Λιμένι Μάνης. Δείτε από ψηλά το “πέτρινο” λιμάνι των πειρατών και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (drone)

Λιμένι Μάνης. Δείτε από ψηλά το “πέτρινο” λιμάνι των πειρατών και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (drone)

Στην ανατολική Μάνη, μόλις 5 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο, βρίσκεται ένα ξεχωριστό, παραθαλάσσιο χωριό που αποτελεί έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.

Πρόκειται για το Λιμένι, η ιστορία του οποίου συνδέεται άμεσα με την οικογένεια των Μαυρομιχαλέων που είναι η πατρίδα τους. Η βραχώδης περιοχή υπήρξε λημέρι πειρατών που με την μέθοδο της παραπλάνησης οδηγούσαν την νύχτα τα εμπορικά πλοία στους υφάλους και τις ακτές.

Για να το πετύχουν έσβηναν τους φάρους και άναβαν άλλες πηγές φωτός κοντά σε επικίνδυνα σημεία. Έτσι τα πλοία απέκλιναν από την πορεία τους και συντρίβονταν στα βράχια. Μια άλλη μέθοδος ήταν με την μετακίνηση κοπαδιών μέσα στο σκοτάδι. Φορούσαν φωτάκια στο λαιμό των κατσικιών και τα έστελναν στις ακτές.  Οι καπετάνιοι πίστευαν ότι πλησίαζαν κάποιο παράκτιο οικισμό και ακολουθούσαν λάθος πορεία με τραγική κατάληξη. Ακολουθούσε πλιάτσικο στο εμπόρευμα του πλοίου.

Φημισμένο ήταν το σκλαβοπάζαρο στο γειτονικό Οίτυλο. Εκεί είχε δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια του 18ου αιώνα. Το παρομοίαζαν μάλιστα με το Αλγέρι, όπου γινόταν το πιο γνωστό σκλαβοπάζαρο των πειρατών.

Δύο θαλάσσιες χελώνες παίζουν στα νερά του μικρού λιμανιού. Ένδειξη της καθαρότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος Φωτό: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος

Το “παλάτι” του Πετρόμπεη

Τα σμαραγδένια του νερά και η εντυπωσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του, έχουν αναδείξει το επίνειο της Αερόπολης, Λιμένι, σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Εκτός, όμως, από τη φυσική του ομορφιά, το Λιμένι, έχει παρελθόν που σχετίζεται με την ελληνική επανάσταση. Στις 17 Μαρτίου του 1821 ύψωσε το λάβαρο του Αγώνα στην Αρεόπολη και τέθηκε επικεφαλής πέντε χιλιάδων Μανιατών. Μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου προχώρησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Στα σοκάκια του βρίσκεται το αρχοντικό του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που κύρηξε την επανάσταση στην περιοχή.. Στον τετραώροφο πύργο του με τα τοξωτά ανοίγματα λέγεται πως έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Φιλική Εταιρεία, ήθελε οπωσδήποτε να έχει μέλη στη Μάνη. Ποιος ήταν ο φιλικός με τον κωδικό 110, που κατάφερε να ενώσει τις ισχυρότερες οικογένειες πριν την επανάσταση

Το γέρικο “παλάτι” έχει πρόσφατα αναστηλωθεί και σήμερα δεσπόζει στο λιμάνι, πάνω από τον κόλπο. Φωτο Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος.

Αναλλοίωτος γραφικός οικισμός

Η παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, συνέχεια της αυστηρότητας αλλά και της απλότητας των γεωμετρικών κτιρίων ολόκληρης της Μάνης, μαρτυρά τον εσωστρεφή χαρακτήρα ενός σημαντικού πολιτισμού που άνθισε αρκετά χρόνια πριν, ενώ ο συνδυασμός με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει, δημιουργεί ένα πέτρινο σκηνικό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και για μια φορά στη ζωή του.

Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού είναι βραχώδες τόσο έξω, όσο και μέσα στο νερό, που με την σειρά του το αγκαλιάζει αρμονικά και το χρωματίζει με την αποκλειστική παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου του.

Το Λιμένι της Μάνης βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και περίπου 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο.

Η δε διαύγεια της θάλασσας είναι τέτοια, που από ψηλά μπορεί κανείς να διακρίνει τη φυσική συνέχεια των βράχων στα κρυστάλλινα νερά του.

Στο Λιμένι δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες καθώς οι αρχές θέλουν να κρατήσουν ζωντανό και αναλλοίωτο το γραφικό χαρακτήρα του οικισμού και, όπως φαίνεται, το έχουν πετύχει.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου, από το Λιμένι Μάνης:

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Ο ηγέτης της ελληνικής επανάστασης στη Μάνη που αμαύρωσε την ιστορία του με τη δολοφονία Καποδίστρια. Ο Όθωνας τον έκανε αντιστράτηγο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.