Το 1913, ένας νεαρός βιολόγος, ο Κλάρενς Μπιρτσέι πήρε ένα έλκηθρο με σκύλους και ξεκίνησε ένα ταξίδι διαμέσου του Λαμπραντόρ, μιας επαρχίας που πλέον ανήκει στον Καναδά στις ακτές του Ατλαντικού. Ήταν το πρώτο του ταξίδι στον παγωμένο βορρά και παρατηρούσε με θαυμασμό ό,τι νέο συναντούσε.

Ο δημιουργός της βιομηχανίας κατεψυγμένων τροφίμων, Κλάρενς Μπιρτσέι Πηγή εικόνας: Youtube

Στο ταξίδι του με το έλκηθρο που διήρκεσε πέντε χρόνια, απέκτησε μερικές περίεργες διατροφικές συνήθειες. Έτρωγε από κοτσύφια και ψαρόνια μέχρι λύγκες, που είναι ένα είδος λύκων, αλλά και σαύρες. «Και σας διαβεβαιώνω ότι το μπροστινό μισό από τα κουνάβια είναι εξαιρετικό», έλεγε.

Ένα πράγμα που του τράβηξε την προσοχή του ήταν ότι τα ψάρια πάγωναν σχεδόν αμέσως μετά την αλίευσή τους.  Οι κάτοικοι για να τα φάνε αναγκάζονταν να τα ξεπαγώσουν.

«Είδα τους ντόπιους που έπιαναν ψάρια σε θερμοκρασίες -45 βαθμούς Κελσίου και το ψάρι πάγωνε σχεδόν αμέσως με το που το έβγαζαν από το νερό. Μήνες αργότερα, όταν τα ξεπάγωναν, ήταν γευστικά όπως τα φρέσκα», έλεγε.

Αργότερα, ήρθαν να τον συναντήσουν εκεί η σύζυγός του με το παιδί τους, που ήταν μόλις πέντε μηνών. Δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα φρέσκα τρόφιμα. Παρατηρώντας τους διαπίστωσε ότι το φαγητό που πάγωνε γρήγορα μέσα στο καταχείμωνο έμενε φρέσκο και γευστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 1930, ίδρυσε μια εταιρία και άρχισε να πουλάει κατεψυγμένα προϊόντα

Όταν επέστρεψε, άρχισε να πειραματίζεται με παγωμένα φαγητά. Χρησιμοποιούσε ένα φτηνό ανεμιστήρα του εμπορίου, έναν κουβά με πάγο και έναν κουβά με θαλασσινό νερό. Η γυναίκα του παραπονιόταν για τα ζωντανά ψάρια στη μπανιέρα τους, αλλά εκείνος επέμενε. Το 1923 εφηύρε ένα σύστημα για να συσκευάζει φρέσκα τρόφιμα σε χαρτονένια κουτιά και να τα παγώνει αστραπιαία συμπιέζοντάς τα με μεταλλικές πλάκες.

Κατάλαβε ότι το μυστικό του παγωμένου φαγητού είναι η γρήγορη κατάψυξή του

Ο Μπερντσάι κατάλαβε ότι η άμεση κατάψυξη ήταν μια ιδέα που θα έκανε πάταγο. Συνειδητοποίησε ότι το μυστικό για τη σωστή συντήρηση της τροφής είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κατάψυξη. Όσο πιο αργά παγώνει, τόσο δημιουργούνται μεγαλύτεροι παγοκρύσταλλοι, που κομματιάζουν τα τρόφιμα και τα μετατρέπουν σε άμορφη μάζα όταν ζεσταθούν.
Το 1930 ίδρυσε μια εταιρία και άρχισε να πουλάει κατεψυγμένα προϊόντα από ένα κατάστημα στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Το κοινό άρχισε τελικά να βλέπει πιο ζεστά την ιδέα και έτσι γεννήθηκε η βιομηχανία κατεψυγμένων προϊόντων.

Πηγή: Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ. 100 άγνωστες ή ξεχασμένες ιστορίες που θα σας καταπλήξουν, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Τι σημαίνει «πεχλιβάνης» και από πού εμπνεύστηκε το τραγούδι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου; Η σχέση με την αρχαία πάλη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα βραζιλιάνικα σήριαλ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here