Ο μαύρος δημοσιογράφος που χρεώθηκε δεκάδες δολοφονίες παιδιών. Δολοφόνος κατά συρροή ή θύμα σκοπιμοτήτων και αστυνομικής αυθαιρεσίας;

Ο μαύρος δημοσιογράφος που χρεώθηκε δεκάδες δολοφονίες παιδιών. Δολοφόνος κατά συρροή ή θύμα σκοπιμοτήτων και αστυνομικής αυθαιρεσίας;

Ο Γουέιν Μπερτράμ Ουίλιαμς θεωρείται δολοφόνος κατά συρροή, υπεύθυνος για τουλάχιστον 23 από τις 30  δολοφονίες που έγιναν στην Ατλάντα μεταξύ 1979-1981.

Οι δολοφονίες αφορούσαν κυρίως μαύρα παιδιά και για αυτό έχει μείνει και η φράση «Ατλάντα Παιδικών Δολοφονιών». Ο ίδιος δηλώνει αθώος και πως πίσω από τα εγκλήματα κρυβόταν η οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν. Δε δικάστηκε ποτέ για τους φόνους. Εκτίει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία δύο ανδρών το 1981 στην Ατλάντα της Γεωργίας. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν στην αθωότητα του.

‘ Δεν σκότωσα κανένα ‘ δήλωσε σε συνέντευξη του ο 62χρονος πλέον Ουίλιαμς YouTube

Η ζωή του

Ο Γουέιν Ουίλιαμς γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1958 και μεγάλωσε στη γειτονιά Dixie Hills της νοτιοδυτικής Ατλάντα. Οι γονείς του ήταν δάσκαλοι. Ο Ουίλιαμς μετά την αποφοίτηση του δημιούργησε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Κίνησε υποψίες

Στις 22 Μαίου του 1981, ο Ουίλιαμς κίνησε υποψίες για τις μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν στην περιοχή από το 1979 ως το 1981.

Μια αστυνομική ομάδα παρακολούθησης, ήταν τοποθετημένη σε μια γέφυρα όπου είχαν ανακαλυφθεί πολλά πτώματα. Αυτοί άκουσαν ένα δυνατό ήχο στο νερό. Κάτι είχε πέσει από τη γέφυρα στο ποτάμι. Το πρώτο αυτοκίνητο που είδαν να φεύγει μετά το συμβάν, στις 2:50 τα ξημερώματα, ήταν του Ουίλιαμς.

Όταν η αστυνομία τον σταμάτησε, ισχυρίστηκε πως ήταν στη περιοχή για να βρει τη διεύθυνση μιας τραγουδίστριας, εν ονόματι  Cheryl Johnson. Είχε μαζί της ακρόαση το επόμενο πρωί. Ωστόσο, τόσο ο αριθμός τηλεφώνου που έδωσε στην αστυνομία, όσο και η Cheryl Johnson αποδείχθηκαν αναληθείς.

Ύποπτος για τις δολοφονίες δύο ενηλικών

Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, το γυμνό σώμα του 27χρονου Ναθάνιελ Κάτερ, που έλειπε για τέσσερις ημέρες, εντοπίστηκε στο ποτάμι. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως πιθανή αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία, χωρίς όμως να προκλήθηκε απαραίτητα από στραγγαλισμό. Η  αστυνομία πίστευε ότι ο Ουίλιαμς ήταν ο δολοφόνος του Κάτερ και ότι το σώμα του ήταν αυτό που ακούστηκε να πέφτει στο ποταμό καθώς το αυτοκίνητό του διέσχιζε τη γέφυρα.

Ο Ουίλιαμς υποβλήθηκε σε τρία τεστ πολυγράφου και απέτυχε. Οι τρίχες και οι ίνες που εντοπίστηκαν στο νεκρό σώμα ενός άλλου θύματος, του 21χρονου Τζίμυ Ρέυ Παίην, ταίριαζαν με εκείνες του σπιτιού, του αυτοκινήτου και του σκύλου του. Μάλιστα συνάδελφοι του Ουίλιαμς κατέθεσαν στην αστυνομία ότι τον είχαν δει με γρατσουνιές στο πρόσωπο και στα χέρια του, στο διάστημα των δολοφονιών. Οι ερευνητές θεωρούσαν πως είναι πολύ πιθανό να είχαν προκληθεί από τα θύματα του.

“αθώος”

Ο Ουίλιαμς έδωσε συνέντευξη τύπου έξω από το σπίτι του για να δηλώσει την αθωότητά του. Στις 3 και 4 Ιουνίου ανακρίθηκε ξανά από την αστυνομία στα κεντρικά γραφεία του FBI για δώδεκα ώρες. Τελικά απελευθερώθηκε χωρίς σύλληψη ή κατηγορία αλλά παρέμεινε υπό παρακολούθηση.

Σύλληψη και Δίκη

Ο Ουίλιαμς συνελήφθη στις 21 Ιουνίου 1981, για τις δολοφονίες του Κάτερ και του Παίην. Η δίκη του ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου 1982, στην κομητεία Fulton και κράτησε δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς είχαν βρει σε πολλά θύματα ίχνη από ίνες που εντοπίστηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του υπόπτου. Συγκεκριμένα στο κάλυμμα του κρεβατιού του, στο μπάνιο, στα γάντια, στα ρούχα, στα χαλιά, ακόμα και στο σκύλο του.

Υπήρχαν ωστόσο και μάρτυρες που κατέθεσαν πως είδαν τον Ουίλιαμς να έχει έρθει σε επαφή με αρκετά από τα θύματα του. Παρόλα αυτά δεν δικάστηκε για τις δολοφονίες των παιδιών που έγιναν στη Ατλάντα αλλά κρίθηκε ένοχος στις 27 Φεβρουαρίου του 1982 μόνο για τις δολοφονίες του Κάτερ και του Παίην. Ο Ουίλιαμς προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Επανεξέταση της υπόθεσης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Ουίλιαμς υπέβαλε αναφορά και ζήτησε την επανεκδίκαση της υπόθεσής του.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, απέρριψε την έφεση. Στις αρχές του 2004, ο Ουίλιαμς ζήτησε να γίνει εκ νέου δίκη, η οποία για μια ακόμη φορά απορρίφθηκε το 2006.

Υποστήριξε πως  αξιωματούχοι της Ατλάντα κάλυψαν στοιχεία  που αποδεικνύουν τη συμμετοχή της ακροδεξιάς – ρατσιστικής οργάνωσης, Κου Κλουξ Κλαν, στις δολοφονίες ώστε να αποφευχθεί ένας φυλετικός πόλεμος στη πόλη.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η καταδίκη ήταν μια «βαθιά αποβολή της δικαιοσύνης» που κράτησε έναν αθώο άνδρα φυλακισμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και επέτρεψε στους πραγματικούς δολοφόνους να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αντίθετα, ο Τζόζεφ Ντρολέτ, ο οποίος οδήγησε τον Ουίλιαμς σε δίκη, τόνισε ότι μετά τη σύλληψη του Ουίλιαμς, οι δολοφονίες σταμάτησαν.

Στις 6 Μαΐου 2005, ο επικεφαλής της αστυνομίας της κομητείας DeKalb, Λούις Γκράχαμ,  διέταξε να ανοίξουν ξανά οι υποθέσεις για τις δολοφονίες τεσσάρων αγοριών που σκοτώθηκαν σε αυτήν την κομητεία από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 1981, για τις οποίες είχε κατηγορηθεί ο Ουίλιαμς. Ο λόγος που το έκανε ήταν πως πίστευε στην αθωότητα του Ουίλιαμς. Συγγενείς επίσης των θυμάτων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι ο λάθος άνθρωπος κατηγορήθηκε για πολλές από τις δολοφονίες που έγιναν.

Ο πρώην σερίφης της κομητείας DeKalb, Sidney Dorsey, ο οποίος ήταν τότε ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών στην Ατλάντα, δήλωσε και εκείνος ότι είχε κατηγορηθεί εσφαλμένα για τις δολοφονίες και πως αν συλλάμβαναν έναν λευκό άντρα θα υπήρχαν ταραχές σε όλες τις ΗΠΑ.

Μια μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές αναλύσεις μαλλιών που διεξήχθησαν από εξεταστές του FBI κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990,  ενδέχεται να μην πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα.

Το 2019 η υπόθεση επανεξετάστηκε αλλά τελικά του απαγορεύτηκε να βγει έξω με περιοριστικούς όρους. Εκτίει την ποινή του στη φυλακή Telfair και θα εξεταστεί ξανά το 2027.

Αρχική Εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι Άγγελοι Θανάτου: Τέσσερις νοσοκόμες που δολοφονούσαν τους ασθενείς τους. Καταδικάστηκαν για 49 δολοφονίες αλλά υπολογίζεται ότι είχαν διαπράξει περίπου 200. Ανακαλύφθηκαν τυχαία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.