Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών, η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Το εμβληματικό κωδωνοστάσιο που έμοιαζε με βέλος, σώπασε. Το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν

Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών, η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Το εμβληματικό κωδωνοστάσιο που έμοιαζε με  βέλος, σώπασε. Το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν

Η διάσημη Παναγία των Παρισίων υπήρξε σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας για αιώνες. Γλίτωσε από πολέμους και φυσικές καταστροφές και “νικήθηκε” το 2019 από μία πυρκαγιά

Ο ξύλινος σκελετό της εκκλησίας άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα. Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο – σαν βέλος – του καθεδρικού ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.

Η στιγμή της κατάρρευσης. Μέχρι την αποπεράτωση του καθεδρικού ναού το 1375, αμέτρητοι εργάτες και τεχνίτες εργάστηκαν για την κατασκευή αυτού του αριστουργήματος.

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, η Παναγία των Παρισίων έπεσε «θύμα» του εξαθλιωμένου όχλου – δεκάδες αγάλματα αποκεφαλίστηκαν, ανεκτίμητης αξίας βιτρό έσπασαν, υποδομές καταστράφηκαν και κειμήλια λεηλατήθηκαν.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1804, στέφθηκε εκεί αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης  ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1831 ο  Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε διάσημο και κλασικό πλέον μυθιστόρημά του «Παναγία των Παρισίων», το οποίο έγινε το έναυσμα για να ξεκινήσουν  οι εργασίες αποκατάστασης του εμβληματικού καθεδρικού ναού, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για τον ναό αναζωπυρώθηκε.

Μία τεράστια επιχείρηση αναστήλωσης και αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ ξεκίνησε το 1845 και διήρκεσε 25 χρόνια. Τότε προστέθηκε στην οροφή του ναού το εμβληματικό κωδωνοστάσιο από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ λε Ντικ, που – μέχρι σήμερα – έφτανε σε ύψος τα 90 μέτρα.

Με μία ολοσέλιδη φωτογραφία από την φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων θα κυκλοφορήσει αύριο η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν.

Το 1963, η πρόσοψη του καθεδρικού ναού καθαρίστηκε από αιώνες αιθάλης και βρωμιάς, επιστρέφοντας στο αρχικό της χρώμα. Μια άλλη εκστρατεία καθαρισμού και αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων πραγματοποιήθηκε από το 1991 – όταν και ο ναός εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο –  έως το 2000.

Το 2013 – έπειτα από δύο αιώνες – ο περίφημος καθεδρικός ναός απέκτησε 9 νέες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιές και χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν γύρω από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να ακούσουν τον καινούριο ήχο.

Στις 15 Απριλίου 2019, την μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών, η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε ολοσχερώς στις φλόγες, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει τίποτα για να την σώσει και ο πλανήτης παρακολουθούσε ανήμπορος και άφωνος την τραγωδία. Το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί την επόμενη μέρα…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu