Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο αθλητής που έγινε η ελπίδα των Αιγυπτίων και θα μπορούσε να εκλεγεί ακόμη και πρόεδρος της χώρας! Xρειαζόταν 4 ώρες μέχρι να φτάσει στην προπόνηση

Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο αθλητής που έγινε η ελπίδα των Αιγυπτίων και θα μπορούσε να εκλεγεί ακόμη και πρόεδρος της χώρας! Xρειαζόταν 4 ώρες μέχρι να φτάσει στην προπόνηση
“Μπορείς. Πιστέψτε στο όνειρό σας και ακολουθήστε το”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Σαλάχ. Εκείνος το πίστεψε και από το φτωχικό χωριό της Αιγύπτου που χρειαζόταν 4 ώρες για να μη χάσει προπόνηση, έγινε στα 25 του ένα από τα πιο δυνατά ποδοσφαιρικά χαρτιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Σήμερα φιγουράρει σε ένα από τα έξι εξώφυλλα του περιοδικού “Time” και συγκαταλέγεται, σύμφωνα με αυτό, στους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ τον αποκαλούν “Βασιλιά της Αιγύπτου”, ενώ δηλώνουν ότι αν συνεχίσει να σκοράρει θα ασπαστούν το Ισλάμ! Παρά τη δόξα που έχει αποκτήσει, δεν ξεχνά την οικογένεια, τους φίλους και το χωριό του από το οποίο ξεκίνησε.

Xρειαζόταν 4 ώρες μέχρι να φτάσει στην προπόνηση

Ο Σαλάχ γεννήθηκε στο Ναγκρίγκ, στο Κυβερνείο της Γαρμπία, όπου το 10% των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Δεν υπάρχει άσφαλτος, ενώ τα παιδιά παίζουν ξυπόλητα στους δρόμους. Η πορεία του αιγύπτιου ποδοσφαιριστή προς την κορυφή ξεκίνησε όταν ο σκάουτερ Ελ Ρέντα Μαλάχ βρέθηκε στην πόλη για να δει έναν ποδοσφαιριστή με το όνομα Σερίφ. Στον αγώνα, ωστόσο, ξεχώρισε τον Σαλάχ. Τον πήρε αμέσως στην ομάδα «Αλ Μοκαουλούν» στην Τάντα, πρωτεύουσα της Γαρμπίας και συνέχισε στον ίδιο σύλλογο, στο Κάιρο.

Το χωριό του όμως ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη όπου έδρευε η ομάδα του. Γι’ αυτό στα 14 του έκανε καθημερινά μια διαδρομή 4 ωρών προκειμένου να φτάσει στην προπόνηση. Ξυπνούσε στις 7 το πρωί, περπατούσε ένα χιλιόμετρο, έπαιρνε ποδήλατο για 7,4 χιλιόμετρα, από εκεί τρία διαφορετικά λεωφορεία για δώσει το παρών στο γήπεδο. Σύντομα του έδωσαν συμβόλαιο ύψους 5.700 ευρώ το χρόνο και μετακόμισε σε ξενοδοχείο, κοντά στο γήπεδο, όπου έμενε μόνος του. Το σχολείο δεν αποτελούσε προτεραιότητα για εκείνον. “Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν ξέρω τι θα έκανα”, δηλώνει σήμερα.

Κάθε φορά που πετυχαίνει γκολ, υψώνει τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό

Η ελπίδα των Αιγυπτίων

Το 2012 η πορεία του ανακόπηκε απότομα μετά τα επεισόδια που έγιναν τον Φεβρουάριο στο γήπεδο του Πορτ Σαίντ. Σε αγώνα της 1ης Φλεβάρη, μεταξύ της Al-Masry και της Al-Ahly, επικράτησε χάος, μετά την είσοδο οπαδών της γηπεδούχου ομάδος στον αγωνιστικό χώρο. Εκτοξεύθηκαν μπουκάλια, πυροτεχνήματα, πέτρες, βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 74 άνθρωποι και να τραυματιστούν 500. Το πρωτάθλημα αναβλήθηκε, αλλά εκείνος δεν επηρεάστηκε. Τον εντόπισε ο ελβετικός σύλλογος της Βασιλείας και βρήκε μια εξαιρετική ευκαιρία να παίξει έξω από τη χώρα του.
Ακολούθησαν η Τσέλσι, η Φιορεντίνα και η Ρόμα, μέχρι να καταλήξει να γίνει ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ. Ο Σαλάχ ήταν ο λόγος που οι “Κόκκινοι” βρέθηκαν σε τελικό του Champions League για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και που οι Αιγύπτιοι συμμετείχαν σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου μετά από 28 χρόνια. Κάθε φορά που πετυχαίνει γκολ, υψώνει τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό, γονατίζει και προσεύχεται, δείγμα της βαθιάς του πίστης. Δείγματα της βαθιάς του πίστης είναι ότι νηστεύει στο Ραμαζάνι, διαβάζει τακτικά το Κοράνι, ενώ έχει βαφτίσει την κόρη του Μέκκα, το όνομα της πιο ιερής πόλης του Ισλάμ.
Η επιρροή στους νέους

Πριν από λίγα χρόνια στο χωριό που μεγάλωσε ο Σαλάχ, ήταν ελάχιστοι όσοι ασχολούνταν με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πλέον, υπάρχουν πολλοί φανατικοί. Είναι τέτοια η αγάπη προς το πρόσωπό του που στη μικρή πόλη άνοιξαν τρεις καφετέριες αποκλειστικά για να παρακολουθούν τους αγώνες του Σαλάχ. Οι νέοι ειδικά τον λατρεύουν. Δίνουν το όνομα του σε κέικ, φτιάχνουν γκράφιτι με το πρόσωπο του και τον στηρίζουν ολοκληρωτικά κάθε φορά που διεκδικεί κάποιο βραβείο.

Στην πόλη του θεωρείται είδωλο. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αιγύπτου, Αχμέντ Χασσάν, έχει πει ότι «ο Σαλάχ δεν είναι μόνο πιο δυνατός από τα ναρκωτικά, είναι δυνατότερος από όλους τους άλλους.» Ήταν ένα σχόλιο με αφορμή τη συμμετοχή του Σαλάχ σε μεγάλη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών. Η καμπάνια αυτή σάρωσε. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά του αιγυπτιακού υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της καμπάνιας τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών που ζήτησαν βοήθεια. Ο Μοχάμεντ Σάλαχ έφτασε να ψηφιστεί ως εν δυνάμει νικητής στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, καθώς σχεδόν δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι έγραψαν, τον Μάρτη, το όνομα του στα ψηφοδέλτια, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Οι δωρεές και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Ο μύθος του εξαπλώνεται και εκτός γηπέδου. Παρά τη δόξα που έχει αποκτήσει, ο Σαλάχ διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια, τους γείτονες και τους φίλους του. Ιδιαίτερα δεν ξεχνά καθόλου του στο χωριό του, το Ναγκρίγκ, στο οποίο προσφέρει σημαντικό κομμάτι των κερδών του. Έχει δωρίσει μηχάνημα αιμοκάθαρσης σε νοσοκομείο στο χωριό του, πλήρωσε για να αγοραστεί κομμάτι γης ώστε να κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και ανακαίνισε ένα σχολείο, ένα τζαμί και ένα αθλητικό κέντρο.

Δώρισε μηχάνημα αιμοκάθαρσης, ασθενοφόρο και στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική κοινωνία, προσφέροντας σημαντικό μέρος των κερδών του

Σε εθνικό επίπεδο, ο Σαλάχ δώρισε περίπου 240.000 ευρώ στο Tahya Misr («Ζήτω η Αίγυπτος») ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει αναπτυξιακές προσπάθειες μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης τον Ιανουάριο του 2011. Φρόντισε ακόμη για την αγορά ασθενοφόρου, ιατρικού εξοπλισμού όπως θερμοκοιτίδων, ενώ σε μόνιμη βάση προσφέρει φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης σε συγχωριανούς του μέσω του ιδρύματος του. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, το αθλητικό κέντρο στο χωριό φέρει ήδη το όνομά του, όπως και ένα γειτονικό σχολείο. Ακόμη και όταν ένας κλέφτης μπήκε στο σπίτι της οικογένειας του για να την κλέψει, βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει. Έπεισε τον πατέρα του να μην καταθέσει μήνυση, να επιστρέψει στον ληστή τα χρήματα και να τον βοηθήσει να βρει δουλειά. 

Η ευαισθησία του σε κοινωνικά ζητήματα

Το 2018 βρισκόταν στην Αμερική με την Λίβερπουλ, με την οποία προετοιμαζόταν για αγώνες. Εκεί συνάντησε έναν νεαρό πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος πάσχει από μυική δυστροφία. Μαζί με την οικογένεια του είχε εγκαταλείψει τη Συρία και είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική. «Όλοι αγαπούν τον Σαλάχ και θέλω να γίνω σαν αυτόν. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος», είχε πει ο νεαρός. Όνειρο του πρόσφυγα ήταν να συναντήσει το είδωλο του. Ο Σαλάχ το πραγματοποίησε με μία επίσκεψη του. Του χάρισε μία υπογεγραμμένη φανέλα της Λίβερπουλ, ενώ ο Σαλάχ πόζαρε σε φωτογραφίες με τον Αμάρ και τους συγγενείς του.

Ο Αιγύπτιος σταρ του ποδοσφαίρου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας των δύο φύλων. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του έστειλε μήνυμα στηρίζοντας τις γυναίκες στην Αφρική.

«Νομίζω πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες στην κουλτούρα μας και αυτό δεν είναι επιλογή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει το πως σκέφτομαι για τις σχέσεις μεταξύ ων φύλλων», ήταν τα αρχικά του λόγια για να προσθέσει:«Υποστηρίζω τις γυναίκες όσο ποτέ, επειδή πιστεύω ότι αξίζουν περισσότερα από όσα δέχονται μέχρι στιγμής».

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ με τη δράση του εντός αλλά κυρίως εκτός γηπέδων αποδεικνύει ότι δεν είναι απλώς ένας αθλητής, αλλά ένα πρότυπο για την κοινωνία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu