Ο Αμερικανοϊάπωνας που δημιούργησε τον Σκούμπι Ντου και τους Φλίνστοουνς. Έμαθε να σχεδιάζει μέσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ο Αμερικανοϊάπωνας που δημιούργησε τον Σκούμπι Ντου και τους Φλίνστοουνς. Έμαθε να σχεδιάζει μέσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ο Ιγουάο Τακαμότο υπήρξε Αμερικανός καρτουνίστας, ιαπωνικής καταγωγής, που σχεδίασε μερικούς από τους διασημότερους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων: τον Σκούμπι Ντου, τους Φλίνστοουνς και τους Τζέτσονς.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1925 στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας του μετανάστευσε από την Χιροσίμα στις ΗΠΑ για λόγους υγείας και δεν ξαναεπέστρεψε στην Ιαπωνία παρά μονάχα για να παντρευτεί.

Μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, το Δεκέμβριο του 1941, όλοι όσοι είχαν ιαπωνική καταγωγή στέλνονταν στο Manzanar, ένα από τα δέκα στρατόπεδα συγκέντρωσης στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια. Ο Τακαμότο και η οικογένειά του δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

Εκεί σχεδίασε σκίτσα από τη ζωή στο στρατόπεδο. Κυρίως, όμως, έμαθε πολλά για τον κόσμο των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων από δύο Αμερικανοϊάπωνες συγκρατούμενούς του που είχαν εργαστεί ως καλλιτεχνικοί διευθυντές σε κινηματογραφικά στούντιο του Χόλυγουντ.

iwao_takamoto

Ο Ιγουάο Τακαμότο υπήρξε ο σχεδιαστής μερικών από τους διασημότερους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, όπως ο Σκούμπι Ντου και οι Φλίνστοουνς

Είχαν αναγνωρίσει πάνω μου κάποια καλλιτεχνική ικανότητα, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που αναγνώρισα στον εαυτό μου αργότερα“, έγραψε ο Αμερικανοϊάπωνας καρτουνίστας στα απομνημονεύματά του “Iwao Takamoto: My Life with a Thousand Characters“.

Μετά το τέλος του Β’ Π.Π., εργάστηκε ως μαθητευόμενος σκιτσογράφος στα στούντιο της Ντίσνεϊ. Όταν χτύπησε την πόρτα των γραφείων της, δεν είχε κανένα πορτφόλιο που του ζητήθηκε. “Δεν είχα πραγματικά ιδέα τί είναι”, είχε δηλώσει μεταγενέστερα.

Το Σαββατοκύριακο πριν από τη συνέντευξη το πέρασε σκιτσάρωντας οτιδήποτε μπορούσε να σκεφτεί: από ιππότες μέχρι καουμπόηδες. Τα τετράδιά του γέμισαν από σκίτσα, αλλά ο κόπος του δεν πήγε χαμένος.

Tο δείγμα γραφής του αποδείχθηκε αρκετό, ώστε να του δώσει τη δουλειά. Έχοντας πλάι του τον θρυλικό σχεδιαστή, Μιτ Καλ, ο Τακαμότο ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τις δεξιότητές του στο σχέδιο και το animation.

Εντάχθηκε στο επιτελείο που σχεδίασε ταινίες που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια παιδιά: την “Σταχτοπούτα”, τον “Πίτερ Παν”, τη “Λαίδη και τον Αλήτη” και τα “101 Σκυλιά της Δαλματίας”.

Πως εμπνεύστηκε τον Σκούμπι Ντου

Το 1961, ο Τακαμότο ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Hanna-Barbera Productions, που αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της Warner. Με την εταιρεία αυτή συνέδεσε το όνομά του, καθώς εργάστηκε 40 ολόκληρα χρόνια για λογαριασμό της.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σχεδίασε τον περίφημο σκύλο Σκούμπι Ντου, το δειλό αφεντικό του Σάγκι και όλη την υπόλοιπη παρέα, τη Βέλμα, τη Δάφνη και τον Φρεντ.

Scooby-doo

Οι χαρακτήρες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων, Σκούμπι Ντου – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Τακαμότο εμπνεύστηκε το όνομα του διάσημου σκύλου από το θρυλικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα “Strangers In The Night” και τους αυτοσχεδιαστικούς τελευταίους στίχους “Dooby-doooby-doo“.

Για το σχεδιασμό του Σκούμπι Ντου, ο Τακαμότο είχε πει τα εξής: “Ήταν μία κυρία που μεγάλωνε Μεγάλους Δανούς. Μου έδειξε μερικές φωτογραφίες και μου μίλησε για τα σημαντικά σημεία της ράτσας, όπως ίσια πλάτη, ίσια πόδια, μικρό πηγούνι και άλλα τέτοια.

Αποφάσισα να κάνω το αντίθετο και να του δώσω καμπούρα, σκυμμένα πόδια, μεγάλο πηγούνι και τέτοια. Ακόμα και το χρώμα του είναι θεωρητικά λάθος”.

Η αγάπη του για τα σκυλιά έγινε πηγή έμπνευσης

Ο Τακαμότο είχε αδυναμία στα σκυλιά. Γι’ αυτό σχεδίασε τον σκύλο Μάτλεϊ, που όλο χαχανίζει ειρωνικά, και τον Άστρο, τον οικογενειακό σκύλο της φουτουριστικής οικογένειας των Τζέτσονς. Βοήθησε, επίσης στο σχεδιασμό πολλών χαρακτήρων της σειράς “Κρύπτο, ο σούπερ σκύλος”.

Επίσης, ο Τακαμότο ήταν ο δημιουργός του Atom Ant και του “Μεγάλου Γκαζού”, του μικροσκοπικού πράσινου εξωγήινου που εμφανίζεται στους Φλινστόουνς.

Το 1996, έλαβε το βραβείο Winsor McCay για τη συνεισφορά του στον τομέα του animation. Το 2005, έλαβε το Χρυσό Βραβείο από το Σωματείο Κινουμένων Σχεδίων.

Στις 8 Ιανουαρίου 2007, ο Ιγουάο Τακαμότο πέθανε στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 81 ετών, από καρδιακή προσβολή. Μέχρι τότε, ήταν αντιπρόεδρος δημιουργικού σχεδιασμού της Warner. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά: ένα γιο και μία θετή κόρη.

Η εφημερίδα Guardian τον χαρακτήρισε ως έναν “έξοχο σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων που διευκόλυνε τη μετάβαση του καρτούν από τον κινηματογράφο στην τηλεόραση”.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: warrenville.com

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr