Ο Ράυμοντ Οντιέρνο γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη και προερχόταν από οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Το 1976 αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πυροβολικού από το Γουέστ Πόιντ.
Η δράση του στο Ιράκ

Ο Ιταλικής καταγωγής αμερικανός στρατηγός, έγινε γνωστός από τη δράση του στο πόλεμο του Ιράκ το 2003 . Στην αμερικανική εισβολή ήταν διοικητής της 4ης αμερικανικής μεραρχίας, η οποία κατέλαβε τη Βαγδάτη και αργότερα το Τικρίτ και την Μοσούλη.

Ο Ράυμοντ Οντιέρνο Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Η σύλληψη τούρκων καταδρομέων στη Μοσούλη το 2003

Την 4η Ιουλίου του 2003 ο Οντιέρνο ήταν επικεφαλής επιχείρησης του αμερικανικού στρατού, για τη σύλληψη τούρκων καταδρομέων στο Ιράκ. Οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού πενταγώνου, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη πόλη, αλλά δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια. Οι καταδρομείς δε προέβαλλαν καμία αντίσταση αν και είχαν ισχυρό οπλισμό μαζί τους.

Την ίδια στιγμή καταλήφθηκε χωρίς μάχη και το Τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Οι άντρες του Οντιέρμο φυλάκισαν τους τούρκους διπλωμάτες ενώ υπήρξαν αναφορές ότι κάποιοι βασανίστηκαν. Ακολούθησαν επιχειρήσεις όπου οι αμερικανοί συνέλαβαν δεκάδες τουρκομάνους που ζούσαν στις περιοχές αυτές. Ο Οντιέρμο ως επικεφαλής της συγκεκριμένης επιχείρησης παραδέχτηκε ,ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αντίδραση του αμερικανικού στρατού ήταν υπερβολική. Οι Τούρκοι καταδρομείς απελευθερώθηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

Ο Οντιέρνο κατάφερε να καταπνίξει και την εξέγερση των Τουρκομάνων που έγινε αργότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης και του Τικρίτ.

Στη μεγάλη οθόνη

Το περιστατικό της σύλληψης των Τούρκων διπλωματών και στρατιωτικών πήρε τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα γυρίστηκε ταινία τουρκικής παραγωγής με τίτλο «Valley Of The Wolves: Iraq». Στην ταινία περιγράφεται η κατάληψη του προξενείου, ενώ υπάρχουν σκηνές με βασανιστήρια, κρατουμένων. Η ταινία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις του αμερικανικού στρατού, με τους ανώτερους αξιωματικούς να απαγορεύουν στους στρατιώτες να την παρακολουθήσουν.

Η γενική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2006

Το 2006 ανέλαβε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η υποψηφιότητα του εγκρίθηκε με αστερίσκους , καθώς πολλοί γερουσιαστές τον επέκριναν για τη βίαιη συμπεριφορά των στρατιωτών υπό τη διοίκησή του. Ο Οντιέρνο το 2007 έγινε ο πρώτος στρατηγός που ζήτησε από το πολιτικό σύστημα του Ιράκ, να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς όπως είχε πει δε μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα ο αμερικανικός στρατός.

Η ζωή του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την ταινία Valley Of The Wolves: Iraq Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Η ανάληψη της διοίκησης του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ 2008-2010

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 ο Οντιέρνο ανέλαβε διοικητής του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ στη θέση του Νταβίτ Πετρέους. Στόχος του όπως είχε δηλώσει ήταν να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ομαλή ζωή του Ιρακινού πληθυσμού.

Παράλληλα ο αμερικανός στρατηγός ανέλαβε την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ. Ο Οντιέρμο τον Δεκέμβριο του 2008 υπέγραψε συμφωνία με την Ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Παράλληλα άρχισε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η διοίκηση του Οντιέρμο έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στην ανοικοδόμηση. Επί θητείας Οντιέρμο πάνω από 90.000 αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν στις ΗΠΑ ενώ πάνω από 600 αμερικανικές βάσεις έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν.

Τη 1η Σεπτεμβρίου 2010 ο Οντιέρμο παρέδωσε τη διοίκηση του συνασπισμού στο στρατηγό Λόντ Όστιν. Αποστρατεύτηκε το 2015 και είναι ο στρατηγός με την μεγαλύτερη θητεία σε πολεμικό μέτωπο, καθώς υπηρέτησε συνολικά 50 μήνες στο Ιράκ. Ο τότε υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ έκανε λόγω για έναν από τους πιο ικανούς ηγέτες του στρατού των ΗΠΑ.

Η καριέρα του μετά το στρατό

Ο Οντιέρμο ανέλαβε πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Easter air Lines με εξιδίκευση στις πτήσεις Τσάρτερ , η οποία δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ο Έλληνας που πολέμησε για 16 χρόνια στο πλευρό των ανταρτών στο Βιετνάμ. Ο Κώστας Σαραντίδης λιποτάκτησε από τη Λεγεώνα των Ξένων όταν είδε τις αγριότητες των Γάλλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here