Ο εργάτης που μπήκε, κατά λάθος, από υπόνομο στην Τράπεζα της Αγγλίας όπου φύλασσαν όλο τον χρυσό της αυτοκρατορίας.

Ο εργάτης που μπήκε, κατά λάθος, από υπόνομο στην Τράπεζα της Αγγλίας όπου φύλασσαν όλο τον χρυσό της αυτοκρατορίας.

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας φυλάσσεται χρυσός αξίας 100 δισεκατομμυρίων λιρών. Στα 330 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας δεν έχει γίνει ποτέ κλοπή. Όμως, το 1836 ένας εργάτης της αποχέτευσης παραβίασε κατά λάθος το υπόγειο, όπου φυλάσσονταν ο χρυσός της τράπεζας.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα πιο ιστορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο. Υπήρξε το πρότυπο για τη δημιουργία πολλών μεγάλων τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Λήψη από το κτήριο της Τράπεζας της Αγγλίας. Πηγή: Wikipedia

Η Τράπεζα της Αγγλίας ιδρύθηκε το 1694 και από το 1734 το κεντρικό της κτήριο βρίσκεται στο Σίτι του Λονδίνου. Στα υπόγεια του κτηρίου, σε οκτώ μεγάλα θησαυροφυλάκια, βρίσκεται ο χρυσός του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπολογίζεται ότι έχει αξία 100 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση χρυσού μετά απ’ αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.

Καμία κλοπή

Στα 330 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας της Αγγλίας, δεν υπήρξε ποτέ καμία κλοπή. Η έκφραση «σαν χρυσός στην Τράπεζα της Αγγλίας» ήταν συνώνυμη με εγγύηση για απόλυτη ασφάλεια για κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Αυτό ίσχυε κυρίως στα χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η βρετανική αυτοκρατορία ήταν στο απόγειό της.

Το κτήριο της Τράπεζας της Αγγλίας αριστερά και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου δεξιά. Πηγή: Pinterest

Αν και ποτέ δεν χάθηκε ούτε μία χρυσή λίρα από τα υπόγεια της Τράπεζας της Αγγλίας, ο χώρος παραβιάστηκε μία φορά.

Ο εργάτης της αποχέτευσης

Το 1836 ένας εργάτης που ήταν στα συνεργεία συντήρησης του αποχετευτικού συστήματος του Λονδίνου έκανε ελέγχους σε παλιούς υπονόμους στο κέντρο του Λονδίνου (το σημερινό Σίτι). Βρήκε ένα υπόνομο και σκαρφάλωσε μέσα. Καθώς ήταν κατακόρυφο, ανέμενε ότι θα έβγαινε σε κάποιο δρόμο.

Σχέδιο των μέσων του 19ου αιώνα που δείχνει ένα συνεργείο εργατών που έκανε επισκευές στο αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου. Πηγή: Pinterest

Αντί γι’ αυτό, κατέληξε μέσα σε μία στενή σήραγγα που τελείωνε σε μία σκουριασμένη καταπακτή. Διαπίστωσε ότι ήταν τμήμα από το παλιό αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου των προηγούμενων αιώνων.

Όταν άνοιξε την καταπακτή, ο εργάτης είδε ότι βρισκόταν σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο με χρυσές ράβδους! Κατάλαβε ότι είχε μπει κατά λάθος στο υπόγειο της Τράπεζας της Αγγλίας όπου φυλασσόταν ο χρυσός της βρετανικής αυτοκρατορίας! Η τράπεζα είχε πάρει τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο για να μην παραβιαστεί το δωμάτιο. Όμως δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την περίπτωση που κάποιος παραβίαζε το υπόγειο από το πάτωμα.

Ο εργάτης θα μπορούσε να είχε πάρει μαζί του όσο χρυσό είχε τη δυνατότητα να κουβαλήσει. Επιπλέον, θα μπορούσε να κάνει και άλλες επισκέψεις και να «αδειάσει» ολόκληρο το δωμάτιο από το χρυσό.

Καθώς δεν υπήρχαν τότε κάμερες και συναγερμοί, κανένας δεν θα τον έπαιρνε χαμπάρι!

Λήψη από τον χρυσό στην Τράπεζα της Αγγλίας. Πηγή: www.bankofengland.co.uk

Ανώνυμες επιστολές

Όμως, ήταν τίμιος. Όχι μόνο δεν έκλεψε τίποτα, αλλά έστειλε μία ανώνυμη επιστολή στους διευθυντές της Τράπεζας της Αγγλίας όπου τους ενημέρωνε ότι είχε κατά λάθος παραβιάσει το υπόγειο της τράπεζας με το χρυσό.

Επειδή φοβόταν μη βρει κανένα μπελά, δεν τους ανέφερε πώς το είχε κάνει. Τους επισήμανε μόνο ότι έπρεπε να πάρουν μέτρα ώστε να μη γίνει ξανά παραβίαση του υπογείου από το πάτωμα.

Οι διευθυντές της τράπεζας θεώρησαν ότι κάποιος τους έκανε φάρσα. Τις επόμενες μέρες ο εργάτης μπήκε ξανά μέσα στο υπόγειο με το χρυσό και έτσι διαπίστωσε ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας όπως είχε ζητήσει.

Γκραβούρα των τελών του 19ου αιώνα που απεικονίζει την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας το 1694. Ανάμεσα στους εικονιζόμενους είναι και οι πρώτοι διευθυντές της τράπεζας. Πηγή: Wikipedia

Τότε έγραψε άλλη μία επιστολή στους διευθυντές, όπου τους ενημέρωνε ότι είχε μπει και πάλι στο υπόγειο. Όπως το είχε κάνει αυτός, θα μπορούσε να το κάνει και κάποιος άλλος που δεν θα ήταν τίμιος και θα έκλεβε το χρυσό της βρετανικής αυτοκρατορίας. Οι διευθυντές θορυβήθηκαν και αυτή τη φορά έκαναν έλεγχο στο πάτωμα του υπογείου με το χρυσό για να δουν πως θα ήταν δυνατό κάποιος να μπει από εκεί.

Δεν εντόπισαν την καταπακτή. Έτσι βεβαιώθηκαν ότι ήταν φάρσα.

Ραντεβού στο υπόγειο

Ο εργάτης ανέβηκε άλλη μία φορά μέσα από την αποχέτευση στο υπόγειο με το χρυσό της Τράπεζας της Αγγλίας και κατάλαβε ότι δεν είχε εισακουστεί ούτε αυτή τη φορά! Θύμωσε πολύ και έστειλε μία τελευταία επιστολή στους διευθυντές της.

Σε αυτή τους έδινε ραντεβού συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο υπόγειο με το χρυσό.

Οι διευθυντές αποφάσισαν να πάνε στο ραντεβού για να δουν επιτέλους ποιος ήταν ο περίεργος επιστολογράφος που είχε αρχίσει να τους σπάει τα νεύρα. Την ώρα ακριβώς που ο εργάτης ανέφερε στην επιστολή ότι θα εμφανιζόταν, άκουσαν χτυπήματα κάτω από τα πόδια τους.

Τότε άνοιξε μία καταπακτή που δεν διακρινόταν στο πάτωμα γιατί είχε πάνω της τάβλες.

Λήψη από μία αρχαία σήραγγα κάτω από το Λονδίνο που αποτελούσε τμήμα του αποχετευτικού συστήματος της πόλης τον 17ο και 18o αιώνα. Πηγή: Reddit

Από μέσα ξεπρόβαλε ο εργάτης και εξήγησε στους διευθυντές της τράπεζας πως είχε καταφέρει να παραβιάσει το χώρο, αλλά ότι δεν είχε κλέψει χρυσό. Αυτοί ζήτησαν να γίνει αμέσως έρευνα στο χρυσό για να δουν αν ο εργάτης έλεγε την αλήθεια.

Η αμοιβή του

Όταν διαπίστωσαν ότι δεν έλειπε χρυσός, τον αντάμειψαν με 800 λίρες. Σε σημερινές τιμές είναι 64.000 λίρες Αγγλίας. Πρόκειται για ένα ποσό που σίγουρα άλλαξε τη ζωή του εργάτη καθώς τα χρήματα είχαν ισχυρή αγοραστική αξία.

Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί το σκάνδαλο και για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Τράπεζα της Αγγλίας αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία γραπτή αναφορά στο γεγονός, ούτε καν το όνομα του εργάτη. Έτσι για πολλά χρόνια, η φήμη για τον «τίμιο εργάτη της αποχέτευσης» θεωρήθηκε μία φανταστική ιστορία αφού δεν υπήρχε επίσημη καταγραφή της.

Όμως, έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι το 1836 έγιναν σημαντικές εργασίες στους υπονόμους κάτω από την Τράπεζα της Αγγλίας, προφανώς για να αποτραπεί η παραβίασή της από αυτή την οδό. Επιπλέον, η επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Αγγλίας παραθέτει την ιστορία ως πραγματικό γεγονός.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.