Ο 13χρονος Κάρλσεν, που ανάγκασε τον μεγάλο Κασπάροφ σε ισοπαλία και τον προσέλαβε ως προπονητή του

Ο 13χρονος Κάρλσεν, που ανάγκασε τον μεγάλο Κασπάροφ σε ισοπαλία και τον προσέλαβε ως προπονητή του

Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι από το 2013 μέχρι σήμερα.

Το 2004, μια δεκαετία πριν κατακτήσει την κορυφή, ήταν ένας ταλαντούχος 13χρονος, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σίγουρα άγνωστος στον Γκάρι Κασπάροφ.

Τον Μάρτιο του 2004, ο Κασπάροφ ταξίδεψε στο Ρέικιαβικ, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά ράπιντ (γρήγορου σκακιού). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο ανερχόμενος Μάγκνους Κάρλσεν.

Ο 13χρονος είχε στο δυναμικό του δύο νόρμες γκραν μετρ και του έλειπε μία για να γίνει και επίσημα ο τρίτος νεότερος στην ιστορία.

Από την άλλη, ο Κασπάροφ μπορεί να μετρούσε πλέον τέσσερα χρόνια δίχως τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, παρέμενε όμως το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Μάγκνους ήταν το νούμερο 700.

Όταν η κλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος τους έβαλε αντιπάλους, οι περισσότεροι πίστευαν ότι το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο.

Ο αγώνας

Για τον 13χρονο Κάρλσεν η αναμέτρηση με τον Κασπάροφ ήταν όνειρο ζωής. Είχε μεγαλώσει την εποχή που ο Ρώσος μεσουρανούσε και είχε μελετήσει ατελείωτες παρτίδες του. Δεν φοβόταν να παίξει εναντίον του, αντιθέτως αδημονούσε.

Όταν έφτασε η ώρα του αγώνα, ο Κάρλσεν βρισκόταν ήδη στην αίθουσα. Σιγά σιγά, έβλεπε όλους να έρχονται και να παίρνουν τις θέσεις τους, εκτός από τον Κασπάροφ. Οι υπόλοιποι ξεκίνησαν να παίζουν. Ο Μάγκνους περίμενε.

Σκεφτόμουν απλώς: “ελπίζω να εμφανιστεί σύντομα” και μετά προσπαθούσα να μείνω ήρεμος.

Κάρλσεν, Κασπάροβ, σκάκι

Ο 13χρονος Μάγκνους Κάρλσεν περιμένοντας τον Γκάρι Κασπάροφ να έρθει για τον αγώνα.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γκάρι Κασπάροφ έκανε είσοδο. Κάθισε βιαστικά στη θέση του, έκανε την καθιερωμένη χειραψία με τον Μάγκνους και ξεκίνησε το ρολόι. Ο 13χρονος έδειχνε εξαρχής να καταφέρνει τον στόχο του. Παρέμενε ψύχραιμος και αποφασιστικός στις κινήσεις του. Από την άλλη ο κορυφαίος σκακιστής φάνηκε σαν να τον πήρε εξαρχής αψήφιστα.

Ο Μάγκνους κέρδισε ένα πιόνι και η θέση του ήταν αισθητά καλύτερη. Αν συνέχιζε να παίζει σταθερά, η νίκη ήταν σίγουρη. Παρόλα αυτά, πέρα από το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε να αντιμετωπίσει έναν ακόμα δύσκολο αντίπαλο: τον χρόνο.

Την ώρα που ο Κασπάροφ είχε 11 λεπτά στο ρολόι του, στον Μάγκνους έμεναν μόλις 3.

Ο έμπειρος Ρώσος εκμεταλλεύτηκε την πίεση του αντιπάλου του και κατάφερε σε μερικές κινήσεις να ισοφαρίσει. Μερικές κινήσεις μετά, η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Από αντίπαλοι, συνεργάτες

Ήταν η πρώτη φορά που ο Κασπάροφ έπαιζε με κάποιον τόσο μικρότερό του. Ο εκνευρισμός του καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας ήταν εμφανής.

Όσο η θέση του ήταν χειρότερη, ξεφυσούσε έντονα. Κάθε φορά που ο Μάγκνους σηκωνόταν για να κάνει βόλτα στην αίθουσα, τον κοιτούσε με την άκρη του ματιού του. Τη στιγμή που η παρτίδα έληξε, σηκώθηκε απότομα και έφυγε πριν ο μικρός προλάβει να του απευθύνει το λόγο.

Τις επόμενες μέρες όλα τα σκακιστικά μέσα έγραψαν για το ανερχόμενο ταλέντο που στρίμωξε τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή. Τον επόμενο κιόλας μήνα επιβεβαίωσε τα εγκώμια, καθώς κέρδισε τον τίτλο του γκραν μετρ (GM).

Και μία πενταετία αργότερα, όταν ο 18χρονος πλέον Κάρλσεν είχε σκαρφαλώσει στο #2 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Κασπάροφ έγινε ο βασικός προπονητής του.

Για ένα χρόνο συνεργάστηκαν πολύ στενά και, όπως είπε ο Μάγκνους, κέρδισε πολλά από τον πρώην πρωταθλητή.

Η συνεργασία τους έληξε, λόγω του ότι σταδιακά γινόταν όλο και πιο εμφανές το χάσμα που υπήρχε μεταξύ τους. Τόσο σε στυλ παιχνιδιού, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα.

Ο Γκάρι Κασπάροφ ήταν ένας αυστηρός, επικριτικός και πολύ ομιλητικός προπονητής, γαλουχημένος στη Σοβιετική πραγματικότητα, σε αντίθεση με τον Μάγκνους Κάρλσεν που ανέκαθεν έδινε την εντύπωση ενός λακωνικού και χαμηλών τόνων Σκανδιναβού.

Παρά τις φήμες περί τσακωμού, στην πραγματικότητα οι σχέσεις τους δεν ήταν κακές. Σε συνέντευξή του, ο Κάρλσεν έχει δηλώσει:

«Δεν ξέρω αν μετανιώνω που έληξε η συνεργασία μας. Υπάρχει ο σωστός χρόνος για τα πάντα. Ο Κασπάροφ κι εγώ χωριστήκαμε με απόλυτα φιλικούς όρους, χωρίς παρεξηγήσεις. Θεωρώ ότι μου έχει δώσει πολλές χρήσιμες γνώσεις. Νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρον και γι’ αυτόν. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν συνεχίζαμε να δουλεύουμε μαζί. Από εδώ που βρίσκομαι σήμερα, νομίζω ότι ο “χωρισμός” μας ήταν η σωστή απόφαση».

Βίντεο από την παρτίδα τους το 2004:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu