Νίκος Παλαιοκώστας, ο βαρυποινίτης που δεν σκότωσε ποτέ. Έκανε τη μεγαλύτερη σε λεία ληστεία τράπεζας και την πρώτη απαγωγή

Νίκος Παλαιοκώστας, ο βαρυποινίτης που δεν σκότωσε ποτέ. Έκανε τη μεγαλύτερη σε λεία ληστεία τράπεζας και την πρώτη απαγωγή

Ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας αναμένεται να αποφυλακιστεί ύστερα από 16 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του στα Τρίκαλα, έχοντας τη δυνατότητα να εξέρχεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο “Φαντομάς” ή “Ρομπέν των Δασών” καταδικάστηκε σε κάθειρξη 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων. Στο βιογραφικό του μετρά τη μεγαλύτερη, σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα και την πρώτη απαγωγή. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, φέρεται να είναι ο οργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, του αδερφού του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Οι πρώτες ληστείες

Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Σε ηλικία 19 ετών, αποφάσισε να γίνει ναυτικός και μπάρκαρε στα καράβια. Σύντομα, όμως, εγκατέλειψε τη θάλασσα, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου άρχισε να επιδίδεται σε μικροκλοπές και διαρρήξεις μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη.

Αρχές της δεκαετίας του 1980, γνώρισε τον Κώστα Σαμαρά, γνωστό και ως “Καλλιτέχνη” ή “Πεταλούδα”. Αυτή ήταν και η “αρχή του κακού”, αφού αυτός λέγεται ότι τον μύησε στις ληστείες κοσμηματοπωλείων. Ο “Πεταλούδας” και οι αδερφοί Παλαιοκώστα σταδιακά έγιναν ομάδα και ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το 1988, ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη για περίπου 30 κλοπές και διαρρήξεις. Οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του, κατάφερε να δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Συνελήφθη ξανά τον Φεβρουάριο του 1990, αλλά απέδρασε, κόβοντας το “πάτωμα” της αστυνομικής κλούβας που τον μετέφερε στις φυλακές.

Η μεγάλη ληστεία στην Καλαμπάκα

Τον Ιούνιο του 1992, ο Νίκος και ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τον “Καλλιτέχνη” και έναν ακόμα συνεργό, εισέβαλαν ένοπλοι στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα, το οποίο απέχει 250 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα.

Αφοί ακινητοποιήσαν προσωπικό και πελάτες, άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο περίπου 125.000.000 δραχμές και εξαφανίστηκαν. Πριν φύγουν, φώναξαν στους εμβρόντητους υπαλλήλους,

“Εσείς οι Τρικαλινοί είστε πολύ καλοί”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, οι δραπέτες είχαν ληστέψει, έναν χρόνο νωρίτερα, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Σέρβια Κοζάνης, απ’ όπου πήραν 6.800.000 δραχμές ενώ πριν επτά μήνες είχαν ληστέψει το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στα Ιωάννινα, απ’ όπου άρπαξαν 26 εκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα, η ληστεία στην Καλαμπάκα παραμένει η μεγαλύτερη, σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Η απαγωγή Χαΐτογλου

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου του 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα “χτύπησε” ξανά. Αυτή τη φορά με την απαγωγή του βιομήχανου και ιδιοκτήτη του εργοστασίου “Μακεδονικός Χαλβάς”, Αλέξανδρου Χαΐτογλου. Ήταν η πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα.

Ο βιομήχανος παρέμεινε όμηρος για τέσσερις ημέρες, μέχρι η οικογένειά του να καταβάλει λύτρα ύψους 260 εκατομμυρίων δραχμών.

Ως εγκέφαλος της απαγωγής κατηγορήθηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι απαγωγείς επικηρύχθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για 250 εκατομμύρια δραχμές (750.000 ευρώ).

Παρά το πολυήμερο ανθρωποκυνηγητό, τα μπλόκα που είχαν στηθεί στο βουνό Κόζιακας και την επικήρυξη, τα δύο αδέρφια κατάφεραν να ξεφύγουν. Ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε:

“Η επιμονή των απαγωγέων να πάρουν χρήματα ως συνάλλαγμα, προσανατόλισε αρχικά την αστυνομία στο ενδεχόμενο διαφυγής τους στο εξωτερικό. Τους αναζήτησαν κυρίως στην Ολλανδία, όπου είχε καταφύγει ο συνεργός τους, Κώστας Σαμαράς”.

Μόνο μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, οι αρχές κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό

Στις 4 Ιούνιου του 2006, ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται ότι οργάνωσε λεπτομερώς την διάσημη απόδραση του αδερφού του, Βασίλη, από τις φυλακές Κορυδαλλού, με ελικόπτερο.

Χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, εκείνος και ο συνεργάτης του, κατάφεραν να ενοικιάσουν ένα ελικόπτερο αναψυχής, το οποίο ήταν λευκού χρώματος με μπλε λωρίδες. Σχεδόν ίδιο με εκείνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Αφού απείλησαν τον πιλότο με εκρηκτικά και χειροβομβίδες, τον “έπεισαν” να εκτελέσει τις εντολές τους.

Στις 18:30 το απόγευμα, την ώρα που 18 ελικόπτερα βρίσκονταν στον αέρα για το “Ράλι Ακρόπολις”, το ελικόπτερο Παλαιοκώστα προσγειώθηκε στο προαύλιο του Κορυδαλλού. Οι φύλακες αιφνιδιάστηκαν. Μέχρι να προλάβουν να αντιδράσουν, ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρισκόταν στο ελικόπτερο αναψυχής. Μαζί του ήταν και ο Αλκέτ Ριτζάι, κακοποιός από την Αλβανία.

Στη λίστα των 10 πιο επικίνδυνων κακοποιών της Ίντερπολ

Ο επί 16 χρόνια καταζητούμενος, Νίκος Παλαιοκώστας, που από το 1998 βρισκόταν στη λίστα της Ιντερπόλ με τους δέκα πιο επικίνδυνους κακοποιούς του κόσμου, τελικά συνελήφθη την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, σε αστυνομικό μπλόκο, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό.

Προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε ένα αυτόματο όπλο και σφαίρες.

Μέχρι σήμερα, ο Νίκος Παλαιοκώστας βροσκόταν κρατούμενος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είχε καταδικαστεί σε ποινή 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων. Όχι όμως για ανθρωποκτονία.

Το 2018 και μετά από 13 αιτήσεις για παροχή ολιγοήμερης άδειας, η αίτηση του απορρίφθηκε. Το αιτιολογικό είναι πάντοτε το ίδιο:

«Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση σας με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής»

Στις 6 Οκτωβρίου του 2021, το αίτημα της αποφυλάκισής του έγινε, για πρώτη φορά, δεκτό.

Τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και η νεφρική ανεπάρκεια, που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με την άψογη συμπεριφορά που επέδειξε κατά την διάρκεια των 16 χρόνων της κράτησης του, πιστεύεται ότι στοιχειοθετούν την απόφαση αποφυλάκισης, του συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.