Μελίνα Μερκούρη. Γιατί οι συνταγματάρχες της αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια και πως τους απάντησε. Οι μαρτυρίες για τις απόπειρες δολοφονίας της (βίντεο)

Μελίνα Μερκούρη. Γιατί οι συνταγματάρχες της αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια και πως τους απάντησε. Οι μαρτυρίες για τις απόπειρες δολοφονίας της (βίντεο)
Στις 26 Ιουλίου 1974 πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχτεί την Μελίνα Μερκούρη που επέστρεψε στην πατρίδα της μετά την πτώση της χούντας. Στην φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα που δημοσίευσε το αρχείο της ΕΡΤ περισσεύει η χαρά και ο ενθουσιασμός μετά από επτά χρόνια ανελευθερίας των συνταγματαρχών.

Η σταδιοδρομία της Μερκούρη στον κινηματογράφο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και η διεθνής αναγνώριση ήρθε με τον ρόλο της Ίλιας στην ταινία “Ποτέ την Κυριακή” που προτάθηκε για Όσκαρ, ρόλος για τον οποίο κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες το 1960. Με τον ίδιο ρόλο πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση του 1967 στο Μπρόντγουεϊ.

Η’ 1967 Συντακτική Πράξη “περί στερήσεως της Ιθαγένειας αντεθνικώς δρώντων και δημεύσεως περιουσίας των”. Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολις. 13 Ιουλίου 1967

Την εποχή της παράστασης στη Νέα Υόρκη, έγινε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και καταλύθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα. Η Μερκούρη σύντομα αναδείχθηκε σε μία από τις πιο εξέχουσες μορφές της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων του εξωτερικού για την ανατροπή της χούντας, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τον Παττακό.

Δείτε την ιστορική της απάντηση: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας»:

Κατά την επταετή διάρκεια της χούντας, η Μελίνα ταξίδευε συνεχώς για τον αντιδικτατορικό αγώνα, οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την ανάγκη απομόνωσης και απομάκρυνσης των συνταγματαρχών. Η ανοιχτή αυτή αντίθεση είχε ως αποτέλεσμα μια απόπειρα δολοφονίας της στη Γένοβα της Ιταλίας, όμως η Μερκούρη δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να αγωνίζεται κατά της χούντας μέχρι την πτώση της το 1974.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η Μερκούρη επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ)

Στις 18 Οκτωβρίου 2020 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.