“Να παίξετε το Take my hand, precious Lord”. Η τελευταία φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν η σφαίρα συνέτριψε το σαγόνι του. Τα σενάρια συνωμοσίας για τον δολοφόνο του 39χρονου ειρηνιστή

“Να παίξετε το Take my hand, precious Lord”. Η τελευταία φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όταν η σφαίρα συνέτριψε το σαγόνι του. Τα σενάρια συνωμοσίας για τον δολοφόνο του 39χρονου ειρηνιστή
Αν και έχουν περάσει 52 χρόνια, η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παραμένει μυστήριο με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με την εκτέλεση του Τζον Κένεντι.

Στις 3 Απριλίου του 1968, ο Κινγκ και οι συνοδοί του κατέλυσαν στο δωμάτιο 306 του ξενοδοχείου Lorraine του Μέμφις.

Είχε πάει στο Τενεσί για να συμπαρασταθεί στους αγωνιζόμενους αφροαμερικανούς οδοκαθαριστές της πόλης, παρά τα απειλητικά τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί.

Σε ένα από αυτά, ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα, αλλά αποδείχθηκε φάρσα.

Ο μαύρος ηγέτης θεώρησε ότι ήταν άλλη μια απειλή από τις πολλές που δεχόταν καθημερινά, η οποία δεν θα τον σταματούσε από το να τεθεί επικεφαλής της μεγάλης απεργιακής πορείας.

Εκείνη την ημέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκκλησία Βαπτιστών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απειλές, λέγοντας πως «ό,τι γίνει θα είναι θέλημα Θεού».

Στις 3 Απριλίου του 1968, ο Κινγκ και οι συνοδοί του κατέλυσαν στο δωμάτιο 306 του ξενοδοχείου Lorraine του Μέμφις/Flickr

Η δολοφονία

Την επόμενη ημέρα, την 4η Απριλίου όλα κύλησαν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στις 6 το απόγευμα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στεκόταν ακριβώς έξω από την πόρτα του δωματίου του, στον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου Lorraine.

Μαζί του ήταν ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον και ο μουσικός Μπεν Μπραντς.

Ξαφνικά ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

Ο Κινγκ έπεσε κάτω χτυπημένος στο δεξί μάγουλο. Η σφαίρα είχε συντρίψει το σαγόνι του.

Αιμόφυρτος είπε στον Μπραντς: «Να παίξετε το «Take my hand, precious Lord» στην αποψινή συγκέντρωση, όσο πιο όμορφα μπορείτε».

Μια ώρα αργότερα ξεψύχησε στο νοσοκομείο Σεντ Τζόσεφ του Μέμφις.

Ήταν μόλις 39 ετών.

Μόλις ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης η δολοφονία, σε περισσότερες από εκατό πόλεις των ΗΠΑ ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους αφροαμερικανούς και την αστυνομία, που κράτησαν μέρες.

Στις 9 Απριλίου του 1968, ο Λίντον Τζόνσον κήρυξε εθνικό πένθος και 300 χιλιάδες πολίτες παραβρέθηκαν στην κηδεία του μαύρου ιερέα από την Ατλάντα.

Ποιος ήταν ο δολοφόνος;

Στην κλασσική φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, φαίνονται οι συνεργάτες του να δείχνουν προς ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ήταν το σπίτι της οδού Σάουθ Μέιν 422 που είχε νοικιάσει ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, κατάδικος που είχε αποδράσει από τη φυλακή.

Η επίσημη εκδοχή των αρχών ήταν ότι ο πυροβολισμός έγινε από τον Ρέι από το παράθυρο της τουαλέτας, με τουφέκι Remington Gamermaster.

Ο φυγάς συνελήφθη δύο μήνες μετά, όταν προσπάθησε να διαφύγει με πλαστά χαρτιά στην Αγγλία.

Ομολόγησε την ενοχή του για να αποφύγει τη θανατική ποινή, όπως τον είχε συμβουλέψει ο δικηγόρος του, τον οποίο όμως έδιωξε μετά και ανακάλεσε την αρχική του ομολογία.

Ο Ρέι έλεγε πλέον ότι συμμετείχε έμμεσα στη δολοφονία του Κινγκ, αλλά δεν ήταν αυτός που πάτησε τη σκανδάλη.

Κατονόμαζε ως εκτελεστή έναν άλλο με το όνομα Ραούλ, ο οποίος είχε συναντήσει στον Καναδά μετά από την απόδρασή του.

Το δικαστήριο όμως τον καταδίκασε σε 99 χρόνια κάθειρξη και πέθανε στη φυλακή στις 23 Απριλίου του 1998.

Δεν σταμάτησε στιγμή να φωνάζει ότι ήταν αθώος, όμως όλες του οι εφέσεις απορρίφθηκαν.

Η καταδίκη του έμοιαζε να ήταν βολική και η περίπτωσή του θύμιζε πολύ τον Λι Χάρβει Όσβαλντ, ο οποίος είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Κένεντι. Ένας δράστης που ενεργούσε τελείως μόνος του.

Τα περίεργα στοιχεία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν πειστεί από την εκδοχή του μοναχικού δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Θεωρούν ότι το ρατσιστικό κίνητρο που του αποδόθηκε είναι γενικό και ασαφές και αμφισβητούν ότι ο Ρέι μπορούσε να οργανώσει μόνος του ένα τέτοιο χτύπημα.

Η καριέρα του στον χώρο του εγκλήματος περιοριζόταν σε διαρρήξεις και μικροκλοπές και δεν είχε αναμιχθεί ποτέ σε βίαια περιστατικά με όπλα.

Επιπλέον, όχι μόνο δεν αποδείχθηκε ότι το τουφέκι Remington Gamermaster που βρέθηκε δεν ήταν το όπλο της εκτέλεσης, αλλά πάνω στο όπλο δεν βρέθηκαν ποτέ δαχτυλικά αποτυπώματα του Τζέιμς Ερλ Ρέι.

Οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο πυροβολισμός δεν προερχόταν από το απέναντι σπίτι, αλλά από διαφορετική κατεύθυνση.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η υπόθεση άνοιξε και πάλι και το νέο πόρισμα των αρχών ανέφερε ότι υπήρχε πιθανότητα ο δράστης να μην είχε ενεργήσει μόνος του./ Wikimediamtx Commons

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η υπόθεση άνοιξε και πάλι και το νέο πόρισμα των αρχών ανέφερε ότι υπήρχε πιθανότητα ο δράστης να μην είχε ενεργήσει μόνος του.

Για πρώτη φορά ενεπλάκη το όνομα του Λόιντ Τζόουερς.

Ήταν ένας ιδιοκτήτης μπαρ και πιθανολογούσαν τη συμμετοχή του στη δολοφονία, χωρίς όμως ατράνταχτα στοιχεία.

Η οικογένεια του Κινγκ ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης μετά το θάνατο του Τζέιμς Ερλ Ρέι και το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Λόιντ Τζόουερς.

Η κατηγορία ήταν ότι είχε λάβει εκατό χιλιάδες δολάρια για να οργανώσει τη δολοφονία με άγνωστους συνεργούς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως, έκρινε ότι δεν προέκυπταν στοιχεία συνωμοσίας και έτσι ο Τζόουερς αφέθηκε ελεύθερος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης αφροαμερικανός, δεν σταμάτησαν να γράφονται και να λέγονται αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας.

Μια διαδεδομένη εκδοχή ήταν ότι όλο το σχέδιο οργανώθηκε από το FBI και τον Χούβερ, ο οποίος μισούσε τον Κινγκ για τη δράση του.

Ένα άλλο σενάριο ανέφερε ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβονταν σκληροπυρηνικοί ρατσιστές του Νότου, με πρώτη την Κου Κλουξ Κλαν.

Δεν τον ήθελαν νεκρό μόνο επειδή ξεσήκωνε τους αφροαμερικανούς, αλλά και για την έντονη κριτική που ασκούσε στον πρόεδρο Τζόνσον για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Υπήρξαν επίσης σενάρια ότι τον εκτέλεσε η μαφία, η οποία έχει κατηγορηθεί και για τη δολοφονία του Κένεντι. Λιγότερο διαδεδομένη είναι η φήμη ότι τον σκότωσαν ακραίες αντικομμουνιστικές οργανώσεις.

Σε όλες τις θεωρίες, πρωταρχικό ρόλο είχαν πάντα οι Τζέιμς Ερλ Ρέι, Λόιντ Τζόουερς και ο «Ραούλ», ο οποίος είχε γνωρίσει ο Ρέι στον Καναδά.

Κοινό σημείο όλων των απόψεων είναι ότι ένα τέτοιο χτύπημα δεν μπορούσε να οργανωθεί μόνο από ένα άτομο. Καμιά θεωρία δεν αποδείχθηκε και καμιά δεν κατάφερε να ακυρώσει τον μύθο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος με τα λόγια και τα έργα του έγινε ένας σύγχρονος ήρωας της δημοκρατίας και ένας μάρτυρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε το άγνωστο βίντεο με τη σύλληψη του Τζέιμς Ερλ Ρέι.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Φυλακίστηκε 29 φορές και επέζησε από τη δολοφονική επίθεση μιας γυναίκας με χαρτοκόπτη. 10 άγνωστες ιστορίες για τον M. Λούθερ Κίνγκ που δολοφονήθηκε με σφαίρα, όπως και η μάνα του!… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.