Ο αγαπημένος ηθοποιός του Χίτλερ ήταν Ολλανδός. Στιγματίστηκε ως προδότης, αλλά παρέμεινε δημοφιλής στη Γερμανία. Έπαιζε έως τα 108!

Ο αγαπημένος ηθοποιός του Χίτλερ ήταν Ολλανδός. Στιγματίστηκε ως προδότης, αλλά παρέμεινε δημοφιλής στη Γερμανία. Έπαιζε έως τα 108!

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Γιοχάνες Χίστερς (Johannes Heesters) θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός του Χίτλερ.

Ήταν Ολλανδός και μετανάστευσε στη Γερμανία το 1935 μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί.

Τότε ήταν 32 ετών και ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι το έκανε αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους και ότι δεν τον ενδιέφερε η πολιτική. Όμως, στη Γερμανία έγινε φίλος υψηλόβαθμων Ναζί και υποστήριξε το καθεστώς τους.

Μετά τον πόλεμο παρέμεινε ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς των Γερμανών. Έδινε παραστάσεις μέχρι και τον θάνατό του το 2011 σε ηλικία 108 ετών!

Με τους Ναζί

Στη ναζιστική Γερμανία ο Γιοχάνες Χίστερς βρήκε δουλειά ως ηθοποιός του γερμανικού κινηματογράφου, που τότε ήταν γνωστός με τα αρχικά UFA (Universum-Film Aktiengesellschaft). Ο Γκαίμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, τον είχε θέσει στην υπηρεσία των Ναζί ήδη από το 1933, όταν πήραν την εξουσία.

Ο Χίτλερ μαζί με τον Γκαίμπελς παρακολουθούν τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας της UFA το 1935. Bundesarchiv_Bild_183-1990-1002-500. Πηγή: Wikipedia

Εκτός από τον κινηματογράφο, ο Χίστερς έπαιξε και στο θέατρο, ιδιαίτερα στην οπερέτα, αφού ήταν και τενόρος. Έγινε ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς στη Γερμανία όταν ξεκίνησε να παίζει το ρόλο του Κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς στην οπερέτα «Εύθυμη Χήρα» (Die Lustige Witwe) του Φράντς Λέχαρ (Franz Lehár).

Ακόμη και σήμερα η ερμηνεία του Χίστερς στο συγκεκριμένο ρόλο θεωρείται από τους ειδικούς ως η καλύτερη. Ήταν τόσο δημοφιλής σε αυτή την οπερέτα που έπαιξε τον ρόλο του Κόμη Ντανίλο εκατοντάδες φορές, ιδιαίτερα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο θαυμασμός του Χίτλερ

Ο Χίτλερ είδε πολλές φορές τον Χίστερς να παίζει στο θέατρο και μιλούσε δημοσίως με θαυμασμό γι’ αυτόν. Ο Χίστερς και ο Χίτλερ είχαν συχνές συναντήσεις και συζητούσαν για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Εκτός από τον Χίτλερ, ο Χίστερς ήταν φίλος του Γκαίμπελς, με τον οποίο αλληλογραφούσε συχνά και πολλούς άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ναζί και αξιωματικούς των SS.

Τον Σεπτέμβριο του 1944, ο Γκαίμπελς κατάρτισε μία λίστα με πάνω από 1000 ονόματα καλλιτεχνών που θεωρούσε ότι έπαιζαν κρίσιμο ρόλο για τη «ναζιστική κουλτούρα». Η λίστα ήταν γνωστή ως «Gottbegnadeten-Liste» και ο Χίστερς ήταν ο μόνος μη Γερμανός σε αυτή.

Ο Χίστερς με την πρώτη του γυναίκα τo 1930 την ημέρα του γάμου τους. Πηγή: Alchetron.com

Στο Νταχάου

Στη διάρκεια του πολέμου, ο Γιοχάνες Χίστερς έδινε παραστάσεις για τους Γερμανούς στρατιώτες σε διάφορα στρατόπεδα. Επισκέφθηκε και το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου όπου σύμφωνα με κρατούμενους που επέζησαν, έδωσε μία παράσταση για τους φρουρούς του που ανήκαν στα SS.

Επιπλέον, έκανε δωρεές για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Γερμανίας.

Μεταπολεμικά, ο Χίστερς αρνιόταν ότι συνεισέφερε οικονομικά στη γερμανική πολεμική προσπάθεια και ότι έδωσε παράσταση στα SS του Νταχάου. Όμως παραδέχτηκε ότι είχε όντως επισκεφθεί το Νταχάου για να δει φίλους του αξιωματικούς που ήταν στη διοίκηση του στρατοπέδου.

Μετά τον πόλεμο

Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο Χίστερς παρέμεινε στη Γερμανία. Στην Ολλανδία, που είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς στη διάρκεια του πολέμου και ο λαός της είχε υποφέρει τα πάνδεινα, ο Χίστερς είχε ταυτιστεί με τους Ναζί και θεωρούνταν προδότης.

Ο Χίστερς το 1964. Πηγή: Wikipedia

Όμως στη Γερμανία συνέχισε να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς. Για το λόγο αυτό ήταν από τους πρώτους που πήραν ρόλους στο γερμανικό κινηματογράφο όταν ξεκίνησαν και πάλι οι παραγωγές του μετά το 1945.

Το 1960 σταμάτησε την κινηματογραφική του καριέρα και επικεντρώθηκε στο θέατρο και την τηλεόραση. Επίσης, κυκλοφόρησε δίσκους με τραγούδια του.

Το 1985, πέθανε η πρώτη του γυναίκα με την οποία ήταν παντρεμένος για 56 χρόνια. Ο Χίστερς παντρεύτηκε ξανά το 1992 σε ηλικία 89 ετών. Η δεύτερη σύζυγός του, Σιμόνε Ρέθελ, είναι Γερμανίδα ηθοποιός, ζωγράφος και φωτογράφος.

Παρά το γεγονός ότι ήταν 46 χρόνια μικρότερή του, το ζευγάρι είχε ένα ευτυχισμένο γάμο, και έζησαν μαζί για 20 χρόνια.

Ο Χίστερς εργαζόταν ως ηθοποιός στο θέατρο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 σε ηλικία 108 ετών! Πέθανε δύο μήνες αργότερα, ανήμερα Χριστούγεννα του 2011.

Η δεύτερη γυναίκα του Χίστερς είχε μεγάλη ομοιότητα με την πρώτη στα νιάτα της. Η φωτογραφία ελήφθη γύρω στο 1992 όταν παντρεύτηκε τον 89χρόνο ηθοποιό. Πηγή: Wikipedia

Τι 103, τι 104, τι 105…

Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Γιόχανες Χίστερς είχε το σεβασμό μίας μεγάλης μερίδας Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε 100 προβλήθηκαν ειδικά αφιερώματα γι’ αυτόν στη γερμανική τηλεόραση.

Επίσης, με αφορμή τα γενέθλιά του διοργανώνονταν συναυλίες όπου τραγουδούσε ως σολίστ. Αυτό έγινε το 2004, για τα 101 του χρόνια, στη Στουτγάρδη, και το 2006 για τα 103 του χρόνια στη Βιέννη. Το 2007 με την ευκαιρία των 104 του χρόνων έδωσε μία μεγάλη συναυλία στο Βερολίνο.

Το 2008 μετά από πολλές δεκαετίες επέστρεψε στην πατρίδα του, την Ολλανδία, όπου έδωσε συναυλία. Παρά το γεγονός ότι ήταν 105 χρονών, πολλοί συμπατριώτες του που δεν είχαν ξεχάσει τη σχέση του με τους Ναζί προέβησαν σε έντονες διαμαρτυρίες για την παρουσία του στη χώρα.

Ο Χίστερς το 2008 σε ηλικία 105 ετών έπαιξε το ρόλο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Β΄ της Αυστροουγγαρίας. Πηγή: Wikipedia

Την ίδια χρονιά, ενώ έδινε συνέντευξη σ’ ένα Γερμανό δημοσιογράφο της τηλεόρασης, είπε για τον Χίτλερ ότι «ήταν καλός τύπος».

Όμως μετά από την επισήμανση της γυναίκας του ότι ο Χίτλερ ήταν ένας εγκληματίας, ο Χίστερς ακούστηκε να ζητά συγγνώμη για την “ηλιθιότητα” που είπε. Πολλά γερμανικά μέσα έσπευσαν να τον καλύψουν γράφοντας ότι ο 105χρονος καλλιτέχνης δεν καταλάβαινε τι έλεγε!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu