Ο κηπουρός που αποκεφάλισαν οι Τούρκοι στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και έγινε Άγιος. Ποια στάση του τραμ έχει το όνομά του

Ο κηπουρός που αποκεφάλισαν οι Τούρκοι στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και έγινε Άγιος. Ποια στάση του τραμ έχει το όνομά του

Μία από τις στάσεις του Τραμ της Αθήνας (Γραμμή 6) ονομάζεται “Μπακνανά“. Βρίσκεται μετά τον Νέο Κόσμο, όπου υπάρχει μία οδός με την ίδια ονομασία.

Τόσο η στάση του τραμ όσο και η οδός οφείλουν την ονομασία τους στον Μιχαήλ Μπακνανά, έναν Αθηναίο κηπουρό του 18ου αιώνα που αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, εκτελέστηκε από τους Τούρκους και τιμάται ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

baknanas_3

Ο Άγιος Μιχαήλ Μπακνανάς ή Πακνανάς. Πηγή εικόνας: Youtube

Δεν τουρκεύω“. Ο κηπουρός που έγινε Άγιος

Ο Μιχαήλ Μπακνανάς ή Πακνανάς γεννήθηκε το 1753 στη αθηναϊκή συνοικία της Παναγιάς της Βλασσαρούς, στο σημερινό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και δεν μπόρεσε να μάθει γράμματα. Για να επιβιώσει, ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν κηπουρός και πουλούσε τα προϊόντα του στα πέριξ της Αττικής.

Το 1771, ενώ ο Μπακνανάς επέστρεφε στην Αθήνα, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι προμήθευε μπαρούτι στους κλέφτες που λυμαίνονταν τα όρη της Αττικής.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Μπακνανάς κατηγορήθηκε ότι έστελνε τρόφιμα στους επαναστάτες της Κούλουρης, όπως ήταν γνωστή τότε η Σαλαμίνα.

Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψή του ήταν απόδειξη της έντονης καχυποψίας των Οθωμανών για τους υπόδουλους Έλληνες, καθώς, ένα χρόνο νωρίτερα, ξέσπασαν τα Ορλωφικά.

Ο Μπακνανάς αρνήθηκε εξαρχής την κατηγορία ως συκοφαντική. Παρ’ όλ’ αυτά, οδηγήθηκε ενώπιον του καδή, δηλαδή του Τούρκου ιεροδίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο δήμιός του τον περιέφερε στους δρόμους της Αθήνας και του είπε ότι θα του χάριζε τη ζωή, εφόσον ασπαζόταν το Ισλάμ.

Όμως ο Μπακνανάς ήταν κατηγορηματικός: “Δεν τουρκεύω!“. Ο δήμιος ενώ τον οδηγούσε στον τόπο της εκτέλεσης, συνεχώς τον πίεζε για να αποκηρύξει την πίστη του.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι ενώ τον χτυπούσε με την λαβή του ξίφους του, ελάμβανε την απάντηση: “Κτυπάτε δια την πίστην“.

Στις 9 Ιουλίου 1771, αποκεφαλίστηκε κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, σε ηλικία 18 ετών. Σε αυτό το μέρος ενταφιάστηκε, και χαράχτηκε στον πρώτο νοτιοανατολικό στύλο η φράση:

1771 Ιουλίου 9 Αποκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του νεομάρτυρα Αθηναίου κηπουρού στις 30 Ιουνίου και στις 9 Ιουλίου. Το 2003, ανακηρύχθηκε προστάτης των διαιτολόγων και των διατροφολόγων.

baknanas_4

Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μπακνανάς τιμάται στις 30 Ιουνίου και στις 9 Ιουλίου. Πηγή εικόνας: Youtube

Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube και Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu