Ο εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες, αποτέλεσμα της διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Τον είχε βιάσει ο πατριός του. Στη ζωή του βασίστηκε το θρίλερ “Split”

Ο εγκληματίας με τις 24 διαφορετικές προσωπικότητες, αποτέλεσμα της διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Τον είχε βιάσει ο πατριός του. Στη ζωή του βασίστηκε το θρίλερ “Split”
Η ζωή του θυμίζει ένα καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ. Όμως, ο Αμερικανός Μπίλι Μίλιγκαν και οι διαφορετικές προσωπικότητες που υπήρχαν στο μυαλό του και επηρέαζαν τη συμπεριφορά του ήταν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Είναι το πιο διάσημο περιστατικό διαταραχής πολλαπλής προσωπικότητας και ίσως το πιο ακραίο, καθώς μέσα του δεν υπήρχε μια, ούτε δυο, αλλά 24 διαφορετικές προσωπικότητες. Η καθεμία είχε διαφορετικό όνομα, ηλικία, προφορά, ενδιαφέροντα, σεξουαλικές προτιμήσεις. Είχε ακόμη και διαφορετικές ψυχικές και σωματικές αδυναμίες, όπως δυσλεξία και πρόβλημα στην ακοή.

Κάποιες από αυτές τον οδήγησαν σε βιαιοπραγίες, κλοπές και βιασμούς, με αποτέλεσμα ο Μίλιγκαν και οι 24 “εαυτοί” του να απασχολήσουν τον Τύπο, αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Ο Μπίλι Μίλιγκαν ήταν μια από τις πιο περίεργες και σπάνιες υποθέσεις που συνάντησαν ποτέ οι ψυχίατροι. Η περίπτωση του δίχασε το κοινό.

Κάποιοι μιλούσαν για έναν απατεώνα που κατάφερε να ξεγελάσει ψυχιάτρους και δικαστές για να γλιτώσει την καταδίκη.

Άλλοι έκαναν λόγο για έναν αθώο, θύμα της ψυχικής διαταραχής του.

Παιδικά χρόνια

Ο Μπίλι Μίλιγκαν μικρός Πηγή Youtube

Ο Μπίλι Μίλιγκαν γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1955 στο Μαΐάμι. Ο πατέρας του ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και στον τζόγο. Προσπάθησε δυο φορές να αυτοκτονήσει. Την πρώτη φορά ήπιε ένα κουτί χάπια με αλκοόλ. Η μητέρα του Μίλιγκαν τον βρήκε λιπόθυμο στην κουζίνα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τον έσωσαν. Τη δεύτερη φορά, κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, άναψε τη μηχανή. Πέθανε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα.

Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε. Ο πατριός του τον βίαζε και τον χτυπούσε. Οι γιατροί απέδωσαν την εμφάνιση της διαταραχής στην τρομερή κακοποίηση που δέχτηκε από μικρός.

Οι 24 προσωπικότητες του Μίλιγκαν

Η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας εμφανίστηκε όταν ήταν μόλις 4 ετών. Η συμπεριφορά του Μίλιγκαν αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην προσωπικότητα της Κριστίν και του Σον. Η Κριστίν ήταν ένα τρίχρονο κορίτσι με δυσλεξία που εμφανιζόταν μόνο όταν ο Μπίλι τιμωρούνταν για τις αταξίες του.

Τις άρεσε να ζωγραφίζει λουλούδια και πεταλούδες. Ο Σον ήταν ένα τετράχρονο κωφό αγόρι. Του άρεσε να κάνει δυνατούς ήχους για να νιώθει τις δονήσεις στο κεφάλι του.

Στην ηλικία των 8 ετών, όταν ο πατριός του τον βίαζε και τον χτυπούσε επανειλημμένως, άρχισε να εμφανίζει και άλλες προσωπικότητες.

Κάθε φορά που κακοποιούνταν, εμφανιζόταν μια ακόμη προσωπικότητα. Υπήρχαν 10 βασικές ισχυρές προσωπικότητες και άλλες 14 που τις περισσότερες φορές καταπιέζονταν, γιατί υποτίθεται πως είχαν εμφανίσει ανήθικη συμπεριφορά.

Κάποιες φορές ήταν ο 14χρονος Ντάνι που του άρεσε να ζωγραφίζει. Ο Ντάνι ήταν ντροπαλός και είχε δυο μεγάλες φοβίες. Φοβόταν τους άνδρες γιατί ο θετός πατέρας του τον κακοποιούσε. Η δεύτερη φοβία του ήταν το χώμα γιατί στο παρελθόν ο πατέρας του τον είχε αναγκάσει να σκάψει τον λάκκο του και τον έθαψε ζωντανό.

Φορούσε ψεύτικο μουστάκι σε κάποιες προσωπικότητές του Πηγή Youtube

Μια άλλη προσωπικότητα του Μίλιγκαν ήταν ο 13χρονος Κρίστοφερ που έπαιζε φυσαρμόνικα. Ήταν υπάκουος, αλλά πολύ ανήσυχος.

Άλλες φορές γινόταν ο 18χρονος Άλεν. Ήταν χειριστικός και ψεύτης. Το μότο του ήταν “Πάρτε από τη ζωή ό,τι καλύτερο μπορείτε”. Έπαιζε ντραμς, ζωγράφιζε πορτρέτα και ήταν ο μοναδικός από όλους τους χαρακτήρες που κάπνιζε.

Ένας άλλος χαρακτήρας ήταν ο 16χρονος Τόμι ήταν ένας καλλιτέχνης. Έπαιζε σαξόφωνο και ζωγράφιζε τοπία. Ήταν οξύθυμος και αντικοινωνικός.

Ο 8χρονος Ντέιβιντ ήταν αυτός που ένιωθε τον πόνο και την οδύνη όλων των υπολοίπων. Ήταν πολύ ευαίσθητος, άλλα η σκέψη του ήταν συγκεχυμένη. Τις περισσότερες φορές φαινόταν μπερδεμένος.

Η 19χρονη Ανταλένα ήταν η θηλυκή και κακιά προσωπικότητα του Μίλιγκαν. Ήταν ομοφυλόφιλη. Φαινόταν ντροπαλή και εγωίστρια. Ετοίμαζε φαγητό και φρόντιζε τις υπόλοιπες προσωπικότητες. Είχε εμπλακεί σε πολλές ληστείες.

Κάποιες φορές μετατρεπόταν στον 23χρονο Ράιντς. Ο Ράιντς ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους τους χαρακτήρες του Μίλιγκαν και χαρακτηριζόταν ως ο “προστάτης των αδυνάτων”, των γυναικών και των παιδιών. Είχε καταγωγή από την Γιουγκοσλαβία.

Μιλούσε σερβοκροατικά, αλλά και αγγλικά με σλαβική προφορά.

Είχε τρομερή σωματική δύναμη και ήξερε καράτε. Δήλωνε κομμουνιστής και άθεος.

Καταλάμβανε τη συνείδηση του Μίλιγκαν, όταν ένιωθε πως βρισκόταν σε κίνδυνο. Πέρα όμως, από την καλή του πλευρά, ο Ράιντς κάποιες φορές εκδήλωνε σαδιστική και σκληρή συμπεριφορά και ερχόταν σε επαφή με εγκληματίες και τοξικομανείς. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι ο Ράιντς είχε αχρωματοψία, καθώς κάθε φορά που του ζητούσαν να ζωγραφίσει κάτι, δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα χρώματα.

Η πιο αξιοπερίεργη προσωπικότητα του Μίλιγκαν, ήταν ο λεγόμενος “Καθηγητής”, καθώς είχε χαρακτηριστικά και από τις 23 υπόλοιπες προσωπικότητές του. Πηγή Youtube

Άλλες φορές γινόταν ο Άρθουρ, ο 22χρονος εαυτός του. Ένας σοφιστικέ, μορφωμένος Βρετανός που μπορούσε να μιλήσει αραβικά. Διάβαζε χημεία και φυσική. Ήταν ειδήμων σε ό,τι σχετίζεται με τα φάρμακα και την επιστήμη. Ήταν συντηρητικός, θεωρούσε τον εαυτό του καπιταλιστή και άθεο. Το σώμα του Μίλιγκαν κυριευόταν από την προσωπικότητα του Άρθρουρ κάθε φορά που χρειαζόταν αυξημένη νοητική δραστηριότητα. Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων.

Ο Άρθουρ και ο Ράιντς ήταν οι δυο πιο ισχυρές προσωπικότητες του Μίλιγκαν. Είχαν ορίσει κανόνες συμπεριφοράς για όλους. Δεν έπρεπε να λένε ψέματα και να κλέβουν ο ένας στον άλλον και έπρεπε να προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Αν κάποια από τις προσωπικότητες παραβίαζε τους κανόνες, θεωρούνταν ανεπιθύμητη και τιμωρούνταν. Ανάμεσα στους “τιμωρημένους” ήταν ο τετράχρονος κωφός Σον, πιθανότατα λόγω των δυνατών ήχων που έκανε. Οι υπόλοιποι ήταν:

Ο 20χρονος Κέβιν. Ήταν μια εγκληματική προσωπικότητα που ήθελε να ληστέψει ένα φαρμακείο.

Ο 20χρονος Φίλιπ. Έλεγε ότι μένει στη Νέα Υόρκη. Έκανε μικροεγκλήματα.

Ο 22χρονος Γουόλτερ. Ήταν ένας Αυστραλός κυνηγός με εκκεντρική συμπεριφορά.

Ο 18χρονος Σάμιουελ. Ήταν ένας Εβραίος ορθοδοντικός. Ήταν ο μοναδικός χαρακτήρας που πίστευε στον Θεό. Του άρεσε να φτιάχνει αγαλματάκια από ξύλο.

Ο Ρόμπερτ. Ήταν ένα 17χρονο αγόρι που ονειρευόταν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να συμμετάσχει σε κάποια περιπέτεια. Έλεγε ότι ήθελε να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Δεν είχε αίσθηση του χρόνου. Δεν ήξερε τι μέρα και τι ώρα ήταν. Πηγή Youtube

Ο Μάρτιν. Ήταν ένας 19χρονος, που χαρακτηρίστηκε ως σνομπ, άπληστος και επιδειξιομανής. Ήθελε να έχει τα πάντα χωρίς να δουλέψει ποτέ.

Ο 20χρονος Λι, ο παιχνιδιάρης χαρακτήρας του Μίλιγκαν. Του άρεσε να κάνει πλάκες και να ενοχλεί τους γύρω του, κάτι που συχνά τον έβαζε σε μπελάδες. Όμως, δεν έδειχνε ότι εκτιμά τον εαυτό του και δεν αντιλαμβανόταν τις συνέπειες των πράξεών του.

Ο 21χρονος Στηβ. Ένας απατεώνας που του άρεσε να κοροϊδεύει τους ανθρώπους και ήταν τρομερά εγωιστής. Ήταν ο μοναδικός που αρνούνταν να δεχτεί την διάγνωση των γιατρών για τη ψυχική διαταραχή του Μίλιγκαν.

Ο 16χρονος Μάρτιν. Ήταν ένας ευκολόπιστος νεαρός και ένας αδύναμος χαρακτήρας. Όταν δεν είχε τι να κάνει, καθόταν και κοιτούσε για ώρες τον τοίχο. Κάποιοι γιατροί τον χαρακτήριζαν “ζόμπι”.

Ο 13χρονος Τζέισον. Ήταν πιεστικός και αντιδρούσε υστερικά. Έβρισκε τρόπους να μπλοκάρει τις κακές αναμνήσεις και συχνά τιμωρούνταν για τις πράξεις του.

Η Έιπριλ. Η 19χρονη θηλυκή προσωπικότητά του που σκαρφιζόταν ακραίους τρόπους για να εκδικηθεί τον πατριό του Μίλιγκαν για τη βίαιη συμπεριφορά του. Οι υπόλοιπες προσωπικότητες την χαρακτήριζαν τρελή.

Ο Τίμοθι, ένα 15χρονο αγόρι που έλεγε ότι δουλεύει σε ένα μαγαζί με λουλούδι. Εκεί γνώρισε έναν ομοφυλόφιλο, ο οποίος του έδειξε το ενδιαφέρον του και εκείνος τρόμαξε, με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του.

Η πιο αξιοπερίεργη προσωπικότητα του Μίλιγκαν, ήταν ο λεγόμενος “Καθηγητής”, καθώς είχε χαρακτηριστικά και από τις 23 υπόλοιπες προσωπικότητές του. Ήταν έξυπνος, είχε χιούμορ και η συμπεριφορά του φαινόταν ώριμη και συνειδητοποιημένη. Θυμόταν οτιδήποτε έκαναν οι υπόλοιπες προσωπικότητες. Συνήθιζε να λέει ότι είναι “Όλοι οι χαρακτήρες του Μπίλι σε έναν” και μιλούσε για τους υπολοίπους σαν να τους δημιούργησε εκείνος.

Οι πολλαπλές προσωπικότητές του υπερίσχυαν της συνείδησης του. Ο πραγματικός Μπίλι βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου για τουλάχιστον επτά χρόνια. Το σώμα του είχαν καταληφθεί από πολλαπλές προσωπικότητες. Όταν κάποια υπερίσχυε, οι υπόλοιπες δεν ήταν εντελώς ανενεργές. Κάποιες παρακολουθούσαν ό,τι έκανε η επικρατούσα προσωπικότητα ως εξωτερικοί παράγοντες και επικοινωνούσαν μεταξύ τους. “Όταν οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν τον πραγματικό Μπίλι, είδαν έναν άνθρωπο φοβισμένο που έτρεμε ολόκληρος” ανέφερε ο συγγραφέας Ντάνιελ Κεβς που έγραψε το βιβλίο “Μέσα στον νου του Μπίλι Μίλιγκαν”. Ο πραγματικός Μπίλι δεν θυμόταν τίποτα απ’ ότι συνέβαινε το διάστημα που “κοιμόταν” και μεταλλασσόταν στους άλλους “εαυτούς” του.

Ο νεαρός είχε μπει σε ψυχιατρική κλινική. Όταν οι γιατροί κατάφεραν να τον φέρουν στην επιφάνεια είπε ότι ένιωθε μπερδεμένος και ότι πολλές φορές σκεφτόταν να αυτοκτονήσει. Η πρώτη του απόπειρα ήταν στην ηλικία των 16 ετών. Είχε προσπαθήσει να πηδήξει από την ταράτσα του σχολείου του.

Δεν είχε αίσθηση του χρόνου. Δεν ήξερε τι μέρα και τι ώρα ήταν.

Η ζωγραφιά του “Καθηγητή” με τις επτά προσωπικότητες του Μπίλι Μίλιγκαν Πηγή: Youtube

Κάποια στιγμή, οι γιατροί ζήτησαν από τον “Καθηγητή” που γνώριζε και θυμόταν τις υπόλοιπες 23 προσωπικότητες να τις ζωγραφίσει. Εκείνος επέλεξε να φτιάξει μόνο τις επτά από αυτές, τον 18χρονο Άλεν, τον 16χρονο Τόμι, τον Άρθουρ, την Ανταλένα που είχε στην αγκαλιά της την μικρή Κριστίν, δίπλα τους ήταν ο προστατευτικός Ρέιγκεν και ο εγκληματίας Κέβιν. Ήταν η τρίτη φορά που τους ζωγράφισε. Τις άλλες δυο φορές είχε καταστρέψει τα έργα του και έλεγε ότι του ήταν πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο για εκείνον.

Οι συλλήψεις

Το 1975 συνελήφθη για την σεξουαλική κακοποίηση και τρεις ένοπλες ληστείες. Όταν η αστυνομία τον εντόπισε συμπεριφερόταν σαν γυναίκα. Έτσι, οι εγκληματικές ενέργειες αποδόθηκαν στην προσωπικότητα του Μίλιγκαν που ονομαζόταν Ανταλένα. Η ψυχίατρος τον διέγνωσε με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Όμως, ο Μίλιγκαν καταδικάστηκε σε δυο χρόνια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε το 1977. Όσο ήταν στη φυλακή του έβαλαν ζουρλομανδύα, γιατί χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο.

Τέσσερις από τις προσωπικότητες του Μπίλι Μίλιγκαν, στις οποίες βασίστηκε η ταινία Split Πηγή: Youtube

Λίγο αργότερα, συνελήφθη για δεύτερη φορά. Κατηγορήθηκε για τον βιασμό τριών κοριτσιών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αλλά και ληστείες. Ένα από τα θύματά του είπε ότι η συμπεριφορά του θύμιζε τρίχρονο κορίτσι.

Πριν από την κατάθεση του εξετάστηκε από την ψυχίατρο Ντόροθι Τέρνερ. Εκείνη τη στιγμή υπερίσχυε η προσωπικότητα του 8χρονου Ντέιβιντ, ο οποίος της είπε ότι το σώμα του Μίλιγκαν κυριευόταν από διαφορετικές προσωπικότητες. Οι ψυχίατροι ανέφεραν ότι υποφέρει από σχιζοφρένεια και διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας.

Το 1978 ο Μίλιγκαν απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες λόγω της κατάστασής του.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την παραφροσύνη του για να αφεθεί ελεύθερος.

Απέδωσαν τις πράξεις του στις μοχθηρές προσωπικότητες που τον είχαν κυριεύσει, ενώ εκείνος δεν είχε καμία επίγνωση του τι γινόταν.

Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος των Ηνωμένων Πολιτειών που αθωώθηκε χάρη στη ψυχική του κατάσταση. Εισήχθη στη ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου στο Οχάιο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία. Έμεινε εκεί για 10 χρόνια. Το 1988 οι γιατροί έδωσαν εξιτήριο στον Μίλιγκαν, καθώς πίστευαν ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού του.

Το 1991 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ίδρυσε μια εταιρία παραγωγής. Άρχισε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή του και έκανε κριτική στους ψυχιάτρους και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, οι ταινίες του δεν προβλήθηκαν ποτέ. Η εταιρία του χρεοκόπησε και έκλεισε.

Μετά από αυτή την επαγγελματική αποτυχία, ο Μίλιγκαν κλείστηκε στον εαυτό του και απομακρύνθηκε από τους φίλους του.

Έφτιαξε δεκάδες ιστοσελίδες και ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό, τη φυσική και τα μαθηματικά.

Έδρασε υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και βοήθησε αμόρφωτους φυλακισμένους να μορφωθούν. Του άρεσε να ζωγραφίζει. “Σε κάποιους τοίχους του σπιτιού του είχε όμορφες τοιχογραφίες, ενώ σε άλλους μαθηματικές πράξεις. Είναι αδύνατο να μάθουμε τα πάντα για τον Μπίλι Μίλιγκαν” είχε αναφέρει ο δικηγόρος του Μπρους Ταμπίθ.

Κάποιοι γιατροί υποστήριξαν ότι ο Μίλιγκαν δεν έγινε ποτέ καλά και πως “συζούσε” με άλλες προσωπικότητες που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να διαπράξουν έγκλημα.

Πέθανε το 2014 σε ηλικία 59 ετών από καρκίνο.

Η ζωή του έγινε βιβλίο, αλλά και ταινίες. Στη ζωή του βασίζεται το ψυχολογικό θρίλερ Split με τον ηθοποιό Τζέιμς Μακαβόι, το οποίο δέχτηκε τρομερές κριτικές.

Οι εισπράξεις  ήταν 278 εκατομμύρια δολάρια έσοδα παγκοσμίως. Η δεύτερη ταινία που βασίζεται στην ιστορία του Μπίλι Μίλιγκαν είναι The Crowded Room με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Split:

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Η πρώτη δολοφονία είναι σαν τον πρώτο έρωτα. Σου μένει αξέχαστη». Ο «δολοφόνος της σκακιέρας» ήθελε να σκοτώσει 64 ανθρώπους, έναν για κάθε τετραγωνάκι της σκακιέρας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.