Στη συνείδηση του κόσμου είναι ο πιο διεστραμμένος αυτοκράτορας της Ρώμης. Ίσως για αυτό να φταίει και η ταινία του 1979, «Καλιγούλας», που είχε επικεντρωθεί στις σεξουαλικές περιπέτειες του Αυτοκράτορα και όχι στην πολιτική του δράση.

Ο Καλιγούλας είχε κατηγορηθεί ότι είχε «στενές επαφές» και με τις τρεις αδερφές του. Αλλά δεν είχε περιοριστεί μόνο σε αυτό. Απολάμβανε περιπτύξεις με άντρες και γυναίκες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με ή χωρίς τη θέλησή τους.

Η δράση του όμως ήταν ανισόρροπη και σε άλλους τομείς, αν και για όλα υπάρχει και μια λογικοφανής εξήγηση.

caligulamoviecoin(1)

Το άλογο που έγινε Ύπατος της Ρώμης

Η πιο χαρακτηριστική απ’ όλες τις ιστορίες είναι αυτή που λέει ότι ο Καλιγούλας έκανε το άλογό του Ύπατο της Ρώμης.

Στην πραγματικότητα, η απόφασή του ήταν περισσότερο σατιρική. Είχε προηγηθεί μία συζήτηση όπου είχε εκφράσει την πρόθεσή του να κάνει ύπατο τον θείο του Κλαύδιο, ο οποίος είχε αποτραβηχτεί. Κάποιος είχε σχολιάσει ότι θα ήταν καλύτερο να έκανε το άλογό του ύπατο, τόσο «άχρηστος» θα ήταν ο Κλαύδιος.

alogo kaligoula

Έτσι, για να υποστηρίξει τον θείο του, ο Καλιγούλας έκανε επιδεικτικά το άλογό του, τον Ινκιτάτο, ύπατο.

Το όνομα του ήταν Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός. Το προσωνύμιο «Καλιγούλας» προερχόταν από τις μπότες που φορούσαν οι λεγεωνάριοι, τις caliga. Όταν ο Γάιος ήταν 3 χρόνων, είχε συνοδεύσει τον πατέρα του, τον Στρατηγό Γερμανικό, σε εκστρατείες και φορούσε κανονική στολή λεγεωνάριου, αλλά σε μικρογραφία. Έτσι, βγήκε το χαϊδευτικό «Καλιγούλα», που σημαίνει μικρή στρατιωτική μπότα.

Τους πρώτους έξι μήνες της ηγεμονίας του, ο Καλιγούλας φαινόταν να έχει «σώας τας φρένας». Ο κόσμος τον λάτρευε, γιατί ήταν γιος του δημοφιλούς Γερμανικού και ήξερε να χειρίζεται πολύ καλά τα περί «άρτου και θεαμάτων». Η συμπεριφορά του άλλαξε μετά από μια πολύ σοβαρή αρρώστια, που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή. Μία απ’ τις πρώτες «υπερβολικές» αποφάσεις του, λέγεται πως ήρθε λίγο καιρό μετά.

Η πλωτή γέφυρα

Ο ιστορικός Σουητώνιος έγραψε ότι το 39 ο Καλιγούλας αποφάσισε να ενώσει τον κόλπο της Νάπολης με το απέναντι λιμάνι.Έδεσε μαζί 4.000 πλοία, τα οποία απλώθηκαν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων και δημιούργησαν μία πλωτή γέφυρα. Σκοπός του, λένε κάποιοι, ήταν να ξεπεράσει τον Πέρση Βασιλιά Ξέρξη που είχε ενώσει με αυτό τον τρόπο τον Ελλήσποντο.

cal

Άλλοι λένε ότι το έκανε, ως αντίδραση στην πρόβλεψη του μάντη Θρασύλλου που είχε πει ότι ο Καλιγούλας ήταν πιο πιθανό να διασχίσει τον κόλπο του Βαΐου χωρίς να βραχεί, απ’ το να γίνει αυτοκράτορας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή η πράξη έγινε πραγματικά.

Η πολεμική εκστρατεία για κοχύλια

Άλλη εξωφρενική ιστορία είναι η εκστρατεία που ξεκίνησε εναντίον του Θεού Ποσειδώνα. Έδωσε εντολή στις ρωμαϊκές λεγεώνες, να πλεύσουν εναντίον της Βρετανίας. Όταν έφτασαν στα παράλια, τους είπε να μαζέψουν… κοχύλια. Έτσι κι έκαναν. Μάζεψαν τεράστιες ποσότητες, τις έστειλαν στη Ρώμη και ο αυτοκράτορας τα έφαγε.

romanΗ σύγχρονη εκδοχή λέει ότι ο Καλιγούλας είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «musculi», η οποία σήμαινε κοχύλια, αλλά χρησιμοποιούταν και στην στρατιωτική «αργκό» για τις καλύβες. Είναι πολύ πιθανό, λένε οι ιστορικοί, ότι ο Καλιγούλας, που είχε μεγαλώσει με στρατιώτες, εννοούσε να «σηκώσουν», δηλαδή να καταστρέψουν τις καλύβες των Βρετανών κι όχι να μαζέψουν κοχύλια.

Οι ιστορίες για τον Καλιγούλα, έναν απ’ τους διασημότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες, δεν έχουν τελειωμό. Αιμομιξία, δολοφονίες, άσκοπες εκστρατείες και κατασπατάληση χρημάτων, είναι μόνο λίγες απ’ τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί, όμως, είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάποιες απ’ τις πιο τραβηγμένες ιστορίες, λέγοντας πως η πραγματικότητα παραποιήθηκε. Οι περισσότερες ιστορίες προέρχονται από τις καταγραφές του ιστορικού Σουητώνιου, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Καλιγούλα. Ο Σενέκας και ο Φίλων, που ήταν σύγχρονοι του Καλιγούλα, του άσκησαν, μεν, έντονη κριτική, αλλά δεν ανέφεραν ακρότητες. Ο Καλιγούλας έγινε Αυτοκράτορας το 37 μ.Χ., σε ηλικία 24 ετών και πέθανε τέσσερα χρόνια μετά, στις 24 Ιανουαρίου το 41 π.Χ. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας, που δολοφονήθηκε απ’ τους υπηκόους του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here