Ο Μεταξάς διέταξε να κατασχεθούν όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα το 1937, επειδή δεν πλήρωναν φόρο πολυτελείας. Σταματούσαν τους οδηγούς και τους έπαιρναν τα αμάξια στη μέση του δρόμου

Ο Μεταξάς διέταξε να κατασχεθούν όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα το 1937, επειδή δεν πλήρωναν φόρο πολυτελείας. Σταματούσαν τους οδηγούς και τους έπαιρναν τα αμάξια στη μέση του δρόμου
Του Ελευθέριου Σκιαδά, από τον Μικρό Ρωμιό
Tο 1937 τα πολυτελή αυτοκίνητα κατάσχονταν από το κράτος προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τον ειδικό φόρο!

Επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά τα πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής υπάχθηκαν σε αυστηρότατη και υψηλή φορολογία. Ελλείψει όμως της απαραίτητης υποδομής, η κρατική μηχανή δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό και τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι, όταν αποφασίσθηκε η καταβολή φόρου στα πολυτελή αυτοκίνητα κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες τους να προσέλθουν αυτοβούλως προκειμένου να τα δηλώσουν και να πληρώσουν το τέλος.

Πέρασε όμως ένα εξάμηνο και οι ιδιοκτήτες δεν φαίνονταν πρόθυμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις.

«Ελάχιστα αυτοκίνητα εδηλώθησαν, οι δε κάτοχοι των περισσοτέρων ηδιαφόρησαν τελείως προς τας φορολογικάς των υποχρεώσεις καίτοι κατά τεκμήριον πρόκειται περί ευπόρων πολιτών», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου, η οποία έτασσε τελική προθεσμία το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου 1937, «εξαντλούν πάσαν εν προκειμένω επιείκειαν».

Το κράτος δεν γνώριζε πόσα πολυτελή αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν ούτε τους ιδιοκτήτες τους. Pikrepo

Επιχείρηση “σκούπα”

Ακολούθησε Υπουργική Απόφαση, η οποία βρήκε έρεισμα σε παλαιότερο νόμο και έδινε εντολή για άμεση κατάσχεση των αυτοκινήτων των «δυστροπούντων φορολογουμένων».

Έτσι μια ωραία πρωία του Σεπτεμβρίου του 1937 ξεχύθηκαν στους δρόμους άνδρες της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής αναζητώντας αυτοκίνητα πολυτελείας. Όπου τα εντόπιζαν τα σταματούσαν και ζητούσαν το αποδεικτικό καταβολής της φορολογίας. Εάν διαπίστωναν τα όργανα του νόμου πως δεν υπήρχε, κατέβαζαν τον οδηγό, έπαιρναν το αυτοκίνητο και το στάθμευαν έξω από τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας, τα οποία τότε ήταν στην οδό Στουρνάρα.

Εκεί, αφού συντασσόταν πρακτικό κατάσχεσης, φυλάσσονταν αυστηρά, μέχρις ότου οι ιδιοκτήτες προσκομίσουν το έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών που πιστοποιούσε ότι είχαν καταβάλει την οφειλή τους.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pikrepo

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί οι πρώτες γκέισες ήταν άνδρες, που είχαν ακόμη και κρίσιμες αρμοδιότητες και πως τους εξοβέλισαν οι γυναίκες 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu