Του Rick Beyer
Το όνομά του δεν είναι πολύ γνωστό σήμερα, αλλά ο Τζορτζ Όουεν Σκουάιρ ήταν πραγματικός πρωτοπόρος στην αεροπορία. Ως ταγματάρχης στις διαβιβάσεις του αμερικανικού στρατού, επέβλεψε τις δοκιμές των αεροπλάνων των αδερφών Ράιτ, το 1908. Πετώντας μαζί με τον Όλβιρ Ράιτ έγινε ένας από τους πρώτους επιβάτες αεροπλάνου.

Ο Σκουάιρ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να πείσει τον στρατό να αγοράσει την ιπτάμενη μηχανή των Ράιτ και να ξεκινήσει έτσι η εποχή της στρατιωτικής αεροπορίας. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του ανέθεσαν τη διοίκηση της αεροπορίας στρατού.
Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, ο Σκουάιρ ήταν επίσης και δημιουργικότατος εφευρέτης με πάνω από 60 ευρεσιτεχνίες στο όνομά του. Το 1911 κατοχύρωσε μια τεχνολογία που επέτρεπε σε πολλά ραδιοσήματα να μεταδίδονται μέσα από ένα μόνο καλώδιο και την ονόμασε «ενσύρματο ασύρματο».

Το συνδρομητικό ραδιόφωνο!

Όταν ο Σκουάιρ αποσύρθηκε από τον στρατό, ίδρυσε μια εταιρία με σκοπό να φέρει τον ενσύρματο ασύρματο στην Αμερική.
Με δύο δολάρια το μήνα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να έχουν ραδιοφωνικά προγράμματα που θα μεταδίδονταν μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων στο σπίτι τους. Ήταν μια ιδέα πολύ μπροστά από την εποχή της, ένας πρώιμος προπομπός της καλωδιακής τηλεόρασης.

Αλλά ο κόσμος ήταν απρόθυμος να πληρώσει για το ραδιόφωνο εφόσον μπορούσε να το έχει δωρεάν. Έτσι , ο Σκουάιρ άρχισε να απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάνοντας μελέτες για να αποδείξει πως η μεταδιδόμενη μουσική αύξανε την απόδοση του προσωπικού.

Η εταιρεία του Σκουάιρ ονομαζόταν Wired Radio («ενσύρματο ραδιόφωνο»), αλλά το 1934 σκέφτηκε ένα πιο ευκολομνημόνευτο όνομα, μια σύνθεση από τη λέξη Music και την αγαπημένη του εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Kodak.
Μπορεί πολλοί να μην γνωρίζουν το όνομα του Τζορτζ Όουεν Σκουάιρ, αλλά εκτός από την εταιρεία του που συνεχίζει και σήμερα με τη φίρμα Muzak, η λέξη πέρασε στην αγγλική γλώσσα και σημαίνει την ήρεμη και χαλαρωτική μουσική που ακούγεται σε κοινόχρηστους χώρους.

Διαβάστε: «Μοκουσάτσου». Τι σημαίνει η διφορούμενη λέξη που χρησιμοποίησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ως απάντηση στους Αμερικανούς. Μετά ο πρόεδρος Τρούμαν αποφάσισε να ρίξει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

 

Διαβάστε: Ο Βρετανός λόρδος που ίδρυσε την οργάνωση των προσκόπων ήταν κατάσκοπος. Ήταν μετρ στις μεταμφιέσεις και έκρυβε κωδικοποιημένα μυστικά σε φυσιολατρικά σκίτσα με πεταλούδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here