Ο γάμος του διαδόχου Παύλου με τη Φρειδερίκη. Οι αντιρρήσεις του βασιλιά Γεωργίου Β΄, η προίκα της που “πήγε χαμένη” και η άγνωστη ιστορία του γοητευτικού πρίγκιπα Πέτρου

Ο γάμος του διαδόχου Παύλου με τη Φρειδερίκη. Οι αντιρρήσεις του βασιλιά Γεωργίου Β΄, η προίκα της που “πήγε χαμένη” και η άγνωστη ιστορία του γοητευτικού πρίγκιπα Πέτρου

Στις 9 Ιανουαρίου του 1938, τελέστηκε στην Αθήνα, ο γάμος του Έλληνα πρίγκιπα Παύλου και της τότε πριγκίπισσας του Ανόβερου, Φρειδερίκης.

Δυο χρόνια πριν, οι βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν αποφασίσει να παντρέψουν τους δύο νέους.

Λέγεται ότι πριν επιλεγεί ο Παύλος σαν υποψήφιος γαμπρός για τη Φρειδερίκη, εκείνη είχε παρουσιαστεί στον ξαδελφό του, Πέτρο, ως νύφη, αλλά ο γοητευτικός πρίγκιπας την είχε απορρίψει.

Από τότε οι δυο τους απέκτησαν μια σχέση μίσους, η οποία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Ο Πέτρος άλλωστε με τη στάση του, είχε διαχωρίσει τη θέση του από την υπόλοιπη οικογένεια.

Ήταν ένας απλός νέος, χωρίς ιδιαίτερες “βασιλικές” φιλοδοξίες. Ο χαρακτήρας του “ξένιζε” τους δικούς του, που ζούσαν μια διαφορετική ζωή. Αποκορύφωμα της στάσης του ήταν ο γάμος του με μια Ρωσίδα “σφραγισμένη κομμουνίστρια”, εξαιτίας του οποίου στην Ελλάδα έγινε περίπου ανεπιθύμητος.

Η πρόταση γάμου και οι αντιδράσεις

Ο πρίγκιπας Παύλος έκανε την επίσημη πρόταση στη Φρειδερίκη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936, που στιγματίστηκαν από το χιτλερικό καθεστώς.

Η νεαρή πριγκίπισσα δεν ενθουσιάστηκε, καθώς ο Έλληνας πρίγκιπας ήταν τρίτος στη διαδοχή του πατέρα του Κωνσταντίνου Α’ και είχε ελάχιστες πιθανότητες να γίνει βασιλιάς.

Επιπλέον, η φιλόδοξη νέα, θεωρούσε την Ελλάδα μια μικρή χώρα, που δεν είχε πολλά να της προσφέρει.

Ο Παύλος, εκτός από υποψήφιος γαμπρός, ήταν και θείος της Φρειδερίκης, αφού ήταν ξάδελφος της μητέρας της, αλλά αυτά ήταν συνηθισμένα μεταξύ βασιλικών οικογενειών.

Παρά τις αρχικές τις αντιρρήσεις, η Φρειδερίκη δέχτηκε την πρόταση του Παύλου και οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1936.

Το επίσημο πορτραίτο των αρραβώνων του Παύλου και της Φρειδερίκης

Το επίσημο πορτραίτο των αρραβώνων του Παύλου και της Φρειδερίκης.

Πιθανόν να ήταν και η καλύτερη πρόταση που είχε από την Ευρώπη, που έβλεπε τη βασιλεία να χάνει την πολιτική επιρροή, ή ακόμη και την υπόστασή της σε πολλές χώρες.

Εκτός από την ίδια τη Φρειδερίκη, αντιρρήσεις για τον γάμο είχε και ο αδελφός του Παύλου, ο Γεώργιος Β’, που είχε την εξουσία στα χέρια του.

Ο Γεώργιος λένε ότι δεν έβλεπε με καλό μάτι την υποψήφια νύφη, καθώς γνώριζε λεπτομέρειες από το ενοχλητικό παρελθόν της ίδιας, αλλά και τις οικογένειάς της.

Η Φρειδερίκη ήταν μέλος και αρχηγός ομάδας της Ναζιστικής νεολαίας για παιδιά μέχρι 14 ετών. Η συμμετοχή της δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί, αφού οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν την καρτ ποστάλ, στην οποία η Φρειδερίκη ήταν ντυμένη με τη στολή της ναζιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο θα ήταν και υπερβολικό να χρεώσουν στη βασιλική οικογένεια τα εγκλήματα των ναζί, που περιθωριοποίησαν την βασιλική οικογένεια και την γερμανική αριστοκρατία.

Η Φρειδερίκη σε νεαρή ηλικία, ντυμένη με τη στολή της ομάδας της ναζιστικής νεολαίας

Η Φρειδερίκη σε νεαρή ηλικία, ντυμένη με τη στολή της ομάδας της Ναζιστικής νεολαίας.

Αργότερα, η ίδια είχε αναφέρει, ότι η συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις ήταν υποχρεωτική.

Ο φιλικά προσκείμενος προς τη Βρετανία, Γεώργιος, δεν ήθελε να ενταχθεί στην ελληνική βασιλική οικογένεια, ένα μέλος που έβλεπε θετικά τον ναζισμό και τον Χίτλερ, ακόμη και αν ακόμη δεν είχε διαπράξει τα τερατώδη εγκλήματα που θα έκανε αργότερα.

Ο πόλεμος δεν είχε ξεσπάσει ακόμα, αλλά η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη ήταν ρευστή.

Παρά τις αμφιβολίες για τον επικείμενο γάμο, κανείς δεν έβαλε επίσημα εμπόδιο και έτσι όλα ήταν έτοιμα για το γεγονός της χρονιάς.

Ο λαμπερός γάμος στην Αθήνα

Όταν ενώνονται με γάμο δύο μέλη βασιλικών οικογενειών, ο γάμος οφείλει στον μύθο και την αυλική ματαιοδοξία, να είναι παραμυθένιος.

Έτσι και ο γάμος του Παύλου και της Φρειδερίκης συζητήθηκε για τη χλιδή και την πολυτέλειά του.

Το κόστος έφθασε το 1.455.000 δραχμές, ενώ το δώρο του γαμπρού προς τη νύφη ήταν 855.000 δραχμές.

Την όμορφη νύφη, συνόδευαν τέσσερις παράνυφοι, που κρατούσαν ευλαβικά την ουρά του εντυπωσιακού νυφικού.

Μετά την τελετή, μια χρυσή άμαξα περίμενε το ζευγάρι, το οποίο συνοδεία ιππέων χαιρετούσε το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον ναό.

Ο πατέρας της νύφης νοίκιασε δικό του τρένο, για να φτάσει στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

freidericoriz

Οι νεόνυμφοι πόζαραν με άνεση στους φωτογράφους.

Μετά τον γάμο, εγκαταστάθηκαν στην οικία της βασιλικής οικογένειας στο Ψυχικό.

Η προίκα της Φρειδερίκης

Η προίκα της πριγκίπισσας Φρειδερίκης ήταν 300.000 δολάρια. Το ποσό ήταν υπέρογκο για την εποχή και ο ολιγαρκής Παύλος δεν ήξερε τι να κάνει τα χρήματα.

Τη λύση την βρήκε η ίδια η Φρειδερίκη.

images

Άλλωστε, πριν από τον γάμο, το ζευγάρι είχε υπογράψει γραπτή συμφωνία, η οποία προέβλεπε, ότι την προίκα της θα τη διαχειριζόταν η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία ανέφερε ότι, ο ένας δεν θα εμπλεκόταν στα οικονομικά του άλλου και δε θα είχε καμία σχέση με τα χρέη του. Ο Παύλος και η Φρειδερίκη είχαν φροντίσει επίσης να προβλέψουν, τι θα γινόταν με τα οικονομικά σε περίπτωση διαζυγίου.

Το ζευγάρι αγόρασε ένα κτήμα στο Πήλιο, το οποίο νοικιαζόταν μόνο για ξυλεία. Οι κακές γλώσσες υποστήριξαν, ότι με αυτή την επιλογή της Φρειδερίκης, η προίκα πήγε χαμένη.

Τα πρώτα χρόνια

pavlos freiderikiΤα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου της στην Ελλάδα, η Φρειδερίκη είχε πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες και αναγκαζόταν να διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Βασιλιάς ήταν ο κουνιάδος της, Γεώργιος ο Β΄, ο οποίος δεν της άφηνε περιθώρια δράσης.

Η ίδια έφυγε από το αυστηρό καθεστώς της Γερμανίας και ήρθε στην Ελλάδα του Μεταξά. Αν και ο δικτάτορας ήταν αφοσιωμένος φιλοβασιλικός, με την άνοδό του στην εξουσία είχε φροντίσει να περιορίσει την επιρροή της βασιλικής οικογένειας στην πολιτική της χώρας.

Έτσι, η φιλόδοξη Φρειδερίκη, δεν είχε πολλά περιθώρια δράσης.

Ο Παύλος, που ήταν πραγματικά ερωτευμένος μαζί της και τη θαύμαζε, δεν της χαλούσε κανένα χατίρι. Οι δυο τους ζούσαν ευτυχισμένοι, αν και από τη Φρειδερίκη έλειπε κάτι. Η εξουσία.

Μετά τον θάνατο του άκληρου Γεωργίου Β’ το 1947, ο Παύλος έγινε βασιλιάς.

Η Φρειδερίκη τότε απέκτησε όλα όσα ονειρευόταν. Όλα εκείνα, που δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι θα αποκτούσε, όταν με βαριά καρδιά, παντρεύτηκε τον διάδοχο Παύλο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu