Μινωίτες και Μυκηναίοι έχουν κοινούς προγόνους και είναι “γενετικά συγγενείς” σύμφωνα με πρωτοποριακή έρευνα. Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν παρόμοιο DNA περισσότερο με τους Μυκηναίους

Μινωίτες και Μυκηναίοι έχουν κοινούς προγόνους και είναι “γενετικά συγγενείς” σύμφωνα με πρωτοποριακή έρευνα. Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν παρόμοιο DNA περισσότερο με τους Μυκηναίους
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που συνεργάστηκαν και ανέλυσαν για πρώτη φορά το αρχαίο γενετικό υλικό (DNA) Μυκηναίων και Μινωικών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Nature” και οι επιστήμονες εστίασαν στην εποχή του Χαλκού.

Επικεφαλής ήταν δύο Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, ο Ιωσήφ Λαζαρίδης του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης και ο Γιώργος Σταματογιαννόπουλος του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ.

Οι επιστήμονες σύγκριναν το γενετικό υλικό των Μινωιτών και των Μυκηναίων με άλλους πληθυσμούς, αλλά και με τους σύγχρονους Έλληνες.

Για το συγκεκριμένο θέμα το Science έχει τίτλο “The Greeks really do have near-mythical origins, ancient DNA reveals” δηλ. Τελικά οι Έλληνες πράγματι έχουν σχεδόν μυθική-καταγωγή, όπως αποκαλύπτει αρχαίο DNA

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Μινωίτες και Μυκηναίοι προέρχονταν από τους ίδιους, πρώτους νεολιθικούς γεωργούς του Αιγαίου, ήταν δηλαδή “συγγεννείς” και στο ότι το γενετικό υλικό των σύγχρονων Ελλήνων μοιάζει περισσότερο με των Μυκηναίων.

Μινωίτες και Μυκηναίοι

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μελετούσαν αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία στις έρευνες τους για την προέλευση των Μυκηναίων και των Μινωιτών. Με την πρωτοποριακή έρευνα του DNA μελέτησαν οστά και δόντια 19 ανθρώπων. Οι δέκα ήταν Μινωίτες από την περιοχή του Ηρακλείου και το οροπέδιο του Λασιθίου, οι τέσσερις ήταν Μυκηναίοι από την Αργολίδα και τη Σαλαμίνα και τρεις ήταν κάτοικοι της Νοτιοδυτικής Ανατολίας στην Τουρκία.

Το υλικό αυτών των 19 αρχαίων ανθρώπων σύγκριναν με το αρχαίο γενετικό υλικό 332 ανθρώπων, αλλά και με αυτό 2616 σύγχρονων, ανάμεσα τους και δύο σύγχρονοι Κρήτες.

Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι προέρχονταν από τους ίδιους, πρώτους νεολιθικούς γεωργούς του Αιγαίου

Η έρευνα κατέληξε στο ότι πρόγονοι των Μινωιτών αλλά και των Μυκηναίων ήταν γηγενείς γεωργικοί πληθυσμοί από τη νεολιθική Δυτική Ανατολία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Και οι δύο έχουν μια μικρή επιρροή (10 έως 15%) από τη δυτική Ασία και συγκεκριμένα από αρχαίους Καυκάσιους, Αρμένιους και Ιρανούς.

Η διαφορά είναι ότι οι Μυκηναίοι σε αντίθεση με τους Μινωίτες, είχαν στο DNA τους και μια επιρροή από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας. Αυτό συνέβη γιατί οι επιδρομείς από τον Βορρά δεν έφτασαν ποτέ ως την Κρήτη.

Σαφείς ήταν οι ερευνητές ως προς την απόρριψη του συσχετισμού Μινωιτών και Μυκηναίων με Αιγύπτιους και Φοίνικες, καθώς δεν βρέθηκαν κοινά στοιχεία στο γενετικό τους υλικό.

Οι επιστήμονες αναμένεται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι  στο μέλλον σχετικά με την επιρροή των ανατολικών και των βόρειων, καθώς θα μελετήσουν καλύτερα και τις διαδρομές του κάθε φύλου. Θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο πότε έφτασαν στο Αιγαίο οι κοινοί πρόγονοι Μινωιτών και Μυκηναίων και πώς κινήθηκαν οι βόρειοι πρόγονοι των Μυκηναίων.

Η μελέτη απορρίπτει για πρώτη φορά τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέραν του Αιγαίου, καθώς και τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Επιπροσθέτως καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια των κατοίκων της Ελλάδας από την εποχή των πρώτων γεωργών έως και σήμερα

Οι σύγχρονοι Έλληνες

Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρξε πρόσμιξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς και πως οι προσμίξεις έλαβαν χώρα τόσο πριν όσο και μετά από την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων». Σχετικά με τους σύγχρονους Έλληνες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι το DNA τους είναι παρόμοιο περισσότερο με αυτό των Μυκηναίων.

Στην έρευνα πήραν μέρος κορυφαίοι ξένοι επιστήμονες, όπως ο εξελικτικός γενετιστής Ντέηβιντ Ράιχ του Χάρβαρντ και ο Γιοχάνε Κράουζε, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα της Γερμανίας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Σταματογιαννόπουλος και Δήμητρα Λοτάκη (Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον), Γιάννης Μανιάτης (Εργαστήριο Αρχαιομετρίας «Δημόκριτου»), Μανώλης Μιχαλοδημητράκης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιώργος Κορρές (Τμήμα Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) και οι αρχαιολόγοι Γιάννης Τζεδάκης, Αντώνης Βασιλάκης, Αναστασία Παπαθανασίου και Ελένη Κονσολάκη-Γιαννοπούλου

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η αρχαιότερη πλεύση ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο έγινε στις Κυκλάδες. Πως ένας πολύτιμος λίθος από την Μήλο «γέννησε» τη ναυσιπλοΐα. Ποιοι ήταν οι πρώτοι θαλασσοπόροι… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.