Συνεχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές επιθέσεις να αγριεύουν σε στρατηγικές περιοχές, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες εισβολής.
Σε Οδησσό και Μαριούπολη η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική, ενώ οι σειρήνες ήχησαν σε δεκάδες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα, δε, που αναμένεται ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με την ουκρανική πλευρά μάλιστα να εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών, εν αντιθέσει με τον Πούτιν.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η σημαντική συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία) στο Κίεβο, όπου συζητήθηκαν και ειπώθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα.
Αισιόδοξοι για συμφωνία οι Ουκρανοί -Διαφωνεί ο Πούτιν
Στον πέμπτο κύκλο διαπραγματεύσεων φάνηκε μία «χαραμάδα» ελπίδας για συμβιβασμό μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σήμερα.
«Η στάση του Κρεμλίνου έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο σκληρή όσο στο ξεκίνημα του πολέμου. Πλέον υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ οι τελευταίες συνομιλίες κρίνονται ως «εποικοδομητικές», ανακοίνωσε το Κίεβο.
Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την εκτίμηση πως το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.
Ζελένσκι: Οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από πλευράς του, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».
Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Σε κατάσταση πολιορκίας η Οδησσός
Παρά την αισιοδοξία των Ουκρανών για τις διαπραγματεύσεις, βέβαια, η κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο συνεχίστηκε με την κλιμάκωση των επιθέσεων από τους Ρώσους.
«Οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πίεση της Ρωσίας στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, σφυροκοπώντας από παντού: στεριά, θάλασσα και αέρα.
Οι τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για τραυματίες.
Το Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.
Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αναμένουν απόβαση στρατιωτών, ενώ στη Θάλασσα της Αζοφικής παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Ρωσικού Στόλου. Δορυφορικές εικόνες τον απεικονίζουν να κατευθύνεται προς την πόλη.
Νέες εκρήξεις τα ξημερώματα στο Κίεβο -Σειρήνες σε δεκάδες περιοχές
Επίσης, ο κλοιός συνεχίζει να σφίγγει επικίνδυνα και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, καθώς σημειώθηκαν νέες εκρήξεις.
Οπως ανέφερε το CNN, ακούστηκαν εκρήξεις εκ νέου στα προάστια του Κιέβου καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν ξανά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι εκρήξεις ξεκίνησαν αργά τη νύχτα, μετά την επιβολή εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. Θυμίζουμε ότι η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 8:00 μ.μ. της Τρίτης έως τις 7:00 π.μ. της Πέμπτης.
Περίπου στις 3:00 τη νύχτα, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναστάτωσαν και το Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.
Οπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο αναφορές δημοσιογράφων, οι σειρήνες ήχησαν, υποδεικνύοντας ότι οι άμαχοι θα πρέπει να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια, λόγω φόβου αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, μια στρατιωτική βάση λίγο έξω από την πόλη, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χτυπήθηκε με ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Kyiv Independent, σειρήνες ακούστηκαν ακόμη και στις πόλεις Ιζιούμ, Ντίνπρο, Τσερκάσι, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Οδησσό, Βινίτσια, Κιρόβοχραντ, Κρέμεντσουκ, Μπίλα Τσέρκβα, Νικόπολη, Μικολάιφ, Ιζμαϊλ, Πολτάβα, Κμελνίτσκι και Κριβέ Οζέρο.
Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έχουν χάσει το 40% των μονάδων τους»
Την ίδια ώρα, πάντως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύθηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Κατάρριψη τουλάχιστον τριών ρωσικών ελικοπτέρων αναφέρουν οι Ουκρανοί
Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι κατέστρεψε μια σειρά από ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Χερσώνας την Τρίτη, σύμφωνα με νέες δορυφορικές εικόνες.
Αν ισχύουν οι εν λόγω αναφορές, είναι το πιο καταστροφικό χτύπημα που έχει πραγματοποιήσει ο ουκρανικός στρατός εναντίον ρωσικών ελικοπτέρων, κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τουλάχιστον τρία ρωσικά ελικόπτερα να φαίνονται να φλέγονται ή να καταστρέφονται στο αεροδρόμιο.
Παραμένει απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη -Αγωνία για τους εγκλωβισμένους σε νοσοκομείο
Παράλληλα, η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική, με τους Ρώσους να έχουν αυξήσει την πίεσή τους, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την τακτική τους.
Μάλιστα, στην τελευταία ενημέρωσή του, ο ουκρανικός στρατός επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα για τις δυνάμεις της Ουκρανίας είναι κρίσιμα στην περιοχή. «Η χειρότερη κατάσταση παραμένει στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ο εχθρός προσπαθεί να αποκλείσει την πόλη στα δυτικά και ανατολικά προάστια της πόλης. Έχει σημαντικές απώλειες, αναγκάστηκε να εισαγάγει εφεδρεία από την 810 Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών».
Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο, οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την ίδια ώρα, η αγωνία εντείνεται για την κατάσταση ομηρίας σε νοσοκομείο της Μαριούπολης. Όπως ανέφερε το βράδυ ο αντιδήμαρχος της πόλης, ρωσικές δυνάμεις κρατούν ασθενείς και προσωπικό στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ είπε: «Λάβαμε πληροφορίες πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας… και πως κρατούν τους ασθενείς και τους γιατρούς μας ως ομήρους», ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται περίπου 400 άτομα.
Ο περιφερειάρχης, Πάβλο Κιριλένκο, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».
Σύμφωνα πάντα με τον περιφερειάρχη, πρόκειται για το περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας στα δυτικά προάστια της Μαριούπολης, που σχεδόν καταστράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το προσωπικό συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς στο υπόγειο.
Ο Κιριλένκο είπε πως οι Ρώσοι «πρακτικά έχουν καταστρέψει» τη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αυτό του είπαν ότι 400 άτομα κρατούνται σε υπόγειο χώρο του κτιρίου.
«Η καταστροφή δεν ήταν αρκετή για τους Ρώσους… τώρα κρατούν ανθρώπους ομήρους», έγραψε ο περιφερειάρχης, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες αυτές από έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο που κατάφερε να ειδοποιήσει τις Αρχές. Ο Κιριλένκο είπε ότι το ίδιο νοσοκομείο είχε δεχτεί χτύπημα από τον ρωσικό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αντιδήμαρχος της περιοχής επιβεβαίωσε στο BBC ότι 400 άτομα είναι «όμηροι» στο κτίριο.
«Κρανίου τόπος» το Χάρκοβο
Οι επιθέσεις συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, όπου περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.
«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε την Τρίτη (15/3) ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση. Ο Τερέχοφ σημείωσε, πάντως, ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η επίθεση του Έλον Μάσκ στην Τέιλορ Σουίφτ μετά την στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
- Τριπλή παράσυρση πεζών σε περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης ο οδηγός
- Γιατί οι φυτείες καφέ στην Ουγκάντα έγιναν τόποι εγκλήματος. Η εκτόξευση των τιμών και οι συμμορίες ληστών
- Μεγάλες πληγές στην παραγωγή μαστίχας άφησε πίσω της η κακοκαιρία Atena στη Χίο. Πάνω από 160 τόνοι χαμένοι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ