Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για παιδιά και για νέους – Πόσο αποτελεσματικό είναι τα εμβόλια AstraZeneca, Pfizer και Moderna

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για παιδιά και για νέους – Πόσο αποτελεσματικό είναι τα εμβόλια AstraZeneca, Pfizer και Moderna

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο πλανήτης, αλλά και η Ελλάδα, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Κυβερνητικοί παράγοντες από χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να εκπέμπουν «σήματα κινδύνου», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επισπεύσει την έλευση του τέταρτου κύματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, καθώς αν οι πληθυσμοί δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, τότε η μετάλλαξη Δέλτα, όπως όλα δείχνουν, θα επαναφέρει πολύ σύντομα τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πέρα από την αυξημένη ταχύτητα διάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί από τα προηγούμενα στελέχη: δείχνει να «προτιμά» τις πιο νεαρές ηλικίες. Αυτή η εξέλιξη -που, προφανώς, συνδέεται με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους νέους- έχει ανησυχήσει τους ειδικούς.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για παιδιά και νέους

«Οι μικρές ηλικίες δεν είναι άτρωτες. Όσο υπάρχει αυτός ο ιός και όσο τον αφήνουμε να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, αυτό δίνει χώρο να τροποποιεί το γενετικό του υλικό, να αλλάζει τον τρόπο που επιτίθεται στα κύτταρα στόχους» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά που έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η Δέλτα «είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», προσέθεσε, εξηγώντας ότι έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών. Ενα άλλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν για τα παιδιά και τους νέους η νόσηση από τον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Γιατί είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα

Για να δείξει πόσο ανησυχητική είναι η συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού ο R0 -δηλαδή ο αριθμός ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού- ήταν στο 2,5 με 3. «Με το βρετανικό στέλεχος είδαμε πόσο συνέβαλε η αυξημένη μεταδοτικότητα. Το R0 έφτασε στο 4 με 5. Και τώρα φτάνει γύρω στο 6. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να είναι άνοσοι αυξάνεται από το 60% στο 80% και πάνω. Ο στόχος είναι να πετύχουμε το 80%, έστω το 70%, και να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα. Αν αυτό το πετύχουμε τον Σεπτέμβριο δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι πέρα από την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ανησυχητική και η πορεία των κρουσμάτων. «Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε» σχολίασε. Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σήμανε «καμπανάκι» για το φθινόπωρο, λέγοντας ότι σε περίπτωση τέταρτου κύματος δεν υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθεί η οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Τζανάκης απηύθυνε έκκληση στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο «να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους παπάδες. Είναι άτομα υπερμεταδότες αν νοσήσουν. Πρέπει να είναι στις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού» κατέληξε.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 Δέλτα.

Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Το εμβόλιο της Pfizer

Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer) (Lancet. 2021; 397: 2461-2462; MedRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.22.21257658).

Το εμβόλιο της Moderna

Μια άλλη πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο.

Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί. Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.