Ο χιμπατζής που έκανε το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι στο διάστημα. Εκπαιδεύτηκε από τη NASA για τρία χρόνια και όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του επιβραβεύτηκε με ένα μήλο και μισό πορτοκάλι. Οι Ρώσοι απάντησαν με την αποστολή του Γκαγκάριν

Ο χιμπατζής που έκανε το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι στο διάστημα. Εκπαιδεύτηκε από τη NASA για τρία χρόνια και όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του επιβραβεύτηκε με ένα μήλο και μισό πορτοκάλι. Οι Ρώσοι απάντησαν με την αποστολή του Γκαγκάριν
Πολύ πριν από τον Νιλ Άρμστρονγκ και την αποστολή του Απόλλωνα 11, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στείλουν ένα πειραματόζωο στο διάστημα.

Την αρχή την είχαν κάνει οι Ρώσοι το 1957 με την σκυλίτσα Λάικα, η οποία όμως, λόγω μιας βλάβης στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού του σκάφους, έπαθε θερμοπληξία και πέθανε.

Η ΝΑΣΑ, τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να κάνει μια απόπειρα να στείλει ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, επιλέγοντας τους χιμπατζήδες, διότι είχαν περισσότερες περισσότερες γενετικές ομοιότητες με τους ανθρώπους.

Ο χιμπατζής ΗΑΜ πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδευσε και επέστρεψε από το διάστημα.

Στόχος ήταν όχι μόνο να πάει με ασφάλεια στο διάστημα, αλλά να επιστρέψει σώος και αβλαβής πίσω.

Το όνομα του ήταν το ακρωνύμιο από το Holloman Aerospace Medical center, που βρισκόταν στη στρατιωτική βάση όπου εκπαιδεύτηκε και το πήρε αφού επέστρεψε σώος και υγιής στη Γη.

Μέχρι την επιστροφή ο HAM δεν ήταν παρά ένας αριθμός ανάμεσα στους άλλους 40 χιμπατζήδες που βρίσκονταν στη βάση εκπαίδευσης.

Ο χιμπατζής ΗΑΜ πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδευσε και επέστρεψε από το διάστημα/ Wikimediamtx Commons

Οι χιμπατζήδες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα προετοιμασίας που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια

Είχαν μάθει να ανταποκρίνονται με απλές ασκήσεις σε ήχους και φώτα. Οι επιστήμονες έθεσαν τους χιμπατζήδες σε δοκιμασίες με μηχανήματα για να καταγράψουν τις αντοχές τους σε διάφορα επίπεδα βαρύτητας, θερμοκρασίας και ταχύτητας.

Από τους 40 πιθήκους επελέγησαν 18 και στη συνέχεια 6.

Μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης με επιβραβεύσεις, μπανάνες ή τιμωρία με ρεύμα χαμηλής τάσης στα πόδια, ο HAM κατάφερε να αντιδρά σωστά στις συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει και έτσι βρέθηκε να είναι ο πρωταγωνιστής στην επιχείρηση “Ερμής”.

Στις 31 Ιανουαρίου του 1961, ο ΗΑΜ τοποθετήθηκε στην διαστημική κάψουλα, ίδια με αυτή που θα χρησιμοποιούνταν σύντομα στους ανθρώπους, εξοπλισμένη με τα ίδια συστήματα υποστήριξης και εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ 157 μίλια πάνω από τη Γη, κατά πολύ περισσότερο από τα 115 μίλια που ήταν το αρχικό σχέδιο.

Το ταξίδι του στον ουρανό κράτησε περίπου έξι λεπτά με ταχύτητα που άγγιξε τα 5.000 μίλια την ώρα.

Οι άνθρωποι της ΝΑΣΑ παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του μέσα από μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί στην κάψουλα.

Μετά από 16 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα από την εκτόξευση του, κατάφερε να επιστρέψει ζωντανός, περνώντας στην ιστορία.

Προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου όταν έφτασε οι διασώστες τον επιβράβευσαν δίνοντάς του ένα μήλο και μισό πορτοκάλι.

Στις 31 Ιανουαρίου του 1961, ο ΗΑΜ τοποθετήθηκε στην διαστημική κάψουλα, ίδια με αυτή που θα χρησιμοποιούνταν σύντομα στους ανθρώπους/ Wikimediamtx Commons

Ο ΗΑΜ αφού έφερε εις πέρας την αποστολή του, πήγε στον Εθνικό Ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον όπου έζησε για 17 χρόνια.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 25 χρόνων στον ζωολογικό κήπο της Βόρειας Καρολίνας στις 19 Ιανουαρίου του 1983.

Ο τάφος του βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας του Διαστήματος στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είχαν περάσει ένα βήμα μπροστά από τους Σοβιετικούς για την κατάκτηση του διαστήματος, οι Ρώσοι δεν το θεώρησαν «επιτυχία», καθώς υποστήριξαν ότι η πτήση δεν μπήκε σε τροχιά.

Έτσι έσπευσαν να στείλουν ανθρώπινη αποστολή, με το Γιούρι Γκαγκάριν να ολοκληρώνει το ταξίδι στο διάστημα 72 μέρες μετά τον ΗΑΜ, στις 12 Απριλίου 1961.

Οι Αμερικανοί ακολούθησαν ένα μήνα αργότερα με τον Άλαν Σέπαρντ ο οποίος έκανε και αυτός το διαστημικό ταξίδι στις 5 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Το αδέσποτο χάσκι από τη Μόσχα που ταξίδεψε στο διάστημα πριν από τον άνθρωπο. Ζούσε σε κάψουλες για να εκπαιδευτεί και πέθανε στην πρώτη της αποστολή από υπερθέρμανση και πανικό

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu