Ο λόφος του Στρέφη δεν είχε πάντα τη μορφή που έχει σήμερα. Στις αρχές του 1800 στην περιοχή λειτουργούσε ένα λατομείο και δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου πράσινο.

Την σπάνια αποτύπωση της Αθήνας στα χρόνια του Όθωνα μας προσφέρει ο φωτογράφος Πέτρος Μωραϊτης που είχε την έδρα του στην οδό Ερμού 41 στην παλιά οικία Κορομηλά. Η χρονολόγηση δεν είναι ακριβής αλλά το σίγουρο είναι ότι κατέγραψε τον Λόφο του Στρέφη όταν ήταν άγονο νταμάρι. Η καθαρότητα της λήψης εντυπωσιάζει καθώς σε πρώτο φόντο βλέπουμε τον ναό του Ηφαίστου και στο βάθος την περιοχή των Εξαρχείων.

Ο ναός του Ηφαίστου και στο βάθος τα Εξάρχεια και το νταμάρι που έγινε δασώδης λόφος με το όνομα Στρέφης. Πηγή Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Φωτογράφος Πέτρος Μωραϊτης

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς η σκόνη από το νταμάρι, έγινε αφορμή να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο πράσινου.
Όλα ξεκίνησαν από τα λερωμένα ασπρόρουχα της κυρίας Στρέφη, που ως γυναίκα αξιωματικού αυτά δεν τα ανεχόταν και ο γαλονάς έδωσε τη λύση!

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Το παλαιό Χημείο στα Εξάρχεια αποκαλύπτει το μυστικό του. Ο ασύρματος του κτιρίου μετέδιδε στην κατοχή μηνύματα στην εξόριστη κυβέρνηση και από εκεί ξεκίνησαν πολλές κινητοποιήσεις… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here