Γιατί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε οριστικά το 1990. Πως η Γερμανία “εξαιρέθηκε” από την συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν τα άλλα κράτη

Γιατί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε οριστικά το 1990. Πως η Γερμανία “εξαιρέθηκε” από την συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν τα άλλα κράτη
Η παράδοση της Γερμανίας στους Συμμάχους πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου του 1945. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση  στους συμμάχους και δήλωσε: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στη γενναιοψυχία των νικητών». 

Είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση των Γερμανών στην Ολλανδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ οι οριστικοί τίτλοι τέλους γράφτηκαν στο Βερολίνο στις 9 Μαΐου με την υπογραφή παράδοσης από τον Στρατάρχη Βίλχελμ Κάιτελ.

Γιατί συνέβησαν τρεις αλλεπάλληλες υπογραφές παράδοσης; Φαίνεται ότι υπήρξε παρέμβαση προς τους δημοσιογράφους οι οποίοι διατάχθηκαν να αποκρύψουν την είδηση για να μην ενοχληθεί ο Στάλιν. Ο Σοβιετικός ηγέτης δεν ήθελε η λήξη του πολέμου να επισημοποιηθεί στη Ρεμς της Γαλλίας, αλλά στο Βερολίνο, που είχε κατακτηθεί από τον κόκκινο στρατό.

Όμως ο ανταποκριτής του Ασοσιέτεντ Πρες, Έντμοντ Κένεντι, παρέκαμψε τη λογοκρισία και μετέδωσε την είδηση. Ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγύρια. Οι δυτικοί σύμμαχοι έσπευσαν να βεβαιώσουν τον Στάλιν ότι η τελετή θα επαναλαμβανόταν στο Βερολίνο, τη μεθεπομένη, 9 του μήνα. Αυτή τη φορά, για λογαριασμό της Γερμανίας υπέγραψε ο στρατάρχης Γουλιέλμος Κάιτελ, αρχηγός του γερμανικού επιτελείου. Στη δίκη της Νυρεμβέργης, ο Ντένιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο Κάιτελ σε θάνατο κι εκτελέστηκε το 1946. Κι οι δυο βρέθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου.

9 Μαΐου 1945 ο Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ μετά την μάχη του Βερολίνου υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση  στους Συμμάχους. Πηγή: wikipedia 

Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, παραδόθηκε και η Ιαπωνία στους Συμμάχους και έληξαν οι εχθροπραξίες. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά όχι και η γραφειοκρατία του. Το τέλος του πολέμου ήρθε πολύ αργότερα για ένα και μόνο λόγο. Το γερμανικό κράτος δεν ήταν ένα και δεν είχε υπογράψει επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Το 1950 υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης με την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία. Η Ιαπωνία υπέγραψε το 1951 και η Αυστρία το 1955. Η Γερμανία όμως, μετά την παράδοσή της, καταλήφθηκε από τους Συμμάχους, οι οποίοι τη χώρισαν σε ανατολική και δυτική. Έτσι δεν υπεγράφη συνθήκη ειρήνης ως ενιαίο, ανεξάρτητο κράτος, καθώς βρισκόταν υπό τον έλεγχο τον Δυτικών Συμμάχων και της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε οριστικά μετά την επανένωση της Γερμανίας, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη Οριστικής Διευθέτησης του Ζητήματος Γερμανίας, η οποία είχε υπογραφεί στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Μόσχα.

Με τη συνθήκη, οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία παραιτήθηκαν από όλα τα δικαιώματα που είχαν στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και η τύχη της πόλης του Βερολίνου, το οποίο έγινε και πρωτεύουσα της ενωμένης και κυρίαρχης πλέον Γερμανίας.

Η Γερμανία αναγνώρισε τα σύνορα με την Πολωνία και δέχτηκε όρους περιορισμού στην ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων, όπως τα πυρηνικά. Ωστόσο, η ειρηνευτική αυτή συνθήκη δεν χαρακτηρίστηκε συνθήκη ειρήνης προκειμένου να αποφύγει η Γερμανία το ακανθώδες ζήτημα των αποζημιώσεων, όπως αυτές που διεκδικεί η Ελλάδα.

Αρχική φωτογραφία: Το πρωτοσέλιδο της Montreal Daily Star στις 7 Μαΐου 1945: «Germany Quit» («η Γερμανία παραδόθηκε»). Πηγή: wikipedia 

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Καμία αποζημίωση για το παιδομάζωμα των Ες Ες στην Πολωνία, αποφάσισε δικαστήριο στη Γερμανία. Με ποιο επιχείρημα απορρίφθηκε η προσφυγή ενός εκ των θυμάτων… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu