Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα σε όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για το εσωτερικό της Γης. Υγρός και όχι στερεός ο πυρήνας;

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα σε όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για το εσωτερικό της Γης. Υγρός και όχι στερεός ο πυρήνας;

Μία νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα στα όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για τον εσώτερο πυρήνα της Γης.

Για πάνω από μισό αιώνα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ο εσώτερος πυρήνας της Γης ήταν μια στερεή σφαίρα συμπιεσμένου σιδηρομεταλλεύματος, που περιτριγυριζόταν από έναν ρευστό εξώτερο πυρήνα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Physics of the Earth and Planetary Interiors υποδεικνύει πως η σφαίρα αυτή μπορεί να είναι από σκληρή/ στερεή μέχρι ημι-στερεή μέχρι ρευστή.

«Όσο περισσότερο το κοιτάμε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως δεν είναι μια βαρετή άμορφη μάζα σιδήρου», δήλωσε στο Live Science >η Τζέσικα Ίρβινγκ, σεισμολόγος στο University of Bristol στην Αγγλία η οποία δεν ενεπλάκη στην έρευνα. «Ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο νέο, κρυμμένο κόσμο».

Εκτός και αν κάτι φρικτό συμβεί στον πλανήτη μας, δεν θα παρατηρήσουμε ποτέ απευθείας τον πυρήνα της Γης.

Η επιστημονική έρευνα

Οι γεωφυσικοί βασίζονται σε σεισμικά κύματα που παράγονται από σεισμούς. Μετρώντας αυτές τις τεράστιες δονήσεις οι επιστήμονες μπορούν να αναδημιουργήσουν μια εικόνα που δείχνει τα εσώτερα δρώμενα με τρόπο που να θυμίζει αξονική τομογραφία σε άνθρωπο, σημείωσε η Ίρβινγκ. Αυτά τα κύματα έρχονται σε δύο κύρια είδη: Ευθεία συμπιεστικά κύματα και κυματοειδή κύματα που «ψαλιδίζουν». Κάθε κύμα μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει ή να ανακλαστεί σε διαφορετικά μέσα καθώς κινείται μέσα στο έδαφος.

Για τον Ρετ Μπάτλερ, γεωφυσικό στο Institute of Geophysics and Planetology, η νέα έρευνα άρχισε ως ερώτημα περί αριθμών που δεν φαίνονταν να ταιριάζουν. Ο Μπάτλερ εξέταζε το πώς τα σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από μεγάλους σεισμούς σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες ταξιδεύουν διαμέσου του πυρήνα της Γης και φτάνουν στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη. Ωστόσο κάτι δεν «έβγαινε» – τα κύματα της δεύτερης κατηγορίας, που θα έπρεπε να διέρχονται μέσα από μια στερεή μεταλλική σφαίρα, ανακλώνταν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα πορίσματα

Οι αριθμοί εξέπληξαν τον Μπάτλερ: Γνώριζε ότι οι υπολογισμοί για τα κύματα ήταν σωστοί, κάτι που μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγματα: Η θεωρία για τη δομή ήταν λανθασμένη. Οπότε ακολούθησε επανεξέταση της βασικής υπόθεσης, πως ο εσώτερος πυρήνας ήταν στερεός, και αυτή τη φορά, υποθέτοντας πως ο πυρήνας είχε θύλακες ρευστού και «πολτώδους», ημι-στερεού σιδήρου κοντά στην επιφάνεια, οι αριθμοί «έβγαιναν».

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το μαγνητικό πεδίο της Γης: Ενώ ο ρευστός εξώτερος πυρήνας είναι η «γεννήτρια» για το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, ο εσώτερος πυρήνας βοηθά στη ρύθμισή του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Science Advances.

Άλλοι πλανήτες, όπως ο Άρης, έχουν ένα υγρό κέντρο μα δεν έχουν εσώτερο πυρήνα και μαγνητικό πεδίο, σύμφωνα με έρευνα της NASA. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ο Μπάτλερ και η Ίρβινγκ, μια βαθύτερη κατανόηση του εσώτερου πυρήνα θα βοηθούσε τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του εσωτερικού ενός πλανήτη και της μαγνητικής του δραστηριότητας.

Φωτογραφία: Flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.