Ο Αμερικανός που αναβίωσε τους αρχαίους αγώνες της Νεμέας και υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Ο Αμερικανός που αναβίωσε τους αρχαίους αγώνες της Νεμέας και υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Το 1974 ένας καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Στίβεν Μίλερ, ανακάλυψε έναν πολύτιμο αρχαιολογικό θησαυρό στη Νεμέα. Για χρόνια ολόκληρα αφιέρωσε την ζωή του και τη σταδιοδρομία του στις ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες και έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, με αποκορύφωμα το στάδιο στο οποίο διεξάγονταν τα Νέμεα.

Η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας, όπου γινόταν από το 573 π.Χ. οι αθλητικοί αγώνες Νέμεα, άρχισε το 1974 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και ολοκληρώθηκε το 1991 με την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου μετά την συστηματική και επίμονη προσπάθεια του καθηγητή Stephen G. Miller.

oa miller

Η αναβίωση των αρχαίων αγώνων της Νεμέας

Στις 5 Απριλίου 1995, στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε η επίσημη ιδρυτική ανακοίνωση του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων», με σκοπό να αναβιώσουν τα Νέμεα σαν μια διεθνή αθλητική συνάντηση όχι για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά για τον μέσο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας.

oa nemea7

“Πολλοί από μας που πιστεύουν στα ιδανικά του Ολυμπισμού έχουν απογοητευθεί από ορισμένες εξελίξεις στις νεώτερες Ολυμπιάδες.  Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στους αγώνες αυτούς γιατί απευθύνονται αποκλειστικά στους καλύτερους αθλητές. Επίσης, η εμπορική αξία αυτών των αγώνων φαίνεται μερικές φορές να αναιρεί τους θεμελιώδεις στόχους τους” σημειώνει σε κείμενό του το 2012 ο καθηγητής, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα της διατήρησης του θεσμού.

oa aggeio

Τον επόμενο χρόνο (1996) άρχισε η αναβίωση των Νέμεων στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών ηλικίας από 5 έως 97 ετών από δεκάδες χώρες του κόσμου! Εκτός από τα αγωνίσματα δίνονται παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Στις πλαγιές του σταδίου κάθονται οικογένειες που συμμετέχουν στην εορτή μαζί με τους αθλητές. Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, συγκινημένοι που συμμετείχαν στην αναβίωση αυτών των αγώνων, με τον τρόπο που γίνονταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

oa dromeis

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πάνε στην Αγγλία του χρόνου, στη Βραζιλία τέσσερα χρόνια μετά, με τις αποσκευές τους βαριά φορτωμένες στα πολλά ταξίδια, που πραγματοποίησαν από το 1896 και μετά τον περασμένο αιώνα.  Αλλά οι Νέμεοι Αγώνες θα παραμείνουν στη Νεμέα.  Ίσως για όλους εμάς η Ολυμπιακή Ιδέα θα συνεχίζει να πηγάζει από τη γη που τη γέννησε” έλεγε το ’12, στο ίδιο κείμενο ο Αμερικανός καθηγητής.

oa nemea4

Στους αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται ξυπόλυτοι, σε αγώνες δρόμου φορώντας μόνο ένα λευκό χιτώνα στο αρχαίο αποδυτήριο και είναι χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπαίνουν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκινούν από τη λίθινη αφετηρία με τη βοήθεια του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης.

oa nemea2

Όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, οι νικητές δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και λαμβάνουν ένα κλαδί φοίνικα. Στο τέλος της ημέρας στεφανώνονται με ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης. Η εμπορευματοποίηση των αγώνων απαγορεύεται, ενώ δεν υπάρχουν χορηγοί στους αγώνες.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από τους αγώνες:

Εκστρατεία για τη διοργάνωση των έκτων Νέμεων το 2016

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων» στην τιμητική επιτροπή για την αναβίωση των αγώνων συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων, το μέλος της Γερουσίας των Η.Π.Α Νταϊάν Φάινσταϊν, ο Συγγραφέας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπολώνιας Ουμπέρτο Έκο, οι μουσικοσυνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Θάνος Μικρούτσικος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζων Μπραδήμας, o πρώην Πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Θωμάς Νάιλς και πολλοί, πολλοί άλλοι.

oa nemea1

Τα επόμενα, έκτα Νέμεα αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου 2016 στην Νεμέα. Η χρηματοδότηση των αγώνων χωρίς χορηγούς υπήρξε από την αρχή ένα σοβαρό πρόβλημα για την διεξαγωγή τους. Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία του Ελληνικού Κράτους, σε συνδυασμό με την Ολυμπιακή αγνότητα στην φιλοσοφία των αγώνων μακριά από την εμπορευματοποίηση των χορηγών, επιβάλλει την χρηματοδότηση τους από πολλές, μικρές εισφορές. Έτσι και ένα ακόμα Ευρώ συνεισφορά στο κόστος διεξαγωγής των αγώνων αποτελεί μεγάλη βοήθεια.

Για τον λόγο ακριβώς αυτό, καθιερώθηκε η δυνατότητα προσφορών ακόμα και πολύ μικρών ποσών μέσω της πλατφόρμας Indiegogo, στην οποία δημιουργήθηκε ειδική ενότητα με τίτλο The 6th Revival of the Ancient Greek Nemean Games (Έκτη αναβίωση των αρχαίων Ελληνικών αγώνων της Νεμέας).

Η αγάπη του Μίλερ για την Ελλάδα και η ενασχόληση με το μακεδονικό

Μετά από τόσα χρόνια στη χώρα μας ο Αμερικανός που μελετά την αρχαιότητα, ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί και επί του ζητήματος της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σημείωνε με έμφαση πως τόσο ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, όσο και οι πρόγονοί του είχαν πέρα, για πέρα ελληνική καταγωγή. Ήταν Έλληνες.

Ο Μίλερ έχει ανεβάσει και έναν ιστότοπο, στον οποίο παραθέτει όλα τα στοιχεία που κατά τη γνώμη του ακυρώνουν τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, η οποία και ερίζει με την Ελλάδα για την καταγωγή του Μέγα Στρατηλάτη. Στην ίδια μάλιστα επιστολή προς τον Ομπάμα, ο Μίλερ σημειώνει πως η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η ΠΓΔΜ, ονομαζόταν στην αρχαία εποχή Παιωνία

Διαβάστε επίσης στο news247:

Ρωσικά αεροσκάφη σκότωσαν 300 αντάρτες και έπληξαν 60 στόχους τις τελευταίες 24 ώρες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu