Ο Μπάτμαν φορούσε μαύρη αλεξίσφαιρη στολή και μάσκα νυχτερίδας για να ξεπεράσει τους φόβους που είχε από παιδί, όταν κλείστηκε σε μια σπηλιά. Ο υπερήρωας που νικούσε χωρίς υπερδυνάμεις, βασίστηκε στον Ζορό τον Εκδικητή

Ο Μπάτμαν φορούσε μαύρη αλεξίσφαιρη στολή και μάσκα νυχτερίδας για να ξεπεράσει τους φόβους που είχε από παιδί, όταν κλείστηκε σε μια σπηλιά. Ο υπερήρωας που νικούσε χωρίς υπερδυνάμεις, βασίστηκε στον Ζορό τον Εκδικητή

Το κείμενο έστειλε η αναγνώστριά μας, Τζέμα Δεσύλλα

Ο Μπάτμαν αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο σκοτεινούς και δημοφιλείς ήρωες κόμιξ παγκοσμίως. Η εμφάνιση των υπερηρώων στις ΗΠΑ συμπίπτει κατά κύριο λόγο με την εποχή του μεγάλου κραχ, όταν και η χώρα αναζητούσε έναν «ήρωα» για να τη σώσει από το οικονομικό βύθισμα.

Ο άνθρωπος-νυχτερίδα αποτελεί «παιδί» της εταιρείας DC Comics και δημιούργημα των Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίνγκερ. Ο Μπάτμαν έκανε την πρώτη του εμφάνιση το Μάιο του 1939.

Η ιστορία του δεν είναι τόσο φαντασμαγορική όσο άλλων υπερηρώων. Βασίζεται στην ιστορία του βαθύπλουτου Μπρους Γουέην, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Gotham City (God Damned City). Σε μικρή ηλικία έγινε μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του από έναν ληστή. Δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το γεγονός και ουσιαστικά έβαλε στόχο να καταπολεμά τη βία και την εγκληματικότητα, για να εκδικηθεί τον θάνατό τους. Τον μεγάλωσε μέσα στην έπαυλη της οικογένειας, ο μπάτλερ των Γουέην, Άλφρεντ, ο οποίος είναι και ένας από τους ελάχιστους που γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα.

O υπερήρωας χωρίς υπερδυνάμεις

Ο Μπάτμαν είναι ίσως ο μοναδικός ήρωας, ο οποίος δε διαθέτει υπερδυνάμεις.

Ο δημιουργός του εμπνεύστηκε τον ρόλο κυρίως από την ιστορία του μασκοφόρου εκδικητή Ζορό. Όσον αφορά στο χαρακτήρα του, ο Μπομπ Κέιν μελέτησε τους ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας, και ιδιαίτερα τον Σέρλοκ Χολμς προκειμένου να αποδώσει στον ήρωά του το αστυνομικό δαιμόνιο και την εξυπνάδα που έπρεπε να διαθέτει.

Ο Μπάτμαν είναι εξαιρετικά γυμνασμένος, γνωρίζει άριστα πολεμικές τέχνες και διαθέτει υπερσύγχρονα όπλα.

Χρησιμοποιεί το κοφτερό μυαλό του και τα μέσα που διαθέτει (όπλα, μηχανές, γρήγορα αυτοκίνητα) για να καταδιώκει τους εχθρούς του.

Ο Μπάτμαν απαντούσε ότι μπορεί να μην έχει υπερδυνάμεις, έχει όμως την ικανότητα της οργάνωσης.

Παράλληλα, διαθέτει σκοτεινό χαρακτήρα, είναι λιγομίλητος, πολύ έξυπνος, δημιουργικός και εμφανίσιμος.

Ο Μπάτμαν είναι ίσως ο μοναδικός ήρωας, ο οποίος δε διαθέτει υπερδυνάμεις/ Flickr

Το παιδί που φοβόταν τις νυχτερίδες

Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του μαλάκωσαν σταδιακά, ώστε να γίνει δημοφιλής στο παιδικό κοινό.

Σύμφωνα με το κόμικ, όταν ο Γουέην ήταν μικρός, φοβόταν τις νυχτερίδες καθώς είχε εγκλωβιστεί σε μία σπηλιά κοντά στην έπαυλή του.

Ο λόγος που επέλεξε τη συγκεκριμένη στολή ήταν για να δαμάσει τους φόβους του και να αναγεννήσει τον εαυτό του.

Ο Μπάτμαν φορά σκούρα ολόσωμη στολή (στις πρώτες κλασσικές εμφανίσεις του ήταν γκρι), μαύρη κάπα, μάσκα με αυτιά νυχτερίδας και σύγχρονο εξοπλισμό.

Δεν πετάει, αλλά χρησιμοποιεί τους νόμους της φυσικής και ορισμένα εργαλεία. Η στολή του είναι αλεξίσφαιρη, έχει επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής νυχτερινής όρασης και διαθέτει όλα τα υπερσύγχρονα μέσα και όπλα. Με την εμφάνιση αυτή προκαλεί τρόμο στους εγκληματίες αλλά παράλληλα, αποτελεί ένα είδος αντι-ήρωα της Γκόθαμ Σίτυ.

Οι εχθροί και οι φίλοι 

Ο Μπάτμαν δεν είναι πάντα ο ήρωας ο οποίος θα σώσει την πόλη. Συχνά βρίσκουμε σκηνές στις οποίες τον καταδιώκει λανθασμένα η αστυνομία.

Συγκρούεται με διάφορους «κακούς» όπως είναι ο άνθρωπος- πιγκουίνος, ο Two-Face, η Κάτγουμαν, ο Ραζ Αλ Γκουλ και βεβαίως, ο περίφημος Τζόκερ.

Συνεργάτες του είναι ο μπάτλερ του, Άλφρεντ, ο οποίος παράλληλα τον συμβουλεύει και τον περιθάλπει αν χρειαστεί και ο αρχηγός της αστυνομίας Τζιμ Γκόρντον.

Μπάτμαν και Τζόκερ/ Flickr

Ο Μπάτμαν απέκτησε το ψευδώνυμο «The Dark Knight» (Σκοτεινός Ιππότης)

Ο χαρακτηρισμός αυτός παραπέμπει τόσο στον μυστηριώδη χαρακτήρα του ήρωα, στη δράση του κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και στη φορεσιά του.

Παρόλο που το ψευδώνυμο χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1940, διαδόθηκε το 1986 δια χειρός Φρανκ Μίλλερ στη σειρά κόμιξ «The Dark Knight Returns».

Ο Μπάτμαν αδικήθηκε στην αρχική κινηματογραφική μεταφορά. Παρόλο που ενσαρκώθηκε από αξιόλογους ηθοποιούς, θύμιζε περισσότερο καρτούν παρά έναν σκοτεινό πολέμιο του εγκλήματος. Συχνά παρουσιαζόταν ως καρικατούρα γι’ αυτό και σταδιακά η εμφάνισή του άλλαξε και έγινε πιο σοβαρή.

Ο νέος Μπάτμαν

Η αρχή έγινε από τον σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον, ο οποίος παρουσίασε έναν σκοτεινότερο Μπάτμαν (στο ρόλο ο Μάικλ Κίτον) στο μοτίβο ωστόσο των περίφημων ταινιών του.

Τονίστηκε το γκόθικ σκηνικό της πόλης, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη σκηνοθεσία του Μπάρτον. Τομή ωστόσο στην κινηματογραφική πορεία του ήρωα αποτελεί η τριλογία «Σκοτεινός Ιππότης» του σκηνοθέτη  Κρίστοφερ Νόλαν.

Τον Μπάτμαν ενσάρκωσε ο Κρίστιαν Μπέιλ. Η στολή και ο εξοπλισμός του Μπάτμαν άλλαξαν αρκετά. Ο καρτουνιστικός χαρακτήρας του Μπάτμαν απομακρύνθηκε και απέκτησε τον στιβαρό χαρακτήρα που, ίσως, του έλειπε.Τονίστηκαν οι ανθρώπινες πλευρές του αλλά και οι αδυναμίες του. Παράλληλα όμως, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον «κακό» Τζόκερ τον οποίο ενσάρκωσε ανατριχιαστικά ο Χιθ Λέτζερ.

Ο Μπάτμαν είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους υπερήρωες  και σύντομα πρόκειται να βγει στις οθόνες νέα ταινία η οποία θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με το «ανταγωνιστή» του, Σούπερμαν. Τον Μπάτμαν πρόκειται να ενσαρκώσει ο Μπεν Άφλεκ και τον Σούπερμαν ο Χένρι Κάβιλ.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected]

Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται.

Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Needpix

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:  Το «Αντίο» του Χιθ Λέτζερ στο ημερολόγιο που κρατούσε όσο υποδυόταν τον Τζόκερ στο Μπάτμαν. Κλείστηκε ένα μήνα σε ένα δωμάτιο για να μελετήσει τον ρόλο που πιστεύουν ότι επηρέασε την ψυχολογία του και τον οδήγησε στον θάνατο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu