“Μου έκλασες τα @ κύριε Μοίραρχε” φώναξε ο καταδιωκόμενος ληστής και ο Πασχάλης Τσαρούχας εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα για τον πιο ανυπότακτο ρόλο του

“Μου έκλασες τα @ κύριε Μοίραρχε” φώναξε ο καταδιωκόμενος ληστής και ο Πασχάλης Τσαρούχας εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα για τον πιο ανυπότακτο ρόλο του

Ο “Ληστής” Πασχάλης Τσαρούχας στην Αθήνα και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας κάνει την έκπληξη. Στέκεται μόνος του απέναντι στο κοινό για να παρουσιάσει το έργο “ο Ληστής” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ερμηνεία που αποτυπώνει τον απόμακρο και θρυλικό κόσμο των ανυπότακτων  φουστανελοφόρων που βρέθηκαν στην παρανομία, επειδή το νεοελληνικό κράτος δεν είχε χώρο γι’ αυτούς.

Η περιοδεία ξεκινά με ΒΟΛΟ: Προπωληση ΔΙΑΥΛΟΣ, ΤΟΠΑΛΗ 14, Τηλ: 2421025363

Η περιοδεία ξεκινά με ΒΟΛΟ 18 & 20/4: Προπώληση ΔΙΑΥΛΟΣ, ΤΟΠΑΛΗ 14, Τηλ: 2421025363. Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6 παραστάσεις (8-9-10 και 15-16-17 Μαιου) στην Ανω Σκηνή του ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας που είδαμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μονολογεί, εκρήγνυται, νοσταλγεί, αγαπά, θυμώνει, τραγουδά και σωριάζεται πριν ξανασηκωθεί. Ερμηνεύει λήσταρχους χωρίς να μας λέει ποιοι ακριβώς είναι. Αλλά εμείς που τον είδαμε καταλάβαμε ότι όλα είναι πιθανά όταν η ιστορία συναντά την τέχνη και οι ληστές τους αστυνόμους.

Ίσως να είναι ο θρυλικός Γιαγκούλας του Ολύμπου, ίσως ο πανέμορφος Νταβέλης της Βοιωτίας ή κάποιος από τα σκληροτράχηλα αδέλφια Ρεντζαίοι, τους αποκαλούμενους “βασιλείς της Ηπείρου”.

Σε ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο, ο ληστής της παράστασης είναι ένας παραβάτης οπλαρχηγός του νεοελληνικού κράτους, που δεν πολεμά πια Τούρκους, αλλά χωροφύλακες που τον καταδιώκουν για να επιβάλουν τον νόμο.

Ο ληστής έχει γίνει λαϊκός θρύλος γιατί στραπατσάρει την αστυνομική εξουσία που υπερβάλλει και αυθαιρετεί σε βάρος των χωρικών και των φτωχών κτηνοτρόφων.

Ο ληστής απελευθερώνει την οργή του και προκαλεί τα αποσπάσματα με το “βρώμικο” στόμα του. Μιλά όπως ο Καραϊσκάκης απέναντι στον αγά και όταν του ζητούν να παραδοθεί απαντά με παρόμοιο τρόπο, όπως ο σταυραετός της Ρούμελης.:

«Τί πιέζεις τους εργατικούς ανθρώπους και τους κτηνοτρόφους αφού βρε κωλογαλονάδες γαμώ τ’ αστέρια σας και όλη την οικογένειά σας, αφού σας στέλλω είδηση όπου περνώ και δεν έρχεστε να πολεμήσωμε. Τί φταίγει ο κόσμος ο εργατικός και τους κακοπιέζεις; Έλα εσύ ρε αρχίδι και γίνε τσομπάνος και αν θέλης πρόδωσέ με. Την μίαν την βραδυάν θα με προδώσεις, την άλλη την βραδυάν θα σε κόψω σαν τ’ αρνάκι. 

Ο Ληστής της παράστασης οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του βουνού και της παρανομίας. Επικηρύχτηκε με το κεφάλι του. Κυνηγήθηκε ανελέητα από τον νόμο, αλλά άντεξε για να μας διηγηθεί τον έρωτα του με τη βοσκοπούλα, τη φιλία με τους συντρόφους του, αλλά και την προδοσία.
giagoulas

O Φώτης Γιαγκούλας. Γεννήθηκε γύρω στο 1900 στο χωριό Μεταξά της Κοζάνης και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1925 στον Όλυμπο

Είναι γνωστό ότι ληστεία την Ελλάδα ως κοινωνικό  φαινόμενο αντιμετωπίστηκε με τη θεσμοθέτηση των “κυνηγών κεφαλών”, δηλαδή των ένοπλων ομάδων που έπαιρναν άδεια να οπλοφορούν και να εφορμούν στα χωριά με σκοπό να πληρωθούν με τα κεφάλια όσων κυνηγούσαν.

Αυτή η ανθρωποφαγία έφερε την κοινωνία στα όρια της, καθώς οι αγροτικοί πληθυσμοί βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως ληστροτρόφοι και εφόσον δεν έδιναν χρήσιμες πληροφορίες, υπέφεραν στα χέρια των αποσπασμάτων, δηλαδή του νόμου…

Δραματικός, ευαίσθητος, ανατριχιαστικός και ουσιώδης ο Πασχάλης Τσαρούχας μας ταξιδεύει στον κόσμο των ληστών που δεν θέλησαν να γίνουν τραπεζίτες ή χωροφύλακες. Γιατί όπως λέει και ο θρύλος,  ο Γιαγκούλας πριν εξοντωθεί είπε ότι “στο μέλλον οι ληστές θα αλλάξουν πρόσωπο, δεν θα ζουν στα βουνά, αλλά στις πόλεις και θα φορούν κοστούμια”.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (210 3418550) έως Πέμπτη 2 Απριλίου, κάθε Πέμπτη στις 21:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ:

18 κ 20 Απριλίου, ΒΟΛΟΣ (ΠΑΛΗΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ)

25 Απριλίου, ΔΙΣΤΟΜΟ (ΦΙΛΙΠΠΟΣ Άσπρα Σπίτια)

28 κ 29 Απριλίου, ΚΑΡΔΙΤΣΑ (ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ)

8,9,10 κ 15,16,17 Μαΐου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΘΗΝΑΙΟΝ Άνω σκηνή)

13 Μαΐου, ΣΟΥΦΛΙ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ)

27,28,29,30,31 Μαΐου, ΠΑΤΡΑ (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης

Κοστούμια- Προβολές: Βασίλης Παπατσαρούχας

Βοηθός Σκηνοθέτη/Οργάνωση Παραγωγής: Μαίρη Καλδάρα

Τεχνικός φωτισμών: Νίκος Συρίγος

Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Προβολή+Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Ερμηνεία: Πασχάλης Τσαρούχας

Απόσπασμα του Δημήτριου Παπαρρηγόπουλου από τις «Σκέψεις ενός Ληστού» μελοποίησε ο Σταμάτης Κραουνάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πως βγήκε στο κλαρί ο λήσταρχος Γιαγκούλας.

Η κοινωνική καταπίεση και ο πρώτος φόνος για την τιμή της ξαδέλφης του (βίντεο)

Λήσταρχος Γιαγκούλας προς αρχηγό χωροφυλακής: «Τι πιέζεις τους εργατικούς ανθρώπους βρε κωλογαλονάδες γαμώ τ’ αστέρια σας»…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu