Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας που ανατράφηκε στην ορθόδοξη εκκλησία και νίκησε τους Ιταλούς. Η αγάπη του για την Ελλάδα

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας που ανατράφηκε στην ορθόδοξη εκκλησία και νίκησε τους Ιταλούς. Η αγάπη του για την Ελλάδα

Ο Νεγκούς Μένελικ ο 2oς ήταν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην ιστορία της Αιθιοπίας. Ήταν αυτοκράτορας από το 1889 έως το θάνατό του το 1913 και ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες. Κατάφερε να εκσυγχρονίσει την Αιθιοπία και να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενιαίου κράτους και εθνική ταυτότητα. Επί των ημερών του, το 1896, αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Αιθιοπίας.

Το 1883 ο μέλλων αυτοκράτορας Μενελίκ ΙΙ μετακόμισε με τηυ σύζυγό του σ’αυτό το παλάτι στα βουνά του Εντότο πάνω από την Αντίς Αμπέμπα. Πηγή φωτογραφίας Flickr

Γεννήθηκε το 1884 στην πόλη της Ανκόμπερ και  ήταν γιός του βασιλιά (Ρας) της φυλής Σόα, Χαϊλέ Μαλακότ, ανατράφηκε από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας και  το 1865 ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας. Μέχρι το 1878 είχε καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.

Ο Μένελικ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της χώρας τόσο με κοινωνικά μέτρα, όπως η κατάργηση της δουλείας, η υποχρεωτική παιδεία, όσο και με έργα υποδομής, όπως η κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών Τζιμπουτί – Αντίς Αμπέμπα.

Σε μία από τις τελευταίες του εξόδους. Πηγή φωτογραφίας: Youtube

Αναγνωρίζοντας  τη σημασία της εκπαίδευσης εγκαθίδρυσε σχολεία σε όλη τη χώρα,  επίσης το πρώτο μοντέρνο νοσοκομείο και ενθάρρυνε την ανάπτυξη και σύγχρονων κατασκευών όπως δρόμους, τηλεγραφεία και ταχυδρομεία.

Σχέσεις με την Ελλάδα

Από τo 1872, όταν βασιλιάς ήταν ο Ιωάννης Δ΄ είχε αρχίσει η μετακίνηση και εγκατάσταση Ελλήνων στην Αιθιοπία. Στα χρόνια του Μενελίκ Β΄ γίνεται οργανωμένα και συνεχίζεται μέχρι την ανατροπή τoυ αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, τo 1974. Η ανοιχτή πολιτική του Μενελίκ Β΄ προς τους ξένους και η ιδιαίτερη αγάπη που είχε προς τους Έλληνες είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές δραστήριες ελληνικές κοινότητες. Γνωστοί Έλληνες που αναφέρονται ότι έζησαν και εργάστηκαν στην Αιθιοπία την περίοδο αυτή είναι ο Αθανάσιος Σουρβής που εργάστηκε ως διπλωμάτης του Μενελίκ Β΄, ο αρχιτέκτονας Ορφανίδης που έκανε το σχέδιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Αντίς Αμπέμπα, ο οδοντίατρος Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, ο Ανδρέας Καββαδίας που εξέδωσε την πρώτη αιθιοπική εφημερίδα με τον τίτλο Aimiro (γνώση) και ο Γεώργιος Προκοπίου που δούλεψε ως προσωπικός του ζωγράφος.

Προσωπογραφία του βασιλιά Νεγκούς Μενελίκ με τη στολή του θρόνου, ελαιογραφία 1904, Γιώργος Προκοπίου

Ο Μενελίκ Β΄, το 1909, ενώ ήταν ήδη παράλυτος από το 1906, συγκάλεσε συμβούλιο του θρόνου και αποσύρθηκε, παραχωρώντας την εξουσία στον γιο του, Ιγιάσου.

Το άγαλμα του Μενελίκ Β΄ στη περιοχή Arada στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα. Πηγή φωτογραφίας Flickr

Προς τιμή της νίκης του στην Άντουα και των προσπαθειών του να αναμορφώσει την Αιθιοπία με το δικό του τρόπο, υπάρχει ένα άγαλμα του Μενελίκ Β΄ στη περιοχή Arada στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα, το δε μαυσωλείο του, έργο του Έλληνα Βασιλείου Ηλ. Λεντάκη, είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατά της.

Το μαυσωλείο του Μενελίκ στην Αντίς Αμπέμπα, έργο του Βασιλείου Λεντάκη

Εκστρατείες

Ο Μένελικ ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες που επέκτειναν την Αιθιοπία και ενίσχυσαν τη δύναμή του. Η πιο γνωστή του ήταν το 1896 όταν νίκησε τον ιταλικό στρατό στη μάχη της Άντουα. Οι Ιταλοί είχαν επιχειρήσει  να κάνουν προτεκτοράτο την Ερυθραία, βάση της συνθήκης του Ουτσάλι το 1889.  Εν όψη της μάχης ο Μένελικ συμμάχησε με άλλους  ηγέτες της περιοχής και δημιούργησε έναν ισχυρό στρατό, με σύγχρονα για την εποχή όπλα. Τον Οκτώβριο του 1896 μεταξύ Αιθιοπίας και Ιταλίας διεξάγεται η Μάχη της Άντουα που τέλειωσε με ήττα των Ιταλών και με την αναγνώριση της ανεξαρτησία της Αιθιοπίας.

O αυτοκράτορας Μενελίκ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της χώρας του τόσο με κοινωνικά μέτρα, όσο και με έργα υποδομής, όπως η κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών Τζιμπουτί – Αντίς Αμπέμπα. Πηγή φωτογραφίας: Youtube

Το 1889 οργάνωσε νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Σομαλών φυλάρχων και πλέον έλεγχε όλη την περιοχή. Με μια σειρά άλλων εκστρατειών κατάφερε να κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Αιθιοπίας. Στα χρόνια του Μενελίκ Β΄, η Αιθιοπία επεκτάθηκε εδαφικά στο Αρούσι, στην Κάφρα, στο Ογκαντίν και στην εσωτερική Σομαλία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.