Ο «Λόρενς της Αραβίας». Η οσκαρική ταινία στην οποία ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα οφείλει την οικογένειά του

Ο «Λόρενς της Αραβίας». Η οσκαρική ταινία στην οποία ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα οφείλει την οικογένειά του

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η ταινία «Λόρενς της Αραβίας» είναι ένα από τα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης.

Το 1963 κατέκτησε επτά βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Η ταινία απογείωσε τις καριέρες των  πρωταγωνιστών της, Πίτερ Ο’ Τουλ και Ομάρ Σαρίφ. Όμως, λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ο σημερινός βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, χρωστά την ύπαρξή του στην ταινία!

Τόμας Έντουαρντ Λόρενς

Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, βρετανός αρχαιολόγος, ιστορικός και φιλόλογος, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού συνέδραμε τους Άραβες στην επανάστασή τους εναντίον των Οθωμανών.

Οι Βρετανοί πολεμούσαν τότε την οθωμανική αυτοκρατορία που είχε συμμαχήσει με τη Γερμανία. Οι Άραβες που ήταν υποτελείς των Οθωμανών επαναστάτησαν εναντίον τους.

Ο Λόρενς ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των Βρετανών και του ουσιαστικού αρχηγού της Αραβικής Επανάστασης, Πρίγκιπα Φαϊζάλ.

Ο Φαϊζάλ (κέντρο) στις Βερσαλλίες το 1919 την εποχή που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη με την ηττημένη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία. Πίσω δεξιά του είναι ο Τ.Ε. Λόρενς. Πηγή: Wikipedia

Ο Λόρενς πολέμησε μαζί με τους Άραβες και είχε συμβολή στην επιτυχία της επανάστασής τους.

Οι Βρετανοί είχαν υποσχεθεί ότι μετά το τέλος του πολέμου οι Άραβες θα είχαν ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος υπό τον Φαϊζάλ. Όμως, αντί γι’ αυτό, ο αραβικός κόσμος διασπάστηκε σε διάφορα κρατίδια που έγιναν προτεκτοράτα της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο Λόρενς ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησής του και σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκε από το βρετανικό στρατό. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι ήταν γνώστης αυτής της πολιτικής ήδη από την εποχή που πολεμούσε με τους Άραβες.

Τα απομνημονεύματα του Λόρενς

Παρά ταύτα, είχε γίνει ένας θρύλος στη Δύση εξαιτίας των ανταποκρίσεων των δημοσιογράφων που κάλυπταν τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Εγγύς Ανατολή στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1926 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματα του Λόρενς, από την περίοδο που πολεμούσε με τους Άραβες, «Οι Επτά Κίονες της Σοφίας». Το βιβλίο έκανε τεράστιες πωλήσεις και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το θρύλο του «Λόρενς της Αραβίας».

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιν ως μικρό παιδί είχε συναρπασθεί από το βιβλίο του Τ.Ε.Λόρενς. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του 1960, θέλησε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη.

Έτσι, το 1961 ξεκίνησε στην Ιορδανία τα γυρίσματα της ταινίας του, με τίτλο «Ο Λόρενς της Αραβίας».

Η επίσημη αφίσα της ταινίας “Λόρενς της Αραβίας”. Πηγή: Wikipedia

Χουσεΐν της Ιορδανίας

Ο νεαρός βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεΐν, που ήταν αγγλοτραφής υποστήριξε θερμά την παραγωγή της ταινίας του Λιν.

Με διαταγή του παραχωρήθηκε σημαντική υλικοτεχνική βοήθεια καθώς και οδηγοί που γνώριζαν τις καλύτερες τοποθεσίας στην έρημο για λήψεις.

Ολόκληρα χωριά βεδουΐδων κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στα γυρίσματα της ταινίας.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο Χουσεΐν διέθεσε για τις ανάγκες της ταινίας εκατοντάδες στρατιώτες με άλογα και καμήλες του ιορδανικού στρατού, για τις επικές σκηνές των μαχών.

Ο Χουσεΐν στα γυρίσματα του “Λόρενς της Αραβίας”. Αριστερά του είναι ο Πίτερ Ο’ Τούλ, που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας και δεξιά ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιν. Πηγή: twitter

Ο Χουσεΐν πίστευε ότι η ταινία θα ήταν μία καλή διαφήμιση για την εικόνα της Ιορδανίας στο εξωτερικό. Επίσης, θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα που βρισκόταν στα σπάργανα.

Όμως, είχε και ένα προσωπικό ενδιαφέρον αφού ο αρχηγός των Αράβων που απεικονιζόταν σε αυτή, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ, ήταν παππούς του.

Ο Χουσεΐν χάρηκε ιδιαίτερα με τον τρόπο που ο Άλεκ Γκίνες απέδωσε το ρόλο του Φαϊζάλ.

Ο Γκίνες ήταν ένας από τους ελάχιστους ηθοποιούς της ταινίας που ήταν ήδη γνωστός. Ο βρετανός ηθοποιός είχε μακιγιαριστεί για να μοιάζει με τον Φαϊζάλ σε τέτοιο σημείο που πολλοί ηλικιωμένοι Άραβες που έπαιξαν στην ταινία ως κομπάρσοι και τον είχαν γνωρίσει νόμιζαν ότι είχε αναστηθεί!

Ο ερωτευμένος βασιλιάς

Ο Χουσεΐν επισκεπτόταν συχνά τους εξωτερικούς χώρους στην έρημο όπου γίνονταν τα γυρίσματα του «Λόρενς της Αραβίας». Πολύ συχνά εκεί βρίσκονταν πάνω από 1000 άτομα, μέλη του συνεργείου, βοηθητικό προσωπικό και κομπάρσοι.

Μία μέρα το βλέμμα του 26χρόνου Ιορδανού μονάρχη τράβηξε μία 20χρονη Βρετανίδα που εκτελούσε χρέη γραμματέως της παραγωγής.

Ήταν η Αντουανέτ (Τόνι) Άβριλ Γκάρντινερ και ο βασιλιάς την ερωτεύτηκε παράφορα.

Η Γκάρντινερ και ο Χουσεΐν σε φωτογραφία που ελήφθη στην αρχή της σχέσης τους. Πηγή: www.mirror.co.uk

Τη ζήτησε σε ραντεβού στο Αμμάν, και αυτή αποδέχτηκε. Η Γκάρντινερ ήταν κόρη Βρετανού αξιωματικού που είχε κάποτε υπηρετήσει στην Ιορδανία. Επίσης, ήταν και παίκτρια του χόκεϊ, άθλημα που έπαιζε και ο Χουσεΐν.

Έτσι, ήδη από το πρώτο τους ραντεβού διαπίστωσαν ότι είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

Βασιλική πρόταση γάμου

Μερικές μόλις εβδομάδες μετά απ’ αυτό, ο βασιλιάς έκανε πρόταση γάμου στη Γκάρντινερ. Ο Χουσεΐν είχε πάρει διαζύγιο από την πρώτη γυναίκα του το 1957. Το γεγονός ότι η Γκάρντινερ θα ήταν η μοναδική γυναίκα του Χουσεΐν ήταν βασικός λόγος που αποδέχτηκε την πρότασή του.

Ο βασιλικός γάμος έγινε στο Αμμάν στις 25 Μαΐου 1961 και η Γκάρντινερ απέκτησε το αραβικό όνομα «Μούνα Αλ Χουσεΐν».

Ο επίσημος τίτλος της ήταν «πριγκιπική σύζυγος του βασιλιά».

Ο Αμπντάλα και τα αδέλφια του

Το 1962 το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο τους παιδί, τον Αμπντάλα, που είναι ο σημερινός βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄.

Το βασιλικό ζευγάρι της Ιορδανίας με τα δύο παιδιά τους το 1964. Ο Χουσεΐν κρατά στην αγκαλιά του τον πρωτότοκο, Αμπντάλα, τον σημερινό βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ η πριγκίπισσα Μούνα τον Φαιζάλ. Πηγή: Pinterest

Ένας δεύτερος γιος, ο Φαϊζάλ, γεννήθηκε το 1964. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1968, ο Χουσεΐν και η Μούνα απέκτησαν δίδυμα κορίτσια, τη, Αΐσα και τη Ζεν.

Η πριγκίπισσα Μούνα Αλ Χουσεΐν κυρίως ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της νοσηλευτικής στην Ιορδανία.

Το 1972 ύστερα από 11 χρόνια γάμου, ο Χουσεΐν και η Μούνα πήραν διαζύγιο.

Η πριγκίπισσα Μούνα Αλ Χουσεΐν και τα παιδιά της. Η φωτογραφία ελήφθη λίγο διάστημα μετά το διαζύγιο με τον Χουσεΐν. Πηγή: www.mirror.co.uk

Σήμερα στα 82 της χρόνια είναι η βασιλομήτωρ της Ιορδανίας και διαμένει στο Αμμάν.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu