Στο Ντουμπάι έχοντας μέσα στο ελικόπτερο 169 εκατ. δολάρια σε μετρητά,  πέταξε ο εξόριστος πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, την ώρα που οι Ταλιμπάν ξεχύνονταν στην Καμπούλ το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Ο Νικίτα Ισένκο, εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “ο Γκάνι έφυγε την Κυριακή 15/8 το βράδυ με τέσσερα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν γεμάτα χαρτονομίσματα. Προσπάθησε να βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στο ελικόπτερο, αλλά δεν χωρούσαν άλλα και άφησε κάποια πίσω”.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν δεν έδωσαν άσυλο στον Γκάνι, εξ ου και προωθήθηκε στο Ντουμπάι.

Ο Γκάνι πάντως επιβεβαίωσε μόνο ότι έφυγε και διέψευσε κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα μαζί του.

Σε μήνυμα του προς στο Facebook, ο Γκάνι ανέφερε:  “μην πιστεύετε όσους λένε πως απέδρασα για να σωθώ και πούλησα την προεδρία στους Ταλιμπάν. Με εξόρισαν με τρόπο που δεν πρόλαβα να φορέσω καν παπούτσια. Αν έμενα θα με κρεμούσαν”.

Διέψευσε ότι πήρε μαζί του 169 εκατομμύρια δολάρια που άνηκαν στη χώρα του και ανακάλεσε την τύχη που είχε ο προκάτοχος του, Μοχάμεντ Ναζιμπουλάχ, ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν το 1996. Κατέληξε στο ότι “δεν έχω σκοπό να μείνω για πάντα στην εξορία. Θα επιστρέψω στο Αφγανιστάν, όταν σταματήσει να κυλάει το αίμα”

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

“Αν έμενα θα έπρεπε να αντιμετωπίσω τους οπλισμένους Ταλιμπάν, που ήθελαν να μπουν στο Παλάτι. Η εναλλακτική ήταν να φύγω από την αγαπημένη μου χώρα, στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου και προστάτευσα την τελευταία 20ετία. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να με διώξουν και να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ. Για να αποφύγω την πλημμύρα αίματος, απέδρασα. Οι Ταλιμπάν κέρδισαν με όπλα και ξίφη και τώρα είναι αυτοί που ελέγχουν την τιμή και τον πλούτο της χώρας. Δεν κέρδισαν την κυριαρχία τους, νόμιμα. Ποτέ στην ιστορία δεν τους δόθηκαν εξουσίες νόμιμα. Είναι απαραίτητο να διαβεβαιώσουν όλον τον κόσμο πως θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή των Αφγανών, τις γυναίκες, τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων που ζουν στη χώρα και όλους τους τομείς, ώστε να γίνουν νόμιμοι και να κατακτήσουν τις καρδιές των ανθρώπων”.