Ένας νέος χρήστης του TikTok εκτίθεται σε ψευδείς ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 40 λεπτά από την πρώτη του εγγραφή στην ψηφιακή εφαρμογή, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιεί σχετικές αναζητήσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού NewsGuard.
Ο οργανισμός, που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων ειδήσεων και ενημέρωσης, διεξήγαγε δύο τεστ για να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή διαχειρίζεται τις πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διαπίστωσε ότι ένας νέος χρήστης που σκρολάρει στην σελίδα For You της εφαρμογής και παρακολουθεί βίντεο σχετικά με τον πόλεμο, θα κατευθυνόταν προς ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο σε λιγότερο από μία ώρα.
«Προς το τέλος του πειράματος των 45 λεπτών, οι ροές των αναλυτών είχαν κατακλυστεί τόσο με ακριβές όσο και με ψευδές περιεχόμενο που σχετιζόταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ παραπληροφόρησης και αξιόπιστων πηγών», έγραψε η ερευνητική ομάδα.
«Σε μια εποχή που οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο, κανένα από τα βίντεο που πρότεινε ο αλγόριθμος του TikTok στους αναλυτές μας δεν περιείχε πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία της πηγής, προειδοποιήσεις ή πρόσθετες πληροφορίες», αναφέρει ο οργανισμός.
Οι ερευνητές εντόπισαν ψευδείς ισχυρισμούς τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ήταν ότι οι ΗΠΑ έχουν εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Μια φωτογραφία που απεικόνιζε τον Προέδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να παλεύει εκεί έξω για τη χώρα του» είχε τραβηχτεί από το 2021.
Βίντεο που έδειχναν το «Φάντασμα του Κιέβου» να καταρρίπτει ρωσικά αεροσκάφη, στην πραγματικότητα περιείχαν πλάνα από το βιντεοπαιχνίδι Digital Combat Simulator.
«Ορισμένοι από τους μύθους στα βίντεο που προωθούσε ο αλγόριθμος του TikTok έχουν προηγουμένως επισημανθεί ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου», ανέφεραν οι ερευνητές, από το Κέντρο Παρακολούθησης Παραπληροφόρησης Ρωσίας-Ουκρανίας του NewsGuard.
Σύμφωνα με την NewsGuard, η έλλειψη αποτελεσματικής επισήμανσης και εποπτείας του περιεχομένου στο TikTok, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να κρατά ενεργούς τους χρήστες, έχουν κάνει την πλατφόρμα γόνιμο έδαφος για τη διάδοση παραπληροφόρησης.
Τί απαντά η εταιρεία
Το TikTok δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του αλγορίθμου του. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη τον χρόνο παρακολούθησης διαφόρων βίντεο, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως τα likes, τα σχόλια και το ποιον ακολουθεί ή έχει μπλοκάρει ένας χρήστης.
Εκπρόσωπος της TikTok που μίλησε στον Guardian προειδοποίησε ότι η έρευνα της NewsGuard προσφέρει μόνο περιορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο, καθώς δεν καταφέρνει να μιμηθεί την τυπική συμπεριφορά των χρηστών.
«Συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στον πόλεμο στην Ουκρανία με αυξημένους πόρους ασφάλειας και προστασίας, καθώς εργαζόμαστε για να απομακρύνουμε την επιβλαβή παραπληροφόρηση και να βοηθήσουμε στην προστασία μιας ασφαλούς εμπειρίας στο TikTok», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα βίντεο με το hashtag #Ukraine στο TikTok είχαν περισσότερες από 30 δισ. προβολές.
Με πληροφορίες από: Guardian
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Pixabay
Ειδήσεις σήμερα:
- Απειλές Πούτιν. Αν η Ουκρανία μας επιτεθεί με δυτικά όπλα, τότε θα είμαστε σε πόλεμο με τις χώρες του ΝΑΤΟ
- YouTuber έστειλε την κάμερά του με μπαλόνι στο διάστημα. Τα πλάνα που κατέγραψε
- Ο Στέφανος Κασσελάκης ξανά υποψήφιος στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία
- Ανακηρύχθηκαν οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εκτός ο Κανελλάκης
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ