Ο εξωφρενικός αριθμός των αεροπλάνων που καταστράφηκαν στον Β’ Παγκ. Πόλεμο. 10 φορές περισσότερα απ’ όσα πετούν σήμερα!

Ο εξωφρενικός αριθμός των αεροπλάνων που καταστράφηκαν στον Β’ Παγκ. Πόλεμο. 10 φορές περισσότερα απ’ όσα πετούν σήμερα!

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 39.000 πολεμικά και πολιτικά αεροπλάνα. Ο αριθμός αυτός είναι μόλις το ένα δέκατο των αεροπλάνων που καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή περίπου 390.000 αεροπλάνα! Αποτελεί και αυτό ένα στοιχείο της υπερπροσπάθειας που έγινε από τις χώρες να κερδίσουν τον πόλεμο. Ήταν η μεγαλύτερη σπατάλη πόρων στην ιστορία.

Πόσα αεροπλάνα υπάρχουν σήμερα;

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», το 2022 σε όλο τον κόσμο πετούσαν 23.600  επιβατικά και μεταφορικά αεροπλάνα και περίπου 15.400 στρατιωτικά (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελαφρά μονοκινητήρια). Δηλαδή, συνολικά 39.000 αεροπλάνα.

Ο αριθμός φαίνεται αρκετά μικρός, αν αναλογιστούμε ότι την ίδια χρονιά, σε όλο τον κόσμο υπήρχαν 1.5 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τη Μπόινγκ, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες πολιτικών αεροπλάνων, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστούν επιπλέον 39.620 νέα αεροπλάνα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Σύμφωνα με κάποιους άλλους υπολογισμούς, ο αριθμός όλων των αεροπλάνων το 2037 θα είναι 63.220.

Απώλειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άξονας

Έχοντας υπόψη τους αριθμούς αυτούς, προκαλεί μεγάλη εντύπωση ο αριθμός των αεροπλάνων που συμμετείχαν και καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σοβιετικά αεροπλάνα που καταστράφηκαν στο έδαφος από τη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Λουφτβάφε) τις πρώτες μέρες της γερμανικής ειβολής στην ΕΣΣΔ στα τέλη Ιουνίου 1941 (“Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα”). Πηγή: Wikipedia

Η Γερμανία έχασε 31.673 μαχητικά, 12.037 βομβαρδιστικά, και 33.850 άλλους τύπους αεροπλάνων (αναγνωριστικά, μεταφορικά, εκπαιδευτικά κ.ά.). Δηλαδή, συνολικά, 77.560 αεροπλάνα.

Οι απώλειες αεροπλάνων της Ιαπωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, αλλά υπολογίζονται σε περίπου 50.000.

Η Ιταλία έχασε συνολικά 5.272 αεροπλάνα.

Απώλειες Συμμάχων

Η Σοβιετική Ένωση έχασε περίπου 46.800 μαχητικά, 17.900 βομβαρδιστικά, και 41.700 άλλων τύπων, δηλαδή 106.400 αεροπλάνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 30.045 μαχητικά και 11.965 βομβαρδιστικά, συν άλλα 250 αεροσκάφη διαφόρων τύπων στην Άπω Ανατολή, δηλαδή 42.260 αεροπλάνα.

Βρετανικό μαχητικό που καταρρίφθηκε από ιταλικά αντιαεροπορικά στη Βόρεια Αφρική στις 4 Σεπτεμβρίου 1942. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Οι συνολικές απώλειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε αεροπλάνα όλων των τύπων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 95.000.

Η Εθνικιστική Κίνα έχασε συνολικά 2.468 αεροπλάνα.

Η Γαλλία είχε πιο περιορισμένες απώλειες, καθώς ήταν στον πόλεμο μόνο τον πρώτο χρόνο (1939-1940). Οι απώλειές της ήταν ασήμαντες συγκρινόμενες με αυτές των άλλων μεγάλων δυνάμεων και μόλις 892 αεροπλάνα.

381.852 αεροπλάνα!

Ακόμη και μικρότερες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία, η Φινλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχαν σημαντικές απώλειες αεροπλάνων με βάση τους αριθμούς αεροπλάνων που διέθεταν. Υπολογίζεται ότι όλες μαζί οι «μικρές» αεροπορίες απώλεσαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 2000 αεροπλάνα.

Γερμανικό μαχητικό που καταρρίφθηκε στη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας, τέλη Αυγούστου 1940. Πηγή: Wikimediamtx Common.

Τα παραπάνω στοιχεία μας δίνουν τον ιλιγγιώδες αριθμό των 381.852 αεροπλάνων που καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ 1939-1945.

Βέβαια, τα αεροπλάνα αυτά δεν έχουν σχέση με τα σημερινά αφού η αεροπορική τεχνολογία έχει κάνει άλματα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Όμως, ακόμη και έτσι, προκαλεί εντύπωση ο τεράστιος αριθμός αεροπλάνων που παρήχθη και χάθηκε στον πόλεμο.

Είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από αυτόν των αεροπλάνων που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 80 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου!

Αν όλοι αυτοί οι πόροι είχαν χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς πόσο καλό θα είχε γίνει στον πλανήτη;

Γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα που έκαναν αναγκαστική προσγείωση στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το Μάιο 1941. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα αεροσκάφη δεν επισκευάστηκαν ποτέ και κατέληξαν παλιοσίδερα. Πηγή: Pinterest

Αρχική εικόνα: Καταστραμμένα γερμανικά αεροπλάνα σε κάποιο αεροδρόμιο της Γερμανίας το 1945 μετά τη λήξη του πολέμου. Πηγή: Reddit

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu