚΚΚ αριθμούσε περί τα 100.000 μέλη, ενώ το 1923 είχε εκτοξευτεί στα 2.500.000!

Ο …ταλαντούχος κύριος Σίμονς και η φωτιά στο Stone Mountain

Πρωτεργάτης της νέας περιόδου της οργάνωσης ήταν ο Ουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς, πρώην ιερέας και πλασιέ καλτσοδετών.

Η αποτυχημένη του πορεία σε διάφορα επαγγέλματα τον ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αναβίωση της ΚΚΚ. Tην τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου του 1915 -ανήμερα της μέρας των Ευχαριστιών- επιχείρησε να φωταγωγήσει την κορυφή του Stone Mountain, ενός λόφου ανατολικά της Ατλάντα, με έναν τεράστιο φλεγόμενο σταυρό.

«Εκείνη τη μέρα, καθώς οι άνθρωποί μας αψηφούσαν τη μανία του παγωμένου αέρα και τη θερμοκρασία πολλών βαθμών υπό το μηδέν, η Αιώνια Αυτοκρατορία ξύπνησε από το λήθαργό της μισού αιώνα, για να επωμισθεί μια νέα αποστολή…», ανέφερε ο ίδιος για εκείνη τη νύχτα, αν και η θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 12 βαθμοί πάνω από το μηδέν!

Κλαρκ-Τάϊλερ, μάρκετινγκ και χρυσές μπίζνες

Η αναγέννηση της Κου Κλουξ Κλαν τράβηξε το ενδιαφέρον δύο τυχοδιωκτών, πρώην διοργανωτών φιλανθρωπικών εράνων του Ερυθρού Σταυρού, του Έντουαρντ Γιανγκ Κλαρκ και της Ελίζαμπεθ Τάϊλερ. Γνωρίζοντας τα μυστικά του μάρκετινγκ, συνεργάστηκαν επαγγελματικά με τον Σίμονς.

Το target group της ‘Αόρατης Αυτοκρατορίας’ ήταν η μεσαία τάξη: οι μικρομαγαζάτορες, οι αγρότες, οι κληρικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι. Η ΚΚΚ προβαλλόταν στα έντυπα, τα φιλμ και στις ομιλίες που διοργάνωνε, ως μια «εταιρία εξαιρετικής τάξεως, για ευφυείς ανθρώπους με χαρακτήρα».

Πηγή Wacohistory

Κάθε μέλος πλήρωνε 10 δολάρια ως ετήσια συνδρομή και υποχρεούταν να αγοράζει διάφορα άλλα αξεσουάρ, όπως το νερό της μυήσεως και τις στολές. Η ανώτατη ηγετική τριάδα (Σίμονς, Κλαρκ, Τάϊλερ) και οι τοπικοί ηγέτες, παίρνοντας άμεσο μερίδιο από τα έσοδα, δεν άργησαν να πλουτίσουν. Ο τζίρος της οργάνωσης το 1925 έφτασε τα 40 εκ. δολάρια.

Χαρακτηριστικά, η αμοιβή του Ουίλιαμ Σίμονς έφτανε τα 1000 δολάρια το μήνα, την ώρα που είχε ήδη εισπράξει 25.000 δολάρια ως εφάπαξ αποζημίωση για τις στερήσεις στις οποίες είχε υποβληθεί προτού η οργάνωση καταστεί κερδοφόρα… Ο Σίμονς, που στο μεταξύ είχε αποκτήσει τον τίτλο του ‘Αυτοκρατορικού Γόη’, είχε μετακομίσει σε μια βίλα στην Ατλάντα – προσφορά της Κλαν – το λεγόμενο Klan Krest.

Η βίλα των οργίων, η δολοφονία της Ομπερχόλτσερ και η πτώση της ‘Αυτοκρατορίας’

Οι εσωτερικές έριδες όμως αποδείχτηκαν η αχίλλειος πτέρνα της οργάνωσης: Ο Έντουαρντ Κλαρκ προσέλαβε τον έμπιστό του, Χίραμ Ίβανς, στη θέση του γραμματέα του Σίμονς. Αυτός, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις ακολασίες του ‘Αυτοκρατορικού Γόη’, παρείχε στον Κλαρκ τα απαραίτητα στοιχεία για να αναγκάσει τον ‘Αυτοκρατορικό Γόη’ στην αποστράτευση.

Στη συνέχεια, ο Ίβανς στράφηκε εναντίον του ευεργέτη του, σκαρώνοντας τη σύλληψη – σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – των Κλαρκ και Τάϊλερ, που έτρεχαν να κρυφτούν γυμνοί και μεθυσμένοι.

Τη χαριστική βολή όμως στην Κου Κλουξ Κλαν έδωσε ο βιασμός μέσα σε τρένο και η δολοφονία της Ματζ Ομπερχόλτζερ, που ήταν γραμματέας του ‘Μεγάλου Δράκου’ της Ιντιάνα, Ντέϊβιντ Στέφενσον.

Ο ‘Μεγάλος Δράκος’ της Ιντιάνα, Ντέϊβιντ Στέφενσον, βίασε και στη συνέχεια δολοφόνησε τη γραμματέα του, Ματζ Όμπερχότσερ. Πηγή Wikipedia

Όταν ο Ίβανς, που είχε γίνει ο νέος πανεθνικός ηγέτης της ‘Αυτοκρατορίας’, απέπεμψε τον Στέφενσον για να γλιτώσει τις ευθύνες , εκείνος με τη σειρά του αποκάλυψε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα καθώς και στοιχεία για φυλετικά εγκλήματα, προκαλώντας τη μαζική φυγή μελών από την ΚΚΚ, η οποία τις επόμενες δεκαετίες μετατράπηκε σε μια μικρή, περιθωριακή ομάδα με μηδαμινή δράση.

«Τα βάσανα της ξενιτιάς». Πως οι Έλληνες βρέθηκαν στο στόχαστρο της Κου Κλουξ Κλαν με το επιχείρημα ότι δεν ήταν λευκοί….

Σήμερα υπάρχουν μικροί πυρήνες της Κου Κλουξ Κλαν, όμως η πλειοψηφία των ακροδεξιών ρατσιστών στις ΗΠΑ οργανώνεται και συμμετέχει σε άλλες οργανώσεις, που μοιάζουν περισσότερο σε παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και αυστηρή πειθαρχία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu