Μια σαύρα, γουρούνια, έναν ασβό, ένα λιοντάρι, ένα κογιότ, μια ζέβρα, ένα ρακούν, μια ύαινα και πολλά άλλα κατοικίδια στο λευκό οίκο του Θίοντορ Ρούσβελτ

Μια σαύρα, γουρούνια, έναν ασβό, ένα λιοντάρι, ένα κογιότ, μια ζέβρα, ένα ρακούν, μια ύαινα και πολλά άλλα κατοικίδια στο λευκό οίκο του Θίοντορ Ρούσβελτ
“Αν θες να έχεις έναν φίλο στην Ουάσινγκτον, πάρε σκύλο”, είχε πει ο Πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Χάρυ Τρούμαν. Τη συμβουλή του άκουσαν οι περισσότεροι πρόεδροι.
Η κατοχή ενός σκύλου ήταν και εξακολουθεί να είναι μια κοινή και συμφέρουσα πρακτική για κάθε άνδρα που περνάει από τον Λευκό Οίκο. Εκτός από συντροφιά, ένας σκύλος συνέβαλε στη θετική εικόνα του κάθε προέδρου. Όμως, υπήρξαν και πρόεδροι, προκάτοχοι του Τρούμαν, που επέλεγαν πιο ασυνήθιστα ζώα. 

Ένας από αυτούς ήταν και ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο οποίος είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε τόσα πολλά ζώα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1901 μέχρι το 1909, ο Λευκός Οίκος είχε σχεδόν μετατραπεί σε ζωολογικό κήπο.

Ο Ρούσβελτ και τα έξι παιδιά του είχαν πέντε αρκουδάκια, μια σαύρα, γουρούνια, έναν ασβό,

έναν παπαγάλο μακάο, ένα λιοντάρι, ένα κογιότ, μια ζέβρα, ένα ρακούν, μια κότα, έναν κουτσό κόκορα, μια ύαινα, φίδια, μια κουκουβάγια, ένα κουνέλι, δώδεκα άλογα, δυο πόννυ, δυο γάτες, τρία ποντικάκια, έναν σκίουρο, έξι σκυλιά ράτσας μπουλ τεριέ, πεκινουά, ένα κυνηγόσκυλο, πίτμπουλ και τεριέ και πολλά ακόμα.

Το καρτούν του Κλίφορντ Μπέριμαν που δείχνει τον Ρούσβελτ να αρνείται να σκοτώσει το αρκουδάκι Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons 

O “Τέντι” Ρούσβελτ

Στον Λευκό Οίκο ο Ρούσβελτ είχε πέντε αρκουδάκια.

Ακόμη και τα λούτρινα αρκουδάκια οφείλουν το όνομά τους “teddy bear” στον Θίοντορ Ρούσβελτ, καθώς το παρατσούκλι του ήταν “Τέντι”.

Τον Νοέμβριο του 1902 ο Ρούσβελτ είχε πάει με φίλους για ομαδικό κυνήγι στο Μισισίπι. Κάποια στιγμή οι συνοδοί του Ρούσβελτ εντόπισαν ένα μικρό αρκουδάκι δεμένο σε ένα δέντρο στο δάσος. Φώναξαν τον Ρούσβελτ και του είπαν να το πυροβολήσει. Όμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε. Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα μέσω των εφημερίδων της εποχής.

Ο καρτουνίστας Κλίφορντ Μπέριμαν διάβασε τα άρθρα και ζωγράφισε ένα καρτούν για να σατιρίσει το γεγονός. Το κόμικ του έφτασε στα χέρια του καταστηματάρχη με ζαχαρωτά, Μόρις Μίχτομ. Ο Μίχτομ και η σύζυγός του αποφάσισαν να φτιάξουν λούτρινα αρκουδάκια αφιερωμένα στον Ρούσβελτ, τα οποία ονόμασαν “Teddy’s Bear”, δηλαδή το αρκουδάκι του Τέντι.

Για δώρο έναν ασβό

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ και ο γιος του Άρτσι με τον Τζόσαν, τον ασβό Πηγή εικόνας Youtube

Την άνοιξη του 1903 ο Θίοντορ Ρούσβελτ έκανε ένα μεγάλο ταξίδι σε 25 Πολιτείες της Αμερικής. Έκανε στάση σε περισσότερες από 150 πόλεις και έκανε περίπου 200 ομιλίες.

Καθώς έφευγε από το Κάνσας, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το τρένο για να τον χαιρετήσει. Ο Ρούσβελτ άρχισε να κάνει χειραψίες.

Κάποια στιγμή έδωσε το χέρι του στην 12χρονη Περλ Γκόρσατς, η οποία τον ρώτησε αν θα μπορούσε να του κάνει μια ερώτηση. Ο Ρούσβελτ κούνησε το κεφάλι του θετικά. Η 12χρονη τον ρώτησε αν ήθελε έναν ασβό για δώρο.

Ο Ρούσβελτ δέχτηκε και ονόμασε τον ασβό Τζόσιαν. “Η τελευταία μέρα στο Κάνσας ήταν η καλύτερη από όλες”, είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη διαδρομή πίσω στον Λευκό Οίκο, ο Ρούσβελτ τάιζε τον μικρό ασβό πατάτες και γάλα. Όταν το τρένο έκανε στάσεις, πήγαινε στα παιδιά και έδειχνε το νέο του κατοικίδιο.

Ο κουτσός κόκορας του Ρούσβελτ Πηγή εικόνας National Photo Company, Library of Congress.

Όταν έφτασε στην Ουάσινγκτον ο 9χρονος γιος του Άρτσι έπαιρνε συνέχεια αγκαλιά τον ασβό και του φερόταν σαν να ήταν γάτα. Ο Ρούσβελτ του είπε ότι έπρεπε να προσέχει γιατί ο ασβός υπήρχε περίπτωση να τον δαγκώσει στο πρόσωπο. Όμως, ο μικρός Άρτσι νευρίασε και του είπε: “μπορεί να δαγκώνει καμιά φορά τα πόδια μας, αλλά ποτέ δεν θα μας δαγκώσει στο πρόσωπο”.

Τα φίδια στο Οβάλ Γραφείο 

Την αγάπη του για τα ζώα είχαν πάρει και τα παιδιά του. Η μεγαλύτερη κόρη του Ρούσβελτ, Άλις, είχε για κατοικίδιο ένα φίδι, το οποίο ονόμαζε “Έμιλι Σπανάκι”, γιατί όπως έλεγε ήταν “πράσινο σαν σπανάκι και λεπτό σαν τη θεία της Έμιλι”.

Ο γιος του Κουέντιν Ρούσβελντ φαίνεται πως ζήλεψε και ήθελε και αυτός να φροντίζει φίδια.

Μια μέρα σταμάτησε σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων και αγόρασε τέσσερα φίδια. Στη συνέχεια έτρεξε στον πατέρα του στο Οβάλ Γραφείο, όπου είχε μια σημαντική συνάντηση για να του τα δείξει.

Οι γερουσιαστές και οι αξιωματούχοι χαμογέλασαν όταν το αγόρι εισέβαλε μέσα απροειδοποίητα και αγκάλιασε τον πατέρα του.

Όμως, το χαμόγελό τους πάγωσε όταν ο μικρός Κουέντιν έριξε πάνω στο τραπέζι τα φίδια. Φοβισμένοι απομακρύνθηκαν για να προστατευτούν. Λίγο αργότερα, ο Ρούσβελτ έδωσε εντολή στους βοηθούς του να τα πιάσουν και να στείλουν πίσω στο κατάστημα.

Ο Κουεντίν Ρούσβελτ πάνω στο πόνυ της οικογενείας Αλγκονκίν Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Το πόνυ μέσα στον Λευκό Οίκο 

Το 1903 ο γιος του Ρούσβελτ Άρτσι ήταν βαριά άρρωστος με ιλαρά, τα υπόλοιπα αδέρφια του αποφάσισαν να του ανεβάσουν τη διάθεση με έναν ανορθόδοξο τρόπο. Πήραν το πόνυ από τον στάβλο, το έβαλαν μέσα στο ασανσέρ του Λευκού Οίκου και το ανέβασαν στο δωμάτιο του Άρτσι.

Το πόνι έτρεμε μέσα στο ασανσέρ και κοιτούσε γύρω του ανήσυχα, αλλά μόλις ξεκίνησε να ανεβαίνει ηρέμησε και δεν προκάλεσε κάποια ζημιά.

Δείτε το σπάνιο ντοκουμέντο με τον Ρούσβελτ να καβαλάει το αγαπημένο του άλογο και να παίζει με τα σκυλάκια του:

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Να τρώτε λίγα σιτηρά, όχι κρέας την Τρίτη, αυγά και πουλερικά την Πέμπτη». Η πρώτη τηλεοπτική ομιλία αμερικανού προέδρου Τρούμαν έγινε το 1948 και ζήτησε θυσίες για χάρη της Ευρώπης και της Ελλάδας (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu