Κυβερνητική παρέμβαση ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις για τη θανάτωση του 27χρονου χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τι απαντά ο ιδιοκτήτης, Λεσουέρ

Κυβερνητική παρέμβαση ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις για τη θανάτωση του 27χρονου χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Τι απαντά ο ιδιοκτήτης, Λεσουέρ

Έντοντες αντιδράσεις προκάλεσε η θανάτωση του χιμπατζή, που κατάφερε να διαφύγει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου.

Ο 27χρονος χιμπατζής μετά από διένεξη με άλλους χιμπατζήδες, δύο μικρότερα ζώα που είχαν ενηλικιωθεί και διεκδικούσαν την αρχηγία, φοβισμένος και σε φοβερή υπερένταση κατάφερε να περάσει τα ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό και να βγει εκτός πάρκου.

Φροντιστές και αρμόδιοι του Αττικού Πάρκου, δεν κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν ούτε να τον ναρκώσουν, και τελικά τον σκότωσαν.

Οι αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή ήταν πολλές και κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ οργανώθηκε και διαμαρτυρία έξω από το Πάρκο χτες, Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα. Φιλοζωικές οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες που εξαγριώθηκαν με τη δολοφονία του “Μπαζού”, όπως ήταν το όνομα του χιμπατζή, έδωσαν το παρόν απαιτώντας την απελευθέρωση, όχι μόνο των χιμπατζήδων, αλλά όλων των ζώων που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Κυβερνητική παρέμβαση

Το περιστατικό προκάλεσε και κυβερνητική παρέμβαση, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να στέλνει επιστολή, ζητώντας να ελεγχθούν μια σειρά από θέματα σε ότι αφορά τη λειτουργία του Πάρκου και την ΕΛΑΣ να διενεργεί προανάκριση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουάρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (27/6), ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης ‘Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Προανάκριση από την ΕΛΑΣ

Το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας, διεξάγει προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εξέδωσε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος, για την εκτέλεση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο. Ο βουλευτής, που χαρακτηρίζει την εκτέλεση του χιμπατζή ως «αποτρόπαια πράξη», ζητάει το κλείσιμο «αυτής της οικονομικής δραστηριότητας», δηλαδή του ζωολογικού κήπου, που αποτελεί «λάθος πρότυπο» για τα παιδιά.

«Η εκτέλεση του χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Πάρκο, βάσει ενός πρωτοκόλλου που διέπει τη λειτουργία των φυλακών για ζώα που ονομάζονται ζωολογικοί κήποι/πάρκα, αποτελεί μία αποτρόπαιη πράξη, ένα έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους (…). Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δραστηριότητες  με τα  ελεγχόμενα πάρκα, όπου τα ζώα προστατεύονται και διαβιούν  εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες αξίζουν να ενισχύονται και να υποστηρίζονται.

Αντίθετα, οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας».

Τι απαντά ο ιδρυτής του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ

Ο ιδρυτής του ζωολογικού πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δήλωσε,

“Τον χιμπατζή τον έχουμε 15 χρόνια. Κατανοώ τη στεναχώρια των φιλόζωων και όλων, αλλά πρέπει να καταλαβαινετε και τη δική μας στεναχώρια. Υπάρχει ομάδα 12 ατόμων που φροντίζουν αυτό το ζώο επί 15 χρόνια! Καταλαβαινετε τι σοκ ήταν για για εμας αυτή η τελική απόφαση.

Δεν υπήρχε όμως άλλος τρόπος. Ο χιμπατζής διέφυγε περνώντας μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη του, λόγω της βιαιότητας που υπήρχε με τα άλλα ζώα του είδους του, που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το εμπόδισε να ξεφύγει.

«Από αύριο θα κάνουμε σημαντικές επεμβάσεις σε όλη τη διάταξη των ηλεκτροφόρων καλωδίων και θα επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας παντού”.

Σχετικά με την κριτική περί της επάρκειας του προσωπικού να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, ο Λεσουέρ απάντησε,

“Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο για όλα τα σενάρια, ενώ κάνουμε συχνά τέτοια ασκήσεις για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μάλιστα, 6-7 έτομα έχουν ειδικό πιστοποητικό και στη χρήση των όπλων, όσο και στον εξοπλισμό της νάρκωσης”.

Η απάντηση στις φιλοζωικές οργανώσεις

Τέλος, όσον αφορά στη γνώμη φιλοζωικών οργανώσεων ότι το πάρκο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί, παρά μόνο ως καταφύγιο, δήλωσε,

“Είμαστε ήδη κέντρο διαχείρισης άγριας ζωής. Συμμετέχουμε σε 70 προγράμματα διάσωσης, βοηθάμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσει άγριας ζωής, όπως και συμμετέχουμε σε προσπάθειες διάσωσης ειδών υπό εξαφάνιση. Τι περισσότερο να κάνουμε δηλαδή;

Η ευζωία των ζώων είναι εξαιρετική, δεν ακολουθούμε απλά τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά τις ξεπερνούμε. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι όλα τα ζώα που έχουμε ειναι γεννημένα σε αιχμαλωσία – 4η, 5ης και 6ης γενιάς, δηλαδή, γεννημενα σε ζωολογικά πάρκα.

Τα προγράμματα διατροφής τους είναι τα καλύτερα, η υγεία τους παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένους κτηνιάτρους, ενώ οι χώροι όπου ζουν είναι μεγαλύτεροι από ότι προβλέπεται στις προδιαγραφές”

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu