Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.
«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός και ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός διεξήγαγαν «επιχείρηση διάσωσης στο χωριό Ταϊμπέχ» και τέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινής επίθεσης.
Περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Συνολικά 97 διασώστες και πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή με άλλα λιβανέζικα κόμματα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2023.
Από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων τον περασμένο χρόνο 1.974 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 127 παιδιά, και 9.384 τραυματίστηκαν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φιράς Αμπιάντ.
Στο μεταξύ, τρεις νέες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν σήμερα το μεσημέρι τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι κατάφερε να απωθήσει χερσαία τμήματα του στρατού του Ισραήλ από το πέρασμα Φατίμα στα σύνορα με το Ισραήλ.
Εν μέσω των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων, οι πολιτικοί συνασπισμοί του Λιβάνου προσπαθούν να καταλήξουν στο κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία
Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει ωθήσει κάποιους πολιτικούς της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους να καλυφθεί η θέση του προέδρου, που παραμένει κενή εδώ και δύο χρόνια, και να ξεπεραστεί η παράλυση του κράτους.
Ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο ή κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες από τον Οκτώβριο του 2022 λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων για την εξουσία, στις οποίες η Χεζμπολάχ παίζει σημαντικό ρόλο. Μαζί με τους συμμάχους του το σιιτικό κίνημα επέμενε να αναλάβει την προεδρία, στην οποία εκλέγεται μαρωνίτης χριστιανός, ο χριστιανός σύμμαχός του Σουλεϊμάν Φραντζίε.
Την ώρα που η Χεζμπολάχ προσπαθεί να ανακάμψει μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα, το ζήτημα του προέδρου επανήλθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα όταν ο σιίτης πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος του σιιτικού κινήματος, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ευελιξία στο θέμα δηλώνοντας στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι ότι στηρίζει την εκλογή ενός προέδρου που δεν αποτελεί “ πρόκληση” για κανέναν.
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι το κίνημα έχει αναθέσει στον Μπέρι να διαπραγματευθεί εκ μέρους του το θέμα του προέδρου.
Ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή κανένας συνασπισμός δεν διαθέτει αρκετές έδρες για να επιβάλει την επιλογή του, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αντίπαλων μπλοκ για να εκλεγεί ένας υποψήφιος.
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη με τον Μπέρι και τον επικεφαλής των δρούζων Ουάλιντ Τζουμπλάτ ο Μικάτι – σουνίτης– διάβασε κοινή τους ανακοίνωση η οποία ζητούσε τη συναινετική εκλογή “ ενός προέδρου που θα καθησυχάσει τους πάντες και θα άρει οποιαδήποτε ανησυχία”.
Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν κανένα όνομα υποψήφιου προέδρου.
Ο Ουάελ Αμπού Φάουρ, βουλευτής από το κόμμα του Τζουμπλάτ, δήλωσε ότι η συναινετική εκλογή ενός προέδρου θα στείλει “ μήνυμα στον έξω κόσμο ότι υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα, έτοιμη να διαπραγματευθεί” εκεχειρία με το Ισραήλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση των τριών ηγετών δεν αποτελεί ένδειξη για τη δημιουργία νέας συμμαχίας, ενώ εξήγησε ότι συνασπισμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν και χριστιανικά κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου για την προεδρία.
Το χριστιανικό κόμμα Λιβανέζικων Δυνάμεων, ένθερμος αντίπαλος της Χεζμπολάχ, ζήτησε τη Δευτέρα να εκλεγεί πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος “ το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του μόνο του”, μια έμμεση κατηγορία για το τεράστιο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.
Ο τελευταίος πρόεδρος του Λιβάνου, ο Μισέλ Αούν, ήταν πρώην διοικητής του στρατού και πολιτικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ.
Υψηλόβαθμος Δυτικός διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι δυτικά και αραβικά κράτη πιέζουν τους πολιτικούς του Λιβάνου να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον και της Χεζμπολάχ να επιλυθεί το ζήτημα, ώστε το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερο “ βάρος” εν μέσω της τρέχουσας κρίσης με το Ισραήλ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ισραήλ. Γιατί ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ
- ΗΠΑ. Προειδοποίηση του FBI για fake βίντεο για τρομοκρατική απειλή στα εκλογικά κέντρα και νοθεία
- Αμερικανικές εκλογές. Σε εξέλιξη η ιστορικής σημασίας αναμέτρηση. Ψήφισε ο Τραμπ
- ΑΑΔΕ. Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2025. Οι τιμές και η πληρωμή
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ