Η αλαζονεία του Δανού πολιτικού που έφερε μαζί του ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ του Γκλύξμπουρκ και η επική απάντηση βετεράνου του Μεσολογγίου

Η αλαζονεία του Δανού πολιτικού που έφερε μαζί του ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ του Γκλύξμπουρκ και η επική απάντηση βετεράνου του Μεσολογγίου

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το 1863 ήλθε στην Ελλάδα ο Δανός πρίγκιπας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόνντερμπουρκ-Γκλύξμπουρκ και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων.

Μαζί του έφερε ως σύμβουλο τον συμπατριώτη του πρώην υπουργό, Γουλιέλμο Σπόνεκ. Αυτός έγινε γρήγορα αντιπαθής από τους Έλληνες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Γεώργιος να τον διώξει από την Ελλάδα μερικούς μήνες αργότερα. Ένα περιστατικό που συνέβη στο Μεσολόγγι είναι ενδεικτικό του αλαζονικού χαρακτήρα και της περιφρόνησης του Σπόνεκ για τους Έλληνες, που τελικά οδήγησαν στην εκδίωξή του από τη χώρα. Στην πρώτη του περιοδεία στην ελληνική επαρχία, ο νεαρός βασιλιάς Γεώργιος επισκέφθηκε και το Μεσολόγγι.

Γουλιέλμος Σπόνεκ

Ο Γουλιέλμος Σπόνεκ. Πηγή: Βικιπαίδεια

Εκεί ξεναγήθηκε στα σημεία της πόλης που συνδέονταν με την Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα με τη Δεύτερη Πολιορκία και την Έξοδο. Κάποια στιγμή όλοι οι επίσημοι έφθασαν μπροστά στα κατάλοιπα από τα προχώματα γύρω από το Μεσολόγγι που για πάνω από ένα χρόνο οι υπερασπιστές της πόλης κράτησαν εναντίον χιλιάδων Τούρκων του Κιουταχή και αργότερα των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ.

Διαβάστε ακόμα: Η άγνωστη μάχη πριν από την Έξοδο του Μεσολογγίου στο νησάκι Κλείσοβα. 131 άνδρες εξολόθρευσαν χιλιάδες Τουρκοαιγύπτιους του Ιμπραήμ.

Αυτό το πρόχειρο τείχος είχε μείνει στην ιστορία ως ο «φράχτης» και οι υπερασπιστές του το έλεγαν μεταξύ τους χαριτολογώντας «γελαδόμαντρα» (σύντομα οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν γενικότερα την πόλη του Μεσολογγίου στη διάρκεια της πολιορκίας). Όταν ο Σπόνεκ άκουσε ότι για πάνω από ένα χρόνο χιλιάδες Τούρκοι και Αιγύπτιοι δεν μπορούσαν καταλάβουν το πρόχειρο αυτό τείχος και να μπουν στο Μεσολόγγι κάγχασε και είπε στην ομήγυρη:

Ένα τέτοιο πρόχωμα εγώ θά τό’παιρνα με 400 Δανέζους με μια και μόνη έφοδο!

Μία από τις πύλες του τείχους του Μεσολογγίου. Πηγή: AgrinioNews

Ο Νίκος Νάτσης, ένας γέρος Σουλιώτης, βετεράνος της Πολιορκίας και της Εξόδου, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται κοντά στους επισήμους απόρησε για την αντίδραση του Σπόνεκ και ρώτησε να μάθει τι είπε. Μόλις του μετέφεραν τα λόγια του, έκανε την εξής παρατήρηση που είναι αντάξια ενός αρχαίου Σπαρτιάτη:

Θα το’παιρνε μέ 400 Δανέζους; Αλήθεια θά το’παιρνε. Αλλά θα’πρεπε κ’ εκείνοι που θα ήσανε από μέσα να ήταν σαν κι αυτόν… Δανέζοι…

Στοιχεία αντλήθηκαν από: Κωνσταντίνο Πετρονικολό, «Το Μεσολόγγι», Ηπειρωτική Εστία, Τεύχος 198-199, Οκτώβριος-Νοέμβριος, 1968, σελίδα 373 

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Μεσολογγίου όταν τελείωσαν όλες οι τροφές, τα ζώα και τα χόρτα. Οι πολιορκημένοι κυνηγούσαν ακόμα και ποντίκια, ενώ υπήρξαν κρούσματα νεκροφαγίας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.