3 Μαρτίου 1991. Τέσσερις αστυνομικοί ξυλοκοπούν βάναυσα έναν αφροαμερικανό.
Η σκηνή καταγράφηκε και σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο Ρόντνεϊ Κίνγκ ήταν ένα ακόμη θύμα της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικανών.
Οι εικόνες ήταν τρομακτικές για τον κυνισμό και την ανεξέλεγκτη βία.
Παράλληλα ανέδειξαν τις δύο πλευρές του Λος Άντζελες: τη λάμψη των χολυγουντιανών ταινιών και την υποβάθμιση των ανατολικών συνοικιών, όπου οι νέοι δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον. Ο Ρόντνεϊ Κίνγκ γίνεται σύμβολο των Αφροαμερικανών και των διακρίσεων που υφίστανται. Ο ξυλοδαρμός του ξεσηκώνει το μαύρο πληθυσμό της Αμερικής και προκαλεί την οργή τους.
Ακολουθούν επεισόδια και το Λος Άντζελες κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το χρονικό της βίας
Ο Ρόντνεϊ Κινγκ οδηγούσε στους δρόμους του Λος Άντζελες με μεγάλη ταχύτητα. Περιπολικό της αστυνομίας τον εντόπισε και του έκανε σήμα να σταματήσει για έλεγχο. Ακολούθησε καταδίωξη μέχρι που τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητο του και τον ακινητοποιούν. Τον έριξαν στο οδόστρωμα και άρχισαν να τον χτυπούν λυσσασμένα με γκλομπ σε όλο του το σώμα. Ο Ρόντνεϊ Κινγκ, ακινητοποιημένος, δε μπορούσε να προβάλει αντίσταση. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τέσσερις από τους αστυνομικούς να τον κλωτσούν ή να να τον πατούν στο κεφάλι.
Χρησιμοποίησαν ακόμη και το τέιζερ, ένα όπλο, που όχι μόνο εξουθενώνει το θύμα, αλλά παραλύει το σώμα του και το κάνει ευάλωτο σε βίαια χτυπήματα. Το όπλο χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα και εκτοξεύει δύο απειροελάχιστα βελάκια, τα οποία κουβαλούν μαζί τους νηματοειδή καλώδια. Από αυτά διοχετεύονται για δύο-τρία δευτερόλεπτα φορτία 50.000 βολτ. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, μετέφεραν τον Κινγκ στο αστυνομικό τμήμα.
Αργότερα παραδέχτηκε ότι επιχείρησε να διαφύγει, επειδή φοβόταν τη σύλληψή του, καθώς κυκλοφορούσε με αναστολή, αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.
Το περιστατικό δε θα γινόταν γνωστό, αν ένας περίοικος δεν κατέγραφε με την κάμερα του τον άγριο ξυλοδαρμό. Ο Τζορτ Χόλιντέι είχε στο χέρι του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της κατάχρησης εξουσίας και της αστυνομικής βίας που υπέστη ο Ρόντνεϊ Κινγκ. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν για χρήση υπερβολικής βίας. Η δίκη των τεσσάρων αστυνομικών έγινε ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1992. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως αυτό που δεν φαίνεται στο βίντεο είναι πως ο Κινγκ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αρχικά τους επιτέθηκε εκείνος.
Ούτε η επίθεση του Κινγκ, ούτε τα ναρκωτικά αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο όμως αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς. Αυτή η απόφαση ήταν που πυροδότησε την έκρηξη του μαύρου πληθυσμού. Χιλιάδες κόσμου αντέδρασε, κατέβηκε στους δρόμους με πρωτοφανή οργή και έσπασε και έκαψε οτιδήποτε βρισκόταν στο δρόμο του. Από τις 29 Απριλίου του 1992 και για έξι 24ωρα το Λος Άντζελες παραδόθηκε στις φλόγες και τις λεηλασίες. Οι αρχές έμοιαζαν ανίσχυρες απέναντι στην οργή του κόσμου και κυρίως της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο Κινγκ, την τρίτη ημέρα των αιματηρών ταραχών, είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση και είχε απευθύνει έκκληση για κοινωνική ειρήνη. Η πυρπόληση της πόλης προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Παντού ηχούσε το σύνθημα «LA LA, fuck the USA!». Οι διαδηλωτές όσο περνούσαν οι μέρες γίνονταν όλο και περισσότεροι ενώ τα επεισόδια έλαβαν χαρακτήρα εξέγερσης. Από ένα σημείο και έπειτα τα επεισόδια είχαν απλά ως αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του Κινγκ και την αθώωση των αστυνομικών. Η βαθύτερη αιτία ήταν η εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ. Αναλυτές υποδείκνυαν τις δύο πλευρές του Λος Άντζελες, τη λάμψη του Χόλιγουντ αλλά και τα γκέτο των ανατολικών συνοικιών με νέους, ανέργους, φτωχούς και οικονομικούς μετανάστες. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αμερικής. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Στον ακήρυχτο κοινωνικό εμφύλιο, κινητοποιήθηκε η πολιτεία της Καλιφόρνια που σε συνεννόηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισαν να βγάλουν στους δρόμους την εθνοφρουρά.
53 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ο απολογισμός της πρωτόγνωρης βίας στην Πόλη των Αγγέλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, οι δέκα από αυτούς πυροβολήθηκαν από ένστολους αξιωματικούς. Ένα χρόνο αργότερα ο Ρόντνεϊ Κινγκ έλαβε αποζημίωση 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο από τους αστυνομικούς που τον χτύπησαν καταδικάστηκαν, από το ανώτατο δικαστήριο, σε 30 μήνες φυλακή για τον ξυλοδαρμό, ενώ οι άλλοι δυο αθωώθηκαν εκ νέου.
Ο Ρόντνει Κινγκ που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς, έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών. Στις 17 Ιουνίου 2012 βρέθηκε νεκρός μέσα στην πισίνα του σπιτιού του. Το πτώμα του εντόπισε η γυναίκα του. Δεν έφερε κανένα σημάδι από τραύμα ή κάτι που να παρέπεμπε σε εγκληματική ενέργεια. Ο φάκελος του Κινγκ έκλεισε με το πόρισμα του ιατροδικαστή πως ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ο ξυλοδαρμός των Beatles από το χουντικό καθεστώς του Μάρκος στις Φιλιππίνες. Ποδοπατήθηκαν, έφαγαν κλωτσιές, τους έφτυσαν και τους έβρισαν με πολλά κοσμητικά επίθετα (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Γραμμή 4 μετρό. Το θηριώδες σκάμμα 35 μέτρων στην πλατεία Κολωνακίου (Bίντεο)
- Περούκες, μάσκες και χειρόγραφα στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ
- Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για την φορολογική εκκρεμότητα 11,1 εκατ. ευρώ για την offshore του
- Δίκη για το Μάτι. “Η τότε κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε μόνο για την συγκάλυψη του εγκλήματος” κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ