Ο γερμανός αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 ως γυναίκα. Μεγάλωσε όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι ήταν κορίτσι εξαιτίας μιας ανατομικής ιδιομορφίας

Ο γερμανός αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 ως γυναίκα. Μεγάλωσε όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι ήταν κορίτσι εξαιτίας μιας ανατομικής ιδιομορφίας
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, μέσα στο κατάμεστο στάδιο του Βερολίνου, ένας άντρας ντυμένος γυναίκα αγωνιζόταν με τα χρώματα της Γερμανίας. Ο Χίτλερ από τις εξέδρες παρακολουθούσε το θέαμα ανυποψίαστος.

Η Ντόρα Ράτιεν εκπροσώπησε επάξια τη χώρα της στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος κατακτώντας την τέταρτη θέση. Ήταν μόλις 17 ετών και οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές. Δύο χρόνια αργότερα, το 1938, συμμετείχε και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, όπου κατόρθωσε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Μάλιστα, το χρυσό μετάλλιο συνοδεύτηκε από τη θέσπιση ενός νέου παγκόσμιου γυναικείου ρεκόρ, καθώς το άλμα της έφτασε τα 1,67 μέτρα.

Η Ντόρα Ράτιεν εκπροσώπησε επάξια τη χώρα της στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος, κατακτώντας την τέταρτη θέση Wikimediamtx Commons

Κανείς δεν είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο οι συναθλήτριές της παραξενεύονταν λίγο που η Ντόρα δεν άλλαζε ποτέ μπροστά τους. Ωστόσο, δεν τους ξένιζε γιατί η 17χρονη ήταν γενικά απόμακρη. Τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά πάλι δεν τραβούσαν την προσοχή διότι οι αθλήτριες αυτού του επιπέδου συνήθιζαν να έχουν ογκώδη σωματοδομή και ενίοτε βαριά φωνή.

Το μυστικό της Ντόρας αποκαλύφθηκε τυχαία

Γυρνώντας από το πανευρωπαϊκό, η πρωταθλήτρια πήγε να επιβιβαστεί στο τρένο που θα τη μετέφερε από τη Βιέννη πίσω στην Κολωνία. Τότε ο μηχανοδηγός, με μια γρήγορη ματιά που της έριξε από τον καθρέφτη, αντιλήφθηκε αυτό που κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει στα 20 χρόνια ζωής της κοπέλας. Ειδοποίησε αμέσως την ασφάλεια, ισχυριζόμενος ότι ένας άντρας με γυναικεία ρούχα επιχειρούσε να ανέβει στο βαγόνι.

Οι αρχές συνέλαβαν την Ντόρα και την οδήγησαν στο τμήμα. Η γυναίκα έδειξε τα έγγραφά της όπου αναγράφονταν όλα τα στοιχεία της. Ντόρα Ράντιεν, του Χέινριχ, γεννημένη την 20η Νοεμβρίου του 1918 στη Γερμανία. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν την πίστεψαν και η εξακρίβωση γρήγορα μετατράπηκε σε ανάκριση.

Οι αστυνομικοί δεν την πίστεψαν και η εξακρίβωση γρήγορα μετατράπηκε σε ανάκριση. YouTube

Υπό την απειλή του σωματικού ελέγχου, η γυναίκα δεν άργησε να «λυγίσει». Ομολόγησε ότι στην πραγματικότητα ήταν άντρας, αλλά ζούσε υπό το «γυναικείο μανδύα» όλη του τη ζωή.

Τα παιδικά χρόνια της Ντόρας

Aπό τα 11 και μετά, κατάλαβε ότι διέφερε από τις συνομήλικές της. YouTube

Όταν το νεότερο μέλος των Ράτιεν ήρθε στον κόσμο, ο πατέρας της οικογένειας δεν βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο. Η μαία που ήταν στο πλάι της γυναίκας του, αρχικά τον ενημέρωσε περιχαρής ότι απέκτησε έναν γιο. Γρήγορα όμως ανακάλεσε.

«Είναι κορίτσι τελικά», είπε στον Χέινριχ Ράτιεν. Έτσι ήρθε στον κόσμο η Ντόρα.

Μέχρι την εφηβεία της, μεγάλωνε σαν ένα φυσιολογικό κορίτσι. Ντυνόταν με φορέματα της εποχής, έπαιζε με κούκλες και είχε υιοθετήσει τη θηλυκή συμπεριφορά της μητέρας της. Ωστόσο, από τα 11 και μετά, κάτι άρχισε να αλλάζει μέσα της. Τότε ήταν που κατάλαβε ότι διέφερε από τις συνομήλικές της και ότι στην πραγματικότητα ήταν αγόρι. Ωστόσο, αυτό το παραδέχθηκε δημόσια χρόνια αργότερα. Την εποχή εκείνη, απλώς συνέχισε να φοράει τα γυναικεία ρούχα που της αγόραζε η μητέρα της, ενώ αναρωτιόταν σιωπηλά γιατί έπρεπε να παριστάνει κάτι που δεν ήταν.

Η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό ήταν μία διέξοδος από αυτήν την εφηβική σύγχυση. Οι αθλητικές της επιδόσεις την έκαναν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της κι από πολύ μικρή άρχισε να αποσπά διακρίσεις. Έτσι, όταν έγινε 17 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξάγονταν στο Βερολίνο.

Η μετέπειτα ιστορία είναι γνωστή.

Αλλαγή ταυτότητας

Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, οι αστυνομικοί έστειλαν τον άντρα σε έναν φυσιολόγο για να τον εξετάσει. Ο γιατρός διαπίστωσε έκπληκτος ότι ανάμεσα στα γεννητικά του όργανα υπήρχε μία λωρίδα δέρματος που κάλυπτε ένα μέρος του πέους. Αυτή η ιδιομορφία ήταν κατά πάσα πιθανότητα το χαρακτηριστικό που μπέρδεψε τη μαία κατά τη γέννησή του.

Φυσικά, του απαγορεύτηκε δια παντός η συμμετοχή σε επαγγελματικές αθλητικές διοργανώσεις, ενώ του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και ο τίτλος του κατόχου ρεκόρ. YouTube

Φυσικά, του απαγορεύτηκε δια παντός η συμμετοχή σε επαγγελματικές αθλητικές διοργανώσεις, ενώ του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και ο τίτλος του κατόχου ρεκόρ. Ποινικές διώξεις δεν ασκήθηκαν, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε δόλος πίσω από τις πράξεις του. Ο 20χρονος μεγάλωνε όλη του τη ζωή πεπεισμένος ότι ήταν γυναίκα.

Μάλιστα, η κατάσταση φάνηκε περισσότερο να τον ανακουφίζει παρά να τον καταρρακώνει. Αισθανόταν ότι πλέον μπορούσε να ζήσει τη ζωή του έξω από την ψεύτικη γυάλα που βρισκόταν κλεισμένος όλα αυτά τα χρόνια. Τη στιγμή που παραδέχθηκε για πρώτη φορά την αλήθεια στους αστυνομικούς, τους αποκάλυψε ότι ντρεπόταν πολύ για τον εαυτό του. Βρισκόταν εγκλωβισμένος σε μία ταυτότητα που δεν ήθελε, πίσω από ένα προσωπείο που δεν του ταίριαζε.

Το 1939 άλλαξε και επίσημα το όνομά του σε Χάινζ. Αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του δουλεύοντας στο μικρό μπαρ που διατηρούσε με τους γονείς του.

Δεκαετίες αργότερα, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί κατηγόρησαν τον Ράτιεν ότι στην πραγματικότητα υπήρξε όργανο του Χίτλερ. Δημοσίευμα του περιοδικού “ΤΙΜΕ” ήθελε τον Φύρερ να έχει τοποθετήσει σκόπιμα τον Χάινζ στην εθνική ομάδα, ενώ γνώριζε εξαρχής ότι δεν ήταν γυναίκα. Σκοπός του ήταν να βρει αφορμή για να διώξει τις εβραίες αθλήτριες από την ομάδα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Χίτλερ δεν χρειαζόταν κάποια πειστική δικαιολογία για να αποκλείσει τους Εβραίους από τη διοργάνωση. Ο Φύρερ την περίοδο εκείνη ήδη δρούσε ως δικτάτορας και είχε εκφράσει ξεκάθαρα τις αντισημιτικές του πεποιθήσεις. Εκτός αυτού, είναι αποδεδειγμένο ότι ο Χάινζ Ράτιεν μεγάλωσε όλη του τη ζωή ως Ντόρα και δεν υιοθέτησε την ταυτότητα αυτή για να συμμετάσχει στους αγώνες και να εξαπατήσει τους πάντες.

Ο ίδιος δεν απάντησε ποτέ δημόσια στις κατηγορίες. Άφησε την τελευταία του πνοή τον Απρίλιο του 2008 σε ηλικία 90 ετών. Έως το τέλος της ζωής του, αρνήθηκε να παραχωρήσει κάποια συνέντευξη.

Δείτε στο 1:42 το στιγμιότυπο από τους Ολυμπιακούς του 1936 που αγωνίστηκε η τότε Ντόρα Ράτιεν:

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Μου στέρησαν τη Χάιντι». Η αθλήτρια που γεννήθηκε γυναίκα και αναγκάστηκε να αλλάξει φύλο από υπερβολική χρήση αναβολικών. Η μεταμόρφωση της σφαιροβόλου της Ανατ. Γερμανίας σε άντρα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.