Στους δημοσιογράφους Ντμίτρι Μουράτοφ και Μαρία Ρέσα απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021.
Οι δημοσιογράφοι κέρδισαν το βραβείο σε μια περίοδο κατά την οποία η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασιζόμενη σε γεγονότα δημοσιογραφία δέχεται πυρά, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ όταν ανακοίνωσε το βραβείο για την Ειρήνη τον Οκτώβριο.
Η τελετή στο δημαρχείο του Όσλο πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά είχε λιγότερους προσκεκλημένους σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Χθες, η Νορβηγία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19.
Στη Σουηδία, όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη Νορβηγία, οι διοργανωτές τον Σεπτέμβριο ακύρωσαν τις τελετές Νόμπελ με φυσική παρουσία για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Αντ’ αυτού, τα πρόσωπα που τιμήθηκαν φέτος με τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Οικονομικών -βραβεία που κανονικά απονέμονται στη Σουηδία- έλαβαν τα διπλώματα και τα μετάλλιά τους στις χώρες τους, ενώ οι παραδοσιακές διαλέξεις Νόμπελ έγιναν διαδικτυακά.
WATCH LIVE: The 2021 #NobelPeacePrize award ceremony from Oslo.
Where are you watching from?
Production: NRK (Norsk Rikskringkasting AS) #NobelPrize
— The Nobel Prize (@NobelPrize) December 10, 2021
Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν το βραβείο μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι που είχε τιμηθεί το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.
«Άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας στη Ρωσία προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου, και η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι τώρα μια ευδιάκριτη πιθανότητα» δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο στο δημαρχείο του Όσλο, ο Μουράτοφ είπε πως στη Ρωσία είναι σύνηθες να θεωρούνται αδύναμοι οι πολιτικοί που απέτρεψαν την αιματοχυσία, ενώ το να απειλείται ο κόσμος με πόλεμο θεωρείται «καθήκον των αληθινών πατριωτών».
Αφιέρωσε το βραβείο του «σε ολόκληρη την κοινότητα των ερευνητών δημοσιογράφων» και στη μνήμη των συναδέλφων του στη «Νόβαγια Γκαζέτα».
Ανάμεσά τους η Άννα Πολιτκόφσκαγια, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά της στη Μόσχα, πριν από 15 χρόνια, αφού είχε προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου με τις ανταποκρίσεις της από τον πόλεμο στην Τσετσενία.
Η Ρέσα σημείωσε στην ομιλία της στο Όσλο πως ο φον Οσιέτσκι δεν μπόρεσε ποτέ να παραλάβει το βραβείο του καθώς πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. «Δίνοντάς το σε δημοσιογράφους σήμερα, η Επιτροπή Νόμπελ στέλνει ένα σήμα για μια παρόμοια ιστορική στιγμή, ένα άλλο υπαρξιακό σημείο για τη δημοκρατία»
Ειδήσεις σήμερα:
- Φινλανδία. Ένα σχολείο επιστρέφει στα βιβλία και εγκαταλείπει τις ψηφιακές συσκευές ως μέσο μάθησης
- Πάνω από 200 πρόστιμα σήμερα σε ελέγχους της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία. Για όριο ταχύτητες οι περισσότερες παραβάσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Peter Renaday. Ήταν η φωνή του Δάσκαλου Splinter στα Χελωνονιτζάκια
- Η επίθεση του Έλον Μάσκ στην Τέιλορ Σουίφτ μετά την στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ