Ο καλεσμένος του Μάο, που για ένα διάστημα είχε το όνομα “981”. Προς έκπληξη όλων του είχε χαρίσει τη ζωή

Ο καλεσμένος του Μάο, που για ένα διάστημα είχε το όνομα “981”. Προς έκπληξη όλων του είχε χαρίσει τη ζωή

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, Που Γι, πήρε την εξουσία σε ηλικία τριών ετών το 1908. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 1912 όταν η Κίνα έγινε δημοκρατία. Όμως, συνέχισε να ζει πλουσιοπάροχα στο αχανές παλάτι στο Πεκίνο. Αποκαταστάθηκε για λίγο στο θρόνο ως αυτοκράτορας από τον πιστό στρατηγό Τζανγκ Σουν μεταξύ 1-12 Ιουλίου 1917.

Ο Που Γι σε ηλικία τριών ετών το 1908 όταν έγινε αυτοκράτορας. Πηγή: Wikipedia

Το 1924, εκδιώχθηκε από το παλάτι και βρήκε καταφύγιο στην πόλη Τιαντζίν. Από εκεί άρχισε να συγκρούεται με τους πολέμαρχους που μάχονταν μεταξύ τους για την εξουσία στην Κίνα, αλλά και με τους Ιάπωνες που από καιρό επιθυμούσαν τον έλεγχο της χώρας.

Το 1932, μετά την ιαπωνική εισβολή στη Μαντζουρία, το κράτος-μαριονέτα του Μαντσουκούο ιδρύθηκε από την Ιαπωνία. Ο Που Γι επελέγη ως αυτοκράτορας. Μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τυπικά εξουσίαζε το Μαντσουκούο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μαριονέττα των Ιαπώνων.

Ο κρατούμενος 981

Οι Σοβιετικοί τον συνέλαβαν το 1945 και πέντε χρόνια αργότερα τον εξέδωσαν στην κομμουνιστική Κίνα. Εκεί θα δικαζόταν ως προδότης και εγκληματίας πολέμου. Στα χρόνια που συνεργαζόταν με τους Ιάπωνες, αυτοί είχαν καταλάβει τμήματα της Κίνας όπου και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο γενοκτονίας των Κινέζων.

Την εποχή που κυβερνούσε τη Μαντζουρία για λογαριασμό των Ιαπώνων. Πηγή: Wikipedia

Ο Που Γι και όλος ο κόσμος περίμεναν ότι οι κομμουνιστές θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο και θα εκτελούνταν. Ο στρατηγός Τσάινγκ Κάι Σεκ, ηγέτης των εθνικιστών Κινέζων που ο Μάο νίκησε το 1949 και που κατέφυγαν στην Ταϊβάν, έλεγε ότι αν ο Που Γι είχε πέσει στα χέρια του δεν θα τον δίκαζε αλλά θα τον κρεμούσε στο πρώτο δέντρο που θα εύρισκε.

Ήταν λοιπόν μία έκπληξη που ο Που Γι καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «επανεκπαίδευση» και όχι σε θάνατο. Αργότερα μαθεύτηκε ότι η απόφαση ήρθε απευθείας από τον Μάο και τον υπαρχηγό του, Τσου Εν Λάι.

Ο κρατούμενος 981 ενώ μαντάρει τις κάλτσες του. Πηγή: Wikipedia

Στη φυλακή ο Που Γι ήταν γνωστός ως φυλακισμένος υπ’ αριθμόν 981 και οι δεσμοφύλακες είχαν διαταχθεί να του φέρονται καλά. Ο ίδιος αποδείχτηκε κρατουμένος μοντέλο. Μάλιστα, στη διάρκεια της φυλάκισής του έγινε κουμουνιστής. Όπως απέδειξε στη μετέπειτα ζωή του, υπήρξε συνειδητή επιλογή του.

Ο “σύντροφος” Που Γι

Το 1959 ο ίδιος ο Μάο θεώρησε ότι ο Που Γι είχε πληρώσει για τα «εγκλήματά του». Είχε «μεταμεληθεί» και ήταν πια ένας καλός κομουνιστής που είχε πια θέση στη νέα Κίνα. Αποδείχθηκε ότι πολιτικά ήταν σωστή η κίνηση του Μάο να μην εκτελέσει τον Που Γι. Ο ίδιος δεν ήταν ποτέ απειλή για το κόμμα και ο Μάο ήθελε να αποδείξει ότι αυτός και το κόμμα μπορούσαν να δείξουν συμπόνια σ’ ένα εχθρό.

Επίσης, εφόσον ο πρώην αυτοκράτορας ζούσε το υπόλοιπο της ζωής του ως «απλός» σύντροφος στην Κίνα, θα ήταν καλή προπαγάνδα για τους κομμουνιστές. Έτσι ο Μάο κανόνισε μετά την αποφυλάκισή του, ο Που Γι να πιάσει δουλειά στον Βοτανικό Κήπο του Πεκίνου ως βοτανολόγος

Όμως, φαίνεται ότι τα παλαιά στελέχη του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχαν κάποιο σεβασμό στον τελευταίο αυτοκράτορα, του οποίου υπήρξαν κάποτε υπήκοοι. Αντίθετα, οι εθνικιστές τον μισούσαν και ευχαρίστως θα τον σκότωναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1926 οι εθνικιστές είχαν συλήσει τους τάφους των Κινέζων αυτοκρατόρων, ενέργεια που καταδίκασαν οι κομμουνιστές. Αυτοί μετά το 1949 όταν είχαν πάρει την εξουσία αποκατέστησαν τις ζημιές στα αυτοκρατορικά μαυσωλεία.

Μέλη της “παλαιάς φρουράς” του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Στο κέντρο είναι ο Μάο Τσε Τούγκ ενώ δεξιά, ο Τσου Ενλάι. Πηγή: Wikipedia

Ο Μάο προστάτευσε τον Που Γι, ενώ ο υπαρχηγός του, ο Τσου Εν Λάι, υπήρξε φίλος του. Κάποτε ο Τσου Εν Λάι είχε πει στον Που Γι ότι δεν έφταιγε που έγινε αυτοκράτορας σε ηλικία τριών ετών, αλλά είχε ευθύνη για τη συνεργασία του με τους Ιάπωνες.

Προσκεκλημένος του Μάο

Το 1962, ο Μάο κάλεσε τον Που Γι σε δείπνο για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Στη διάρκειά της, ο Μάο είχε μία φιλική συζήτηση με τον πρώην αυτοκράτορα, όπου θυμήθηκαν παλιές ιστορίες και αντάλλαξαν αστεία. Αυτή ήταν μοναδική δημόσια συνάντηση μεταξύ του κομμουνιστή ηγέτη και του Που Γι, και το ΚΚΚ τη διαφήμισε δεόντως. Είναι πολύ πιθανό ότι είχαν και ιδιωτικές συναντήσεις, που όμως κρατήθηκαν μυστικές.

Ο Μάο με τον Που Γι το 1962. Πηγή: Wikipedia

Ο Μάο είπε γελώντας στον Που Γι ότι κάποτε ήταν υπήκοός του. Αυτός απάντησε ότι ήταν ευγνώμων που ο Μάο τον βοήθησε να «γίνει αυτοκράτορας της μοίρας του». Στο τέλος της συνάντησης, ο Μάο χαιρέτισε τον Που Γι και του είπε ότι θα έπρεπε τώρα να «νοικοκυρευτεί» και να παντρευτεί.

Όταν ο Που Γι ήταν νέος είχε εκατοντάδες παλλακίδες που ήταν κάποιες από τις ωραιότερες και πιο αριστοκρατικές κοπέλες της Κίνας. Τέσσερις από αυτές έγιναν «επίσημες» σύζυγοί του. Μάλιστα, δύο τις παντρεύτηκε την ίδια χρονιά, το 1922, και κοιμούνταν και οι τρεις μαζί στο ίδιο κρεβάτι!

Ο Που Γι με την πρώτη του γυναίκα του, την αυτοκράτειρα Ουάνρογκ, διάσημη καλλονή της εποχής. Πηγή: Wikipedia

Όμως, όλες είχαν πεθάνει πριν απελευθερωθεί το 1959, εκτός από μία που πήρε διαζύγιο από τον Που Γι το 1957 όταν ήταν ακόμη φυλακισμένος.

Η τελευταία “αυτοκράτειρα”

Ο Που Γι ακολούθησε τη συμβουλή του Μάο. Μέσα στο 1962, ενώ ήταν 56 χρονών γνώρισε τη Λι Σουξιάν 20 χρόνια νεότερη από εκείνον. Την παντρεύτηκε την ίδια χρονιά. Λέγεται ότι ο Μάο έδωσε την «ευλογία» του για το γάμο.

Κάθε μέρα ο Που Γι εργαζόταν στο Βοτανικό Κήπο του Πεκίνου, ενώ η Λι Σουξιάν σε κάποιο νοσοκομείο. Όταν το 1966 ξέσπασε η Πολιτιστική Επανάσταση, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές υπέστησαν διώξεις και δημόσιες ταπεινώσεις, ο Που Γι τα απέφυγε όλα αυτά.

Ο Που Γι με τη Λι Σουξιάν, την τελεταία του γυναίκα. Πηγή: Wikipedia

Πέθανε το 1967 σε ηλικία 61 χρονών, ενώ η γυναίκα του το 1997.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.