“Κροκοδειλάκι” από την Ικαρία ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης μέσα σε παπούτσι μέχρι την Αθήνα. Διαβάστε γιατί μπροστά του ο κροκόδειλος του Νείλου έρχεται δεύτερος

“Κροκοδειλάκι” από την Ικαρία ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης μέσα σε παπούτσι μέχρι την Αθήνα. Διαβάστε γιατί μπροστά του ο κροκόδειλος του Νείλου έρχεται δεύτερος
Tο κροκοδειλάκι “Agamia stellio” συναντήσαμε στα γυρίσματα της “Μηχανής του Χρόνου” στην ιστορική Δήλο, απέναντι από τη Μύκονο.

Η σαύρα αυτή ζει κυρίως σε απομονωμένα μέρη του Αιγαίου και αυτό το όνομα της δόθηκε στη Μύκονο για το ιδιαίτερο σχήμα της.

Όταν διάβασα την ανακοίνωση του  Σύλλογου ΑΝΙΜΑ – Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ότι ένας παραθεριστής που επέστρεψε από την Ικαρία τους τηλεφώνησε για να τους πει ότι «έφερε ένα κροκοδειλάκι μέσα στο παπούτσι του», χαμογέλασα και θυμήθηκα την πραγματική ιστορία του χαριτωμένου ερπετού.

Όπως διευκρίνισαν με διάθεση χιούμορ οι υπεύθυνοι του συλλόγου, δεν επρόκειτο για Καριώτικες παρενέργειες, αλλά για την απλή εξήγηση ότι το μικρό σαυροειδές ταξίδεψε λαθρεπιβάτης μέσα σ΄ένα από τα παπούτσια του ταξιδιώτη. Μαθαίνουμε μάλιστα έτρωγε mealworms, έδειχνε ήρεμο και χαλαρό και ότι με την πρώτη ευκαιρία επαναπροωθήθηκε στο νησί του.

Το καταπληκτικό με αυτό το μικροσκοπικό σαυράκι είναι ότι δεν πήρε το όνομά του από τον κροκόδειλο του Νείλου, αλλά ο κροκόδειλος του Νείλου πήρε το όνομά του από αυτό!

Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρείται πολύ παλιό ενδημικό είδος στην Ελλάδα. Στη συνέχεια οι Αιγύπτιοι ταύτισαν τη μορφή του με το μεγάλο ερπετό που αναπτύχθηκε αργότερα στην περιοχή τους. Την ιστορία μου επισήμανε ο παλιός μου συμμαθητής, Γιάννης Τσουγκράκης, όταν δημοσίευσα τη φωτογραφία του “κορκοδειλάκια”από τη Δήλο. Το ιερό νησί του Απόλλωνα που αποτέλεσε κορυφαίο θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο της αρχαιότητας.

saura krokodeilos dilos

Το κροκόδειλος στη Δήλο είναι τόσο αρχαίος όσο η ιστορία του νησιού. Φωτογραφία: Χρίστος Βασιλόπουλος

Μάλιστα, ο Ηρόδοτος (Ἱστορίαι 2.68.1-2.70.2) αναφέρει για τους αφρικανούς κροκόδειλους ότι “καλέονται δὲ οὐ κροκόδειλοι ἀλλὰ χάμψαι. κροκοδείλους δὲ Ἴωνες ὠνόμασαν, εἰκάζοντες αὐτῶν τὰ εἴδεα τοῖσι παρὰ σφίσι γινομένοισι κροκοδείλοισι τοῖσι ἐν τῇσι αἱμασιῇσι”. Δηλαδή, “οι Αιγύπτιοι δεν τους λένε κροκόδειλους, αλλά χάμψες. Κροκόδειλους τους ονομάζουν οι Ίωνες λόγω της ομοιότητάς τους με τους κροκόδειλους που έχουν αυτοί στις ξερολιθιές”.

Μαθαίνουμε ακόμα ότι στους αρχαίους Έλληνες η σαύρα αυτή ήταν γνωστή ως κρεκύδειλος ή κερκύδειλος.

Ετσι, το αιμοβόρο ερπετό της Αιγύπτου απέκτησε ελληνικό όνομα και κατάφερε να μας εκπλήξει…

Συναντάται περισσότερο στις Κυκλάδες (Κροκόδειλος), τη Σάμο (Κροκούταυλος), την Λέσβο (Κορκόδειλας), την Ικαρία (Κασίδης ή Κορκόφιλα), τη Χάλκη (Κρόκα), τη Ρόδο (Κουρκούτι), την Κάλυμνο (Κουρκούδιαλος). Στην Κύπρο το αποκαλούν Κουρκουτά ή Μπαρδιά.

Με πληροφορίες από τα “Ερπετά της Ελλάδας και της Κύπρου” των Αχιλλέα Δημητρόπουλου και Γιάννη Ιωαννίδη, 2002, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Εκδ. ΚΟΑΝ

Χρίστος Βασιλόπουλος

Διαβάστε και δείτε ακόμα από την Μηχανή του Χρόνου: Η Δήλος ήταν η «αρχαία off shore», απαλλαγμένη από τέλη και δασμούς. Γιατί τη συγκρίνουν με το Χονγκ Κονγκ. Στη Δήλο λειτουργούσε και το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο (βίντεο)…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.