Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον πολεμικό ανταποκριτή Γκόρντον Σορτ. Δείχνει έναν αυστραλό στρατιώτη, τον Λέσλι Άλλεν να μεταφέρει έναν τραυματισμένο αμερικανό συμπολεμιστή του στο όρος Τάμπου της Νέας Γουινέας, τον Ιούλιο του 1943.
Κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης εναντίον των Ιαπώνων στο βουνό, περισσότεροι από 50 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Δύο γιατροί σκοτώθηκαν προσπαθώντας να τους σώσουν.
Οι Αυστραλοί δεν συμμετείχαν στις μάχες. Ωστόσο, ο 27χρονος Άλεν έχοντας δει τόσα θύματα, αποφάσισε να δράσει.
Σύμφωνα με την Λουσίντα Χόροκς, αυστραλέζα σκηνοθέτιδα, η οποία διερεύνησε την ιστορία του Άλλεν, αυτό που έκανε ήταν εξαιρετικό: αποφάσισε να ανέβει το βουνό και να κουβαλήσει στους ώμους του έναν έναν τους τραυματισμένους στρατιώτες, αψηφώντας τους ελεύθερους σκοπευτές και τα πυροβόλα όπλα.
Ο ιστορικός Ντέιβιντ Κράνατζ, αναφέρει πως κάθε φορά που ο Άλλεν πήγαινε πίσω για να φέρει κάποιον τραυματία, οι στρατιώτες έβαζαν στοιχήματα για το αν θα επέστρεφε.
“Πηγαινοερχόταν συνεχώς. Μεγάλο θάρρος, απίστευτο, δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου και έχω περάσει πολλά χρόνια σπουδάζοντας στρατιωτική ιστορία”, λέει ο Κράνατζ. “Και σκεφτείτε ότι μετέφερε άνδρες που δεν ήταν συμπατριώτες του”, συμπληρώνει.
Τα στοιχεία λένε ότι μετέφερε 12 στρατιώτες. Όμως οι ίδιοι οι διασωθέντες αποκάλυψαν στα παιδιά του ότι έσωσε συνολικά 18.
Ο Άλλεν ποτέ δεν καυχήθηκε για την ανιδιοτελή πράξη του. Ο γιός του, Λες, είπε ότι “τα έμαθα από άλλους, όχι από τον ίδιο”.
Η ευγνωμοσύνη των Αμερικανών στον σεμνό Αυστραλό
Για την Αμερική ήταν ένας ήρωας. Γι αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες τον βράβευσαν με το Silver Star Medal, την υψηλότερη τιμή για έναν μη Αμερικανό. Η Έλινορ Ρούσβελτ του έστειλε γράμμα ευγνωμοσύνης και όταν ο Άλλεν ετοιμαζόταν να παντρευτεί του έστειλε συγχαρητήρια επιστολή. Ο Άλλεν έδωσε το όνομα της Έλινορ στη μοναδική του κόρη.
Ο θαυμασμός των Αμερικανών στο πρόσωπό του ήταν τέτοιος που του προσέφεραν ρόλους σε ταινίες του Χόλιγουντ, τις οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε.
Ο Άλλεν υπέφερε από μετατραυματικό στρες και έχασε την ομιλία του για έξι μήνες. Κατά το διάστημα αυτό ο Αυστραλιανός στρατός του έστειλε ένα στρατιωτικό μετάλλιο. Δεν ήταν για την ηρωική του πράξη στο βουνό, αλλά για την ανδρεία του σε προηγούμενη μάχη.
Οι Αυστραλοί δεν τον βράβευσαν ποτέ για τον ηρωισμό του στο όρος Τάμπου.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο αποκεφαλισμός Αυστραλού λοχία από τον Ιάπωνα αξιωματικό, σε έναν «πόλεμο χωρίς έλεος»
Ειδήσεις σήμερα:
- Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ στη Νίκαια. Παρέσυρε σταθμευμένα οχήματα
- Ήχησαν συναγερμοί στην Ουκρανία. Απογειώθηκαν βομβαρδιστικά από τη Ρωσία, χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές
- Πολιτική η κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη. Η σορός του θα εκτεθεί στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Το αντίο του πολιτικού κόσμου
- Πέθανε ο Γιάννης Μπουτάρης σε ηλικία 82 ετών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ