Λινού για πλημμύρες: “Τα βακτήρια από τα νεκρά ζώα είναι το πρόβλημα στο νερό”. Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Λινού για πλημμύρες: “Τα βακτήρια από τα νεκρά ζώα είναι το πρόβλημα στο νερό”. Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Λινού για πλημμύρες: “Τα βακτήρια από τα νεκρά ζώα είναι το πρόβλημα στο νερό”. Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την κακοκαιρία «Daniel» για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και τα μέτρα προφύλαξής τους, μίλησε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μίλησε στον ΑΝΤ1 για την υγειονομική «βόμβα» που δημιουργείται μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία.

«Με γυαλιά, μάσκες, γαλότσες και καλυμμένα χέρια»

Τονίζοντας πως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος επί του παρόντος, βρίσκεται στο νερό, η Αθηνά Λινού επανέλαβε ότι, «θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό.

«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπίρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε σχετικά.

Όσο αφορά στο πλύσιμο των ρούχων, είπε ότι, «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό». «Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, η κ. Λινού είπε πως «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών». «Κι αν κάποιος δει σημάδι;», ρωτήθηκε. «Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στο γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπίρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, είπε πως, «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από το γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες». Η Αθηνά ΛΙνού υπογράμμισε την ψυχική παράμετρο της φυσικής καταστροφής, που είναι το ψυχολογικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιος τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, ανέφερε πως, το πρόβλημα με τα κουνούπια, θα είναι ένα θέμα που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Έκκληση για μεγάλη προσοχή στον Βόλο με το νερό, καθώς δεν είναι πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ ανέφερε πως έχουν καταγραφεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε πως όποιος επιχειρεί στον Βόλο και τις πληγείσες περιοχές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το νερό και κατάλληλα εξοπλισμένος, ενώ υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας με δυο περιπτώσεις να χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία και τρία άτομα να εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε: «Το πιο κοινό λοιμώδες νόσημα που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές είναι η γαστρεντερίτιδα γιατί υπάρχει η περίπτωση κάποιος να καταναλώσει χαλασμένα τρόφιμα ή υπάρχει περίπτωση να έχουμε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Αυτό είναι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης οπότε σε συνεργασία με το εργαστήριο υγιεινής επιδημιολογίας παίρνουμε δείγματα από όλες τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας για να ξέρουμε την αιτιολογία.

Έχουμε 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και μία-δύο περιπτώσεις χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Έχουμε έναν 82χρονο άνδρα από χωριό κοντά στα Τρίκαλα που νοσηλεύεται. Είχαμε και τρία άτομα με δερματικά εξανθήματα σε χωριό που επλήγη από τις πλημμύρες. Τα συγκεκριμένα άτομα μπήκαν στα νερά για να βοηθήσουν συμπολίτες τους και έπαθαν αυτή την αλλεργική αντίδραση».

Αγαπηδάκη: «Το νερό από τις πλημμύρες αποτελεί εστία μόλυνσης»

Η κ. Αγαπηδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την κατάσταση στον Βόλο, επισημαίνοντας πως «το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, άρα δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγιεινή. Δεν βουρτσίζουμε δόντια με το νερό της βρύσης στον Βόλο. Δεν κάνουμε μπάνιο. Για να κάνουμε μπάνιο, παίρνουμε το νερό, το βράζουμε στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και μετά το χρησιμοποιούμε».

Στη συνέχεια, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε για ακόμη μία φορά πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» ανέφερε ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού για κίνδυνο επιδημίας αλλά ούτε για εφησυχασμό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα επικριτικά σχόλια που έχει κάνει εναντίον της ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σημειώνοντας πως «άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας».

«Καταλαβαίνω την πολιτική επίθεση. Θέλω να μου επιτεθεί πολιτικά όποιος θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και προσωπικά και σεξιστικά σχόλια να κάνει. Μια χαρά είμαι. Αν δεν άντεχα δεν θα έμπαινα στην πολιτική. Αυτό είναι κάτι άλλο και άλλο είναι να παραπλανούμε τον κόσμο. Γιατί αυτά που λέω, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε όλοι οι ειδικοί σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιες κρίσεις.

Αν ο κ. Μπέος έχει μια ομάδα ειδικών που του λένε διαφορετικά πράγματα, να έρθει με τεκμήρια να μας τα πει. Γιατί αυτά που σας λέω, ξαναλέω, είναι οδηγίες ανθρώπων, καθηγητών πανεπιστημίου, ειδικών, κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι κάτι που σκέφτηκα εγώ», είπε.

Παράλληλα, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στους θεσμικούς ρόλους που έχει η ίδια και ο δήμαρχος Βόλου. «Ο κόσμος ξέρει τον θεσμικό ρόλο του καθενός μας. Ξέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας που είναι επιφορτισμένος με τα θέματα δημόσιας υγείας και συνεργάζεται μια ομάδα ειδικών και δίνει μια οδηγία η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ξέρει ότι αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος. Ο κ. Μπέος είναι δήμαρχος, έχει άλλες ευθύνες. Σέβομαι απόλυτα τον ρόλο του. Όμως εδώ τα πράγματα, δεν είναι πολιτικά. Ξαναλέω είναι θέμα επιστημονικής τεκμηρίωσης. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στο Βόλο. Θα ελέγξουμε ξανά και ξανά το νερό. Είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι και δεν περισσεύει κανένας» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

 Στη Θεσσαλία ειδικός λόχος πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας

Για τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες αναχώρησε σήμερα το βράδυ ο ειδικός διακλαδικός λόχος αντιμετώπισης πυρηνικής-βιολογικής-χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ.

Ο ειδικός λόχος του ΓΕΕΘΑ, που φέρει κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναμένεται να εγκαταστήσει πέντε σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων στη Θεσσαλία, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Οι εν λόγω σταθμοί αναμένεται να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου και θα απολυμανθούν τα συνεργεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, θα υπάρχει η δυνατότητα να απολυμανθούν και πολίτες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!