Ο αναχρονιστικός νόμος για τα διαζύγια που ενίσχυε τις διγαμίες. Η διαπόμπευση της όμορφης αεροσυνοδού και ο Ιταλός που παντρεύτηκε δύο φορές σε μια μέρα

Ο αναχρονιστικός νόμος για τα διαζύγια που ενίσχυε τις διγαμίες. Η διαπόμπευση της όμορφης αεροσυνοδού και ο Ιταλός που παντρεύτηκε δύο φορές σε μια μέρα
Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα ίσχυε ένας αναχρονιστικός νόμος που απαγόρευε στα παντρεμένα ζευγάρια να πάρουν διαζύγιο.

Η μόνη περίπτωση στην οποία ο νόμος το επέτρεπε ήταν η μοιχεία. Όταν δηλαδή κάποιος απατούσε τον ή τη σύζυγό του αποδεδειγμένα, τότε ο γάμος μπορούσε να λυθεί επίσημα. Το «παραθυράκι» αυτό οδήγησε πολλούς απελπισμένους στο να σκηνοθετούν ψεύτικες υποθέσεις μοιχείας προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη απόφαση. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που το δικαστήριο ενέκρινε τη λύση του γάμου, η έκδοση του διαζυγίου ήταν μία απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία. Οι δίκες, οι αποφάσεις, η γραφειοκρατία, μπορεί να διαρκούσαν χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η κωλυσιεργία είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν τους πρώτους συζύγους τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους, κάνοντας νέες οικογένειες. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να επισημοποιήσουν τις καινούριες τους σχέσεις και ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά που έφερναν στη ζωή με τη νέα σύντροφο. Αυτοί ονομάστηκαν “Αλύτρωτα Ζευγάρια” και ίδρυσαν ακόμα και σύλλογο, διεκδικώντας την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου.

Κάποιοι αψήφησαν τον ισχύοντα νόμο και αποφάσισαν να παντρευτούν εκ νέου χωρίς όμως να πάρουν διαζύγιο. Έτσι απέκτησαν δεύτερο σύζυγο με παπά και με κουμπάρο. Αν στέκονταν τυχεροί, η διγαμία τους δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ. Αρκετοί, όμως, αποκαλύφθηκαν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Στιγμιότυπο από την απεργία πείνας των “αλύτρωτων”. Το αδιέξοδο για χιλιάδες ζευγάρια ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα 

Η δίγαμη αεροσυνοδός

Τον Οκτώβριο του ’61, το γύρο του Τύπου έκανε μία είδηση για μία δίγαμη αεροσυνοδό. Η 24χρονη γυναίκα είχε τελέσει τον πρώτο γάμο το Δεκέμβρη του 1955 στο χωριό Μύτικα Πρεβέζης. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, μέσα στο 1956, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και «εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη».

Το Σεπτέμβρη του ’58, έχοντας συνάψει σχέση με άλλον άντρα, αποφάσισε να παντρευτεί ξανά.

Αυτή τη φορά ο γάμος έγινε στη Δράμα.

Για κακή της τύχη, δεν πέρασαν παρά μερικοί μήνες έως ότου ο δεύτερος σύζυγος ανακάλυψε τυχαία ότι η γυναίκα του «ήτο νόμιμος σύζυγος άλλου». Εξοργισμένος ζήτησε την ακύρωση του γάμου και ύστερα υπέβαλε μήνυση στην 24χρονη.

Το πλημμελιοδικείο Θεσσαλονίκης την καταδίκασε σε 4μηνη φυλάκιση, με το Εφετείο να επικυρώνει την απόφαση, απορρίπτοντας την έφεσή της ως «ανυποστήρικτον».

Στα άρθρα που κάλυψαν το γεγονός αναφερόταν το πλήρες ονοματεπώνυμο της γυναίκας, καθώς και το γένος, η καταγωγή, το επάγγελμα και ο τόπος κατοικίας της. Ήταν άλλωστε μία καταδικασμένη εγκληματίας.

Αιγύπτιος με διπλή ζωή

Δύο δεκαετίες αργότερα, τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει πολύ. Ο Αιγύπτιος Βασίλειος Αττάτα δεν έπεσε «στα μαλακά» όπως η 24χρονη αεροσυνοδός.

Η ποινή που επιβλήθηκε στο δίγαμο άντρα ήταν 2,5 χρόνια φυλάκιση.

Ο Αττάτα είχε παντρευτεί συνολικά τρεις φορές. Με τη δεύτερη γυναίκα του το 1979 απέκτησαν ένα παιδί. Καθώς η σχέση τους δεν πήγαινε καλά, την ίδια χρονιά αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διαδικασία συναινετικού διαζυγίου. Μέχρι το 1981, είχε εκδοθεί μόλις η προδικαστική απόφαση. Ωστόσο, ο Αττάτα αποφάσισε να παντρευτεί εκ νέου, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Μάλιστα, η νέα του γυναίκα κυοφορούσε ήδη το παιδί του. Όταν η νόμιμη σύζυγός το έμαθε, σταμάτησε τις διαδικασίες για το συναινετικό διαζύγιο και κατήγγειλε τον Αιγύπτιο για διγαμία. Στην απολογία του, ο 30χρονος άντρας είπε τα εξής:

«Νόμιζα ότι το διαζύγιο είχε βγει. Έτσι μου είπε η γραμματέας του δικηγόρου μου. Παντρεύτηκα στο Λονδίνο γιατί η Ευγενία ήταν 6 μηνών και ήθελα να έχω το μέτωπό μου ψηλά απέναντι στους γονείς της όταν θα γύρναγα στην Ελλάδα». Λόγω της ύπαρξης παιδιών, οι ένορκοι ήταν αυστηροί. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 2,5 χρόνια κάθειρξη.

Δύο γάμοι σε μία μέρα

Η διγαμία βέβαια, δεν ήταν πάντα αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας και των αναχρονιστικών νόμων του ελληνικού κράτους. Το 1971 το γύρο των εφημερίδων έκανε ένα αλλόκοτο περιστατικό. Ένας Ιταλός που διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα είχε παντρευτεί μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες δύο διαφορετικές γυναίκες.

Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν πρωτοσέλιδο τον Ιταλό με τους δύο γάμους μέσα σε μια ημέρα

Το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου, ο 29χρονος άντρας παντρεύτηκε μία 27χρονη από το χωριό Αχινός της Λαμίας. Αμέσως μετά την τελετή, το νιόπαντρο ζευγάρι επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Ιταλού και κατευθύνθηκε στην Αθήνα για το γαμήλιο ταξίδι. Λίγο πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα, ο νεαρός άντρας προσποιήθηκε ότι χάλασε η μηχανή του οχήματος και ισχυριζόμενος ότι η επισκευή της θα ήταν χρονοβόρα, έστειλε τη γυναίκα του να πάρει το λεωφορείο. Ο ίδιος θα περίμενε την οδική βοήθεια και μόλις το αμάξι έπαιρνε μπρος θα πήγαινε να τη βρει.

Μόλις η 27χρονη ανέβηκε στο λεωφορείο, ο Ιταλός μπήκε και πάλι στο αυτοκίνητο και συνέχισε την πορεία του προς την Αθήνα. Προορισμός του ήταν η Νέα Ιωνία, καθώς εκεί τον περίμενε η δεύτερη μέλλουσα σύζυγος. Πράγματι, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ο άντρας παντρεύτηκε την 29χρονη Αθηναία και, επαναλαμβάνοντας το ίδιο σκηνικό, επιβιβάστηκε μαζί της στο αυτοκίνητο για το γαμήλιο ταξίδι. Ωστόσο, η πρώτη σύζυγος είχε ανησυχήσει πολύ. Είχε ήδη περάσει μία μέρα και ο άντρας της δεν είχε φανεί. Έτσι, αποφάσισε να επικοινωνήσει με την αστυνομία. Όταν οι άντρες της ασφάλειας τον βρήκαν, αποκαλύφθηκε η διγαμία.

Στην απολογία του ο Ιταλός υποστήριξε ότι αισθανόταν πίεση από τις οικογένειες των κοριτσιών. «Δε φταίω εγώ κύριοι δικασταί, με πίεζαν κι οι δύο να τις στεφανωθώ. Τι μπορούσα να κάνω;». Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 8μηνης φυλάκισης, εξαγοράσιμη προς 150 δραχμές ημερησίως.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα «μπάσταρδα» της Ελλάδας. Πώς χιλιάδες παιδιά στιγματίστηκαν εξαιτίας της άρνησης της εκκλησίας να αλλάξει ο νόμος για τα διαζύγια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu