“Οι μάγισσες του Σάλεμ”. Μύθος ή πραγματικότητα ότι τις έκαιγαν ζωντανές; Μέχρι πότε η πρακτική μαγείας ήταν αποδεκτή και τι απέγινε ο λαός του Σάλεμ

“Οι μάγισσες του Σάλεμ”. Μύθος ή πραγματικότητα ότι τις έκαιγαν ζωντανές; Μέχρι πότε η πρακτική μαγείας ήταν αποδεκτή και τι απέγινε ο λαός του Σάλεμ
Υπάρχει ένας Mύθος, που λέει ότι στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης άνθρωποι που καταδικαζόταν για μαγεία, καίγονταν ζωντανοί.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το κάψιμο καταδικασμένων μάγων δεν ήταν και τόσο συχνό στην Αγγλία. Με το που εγκαταστάθηκαν οι αγγλικές αποικίες στην Αμερική, θεσπίστηκε νόμος που απαγόρευε το κάψιμο ζωντανών ανθρώπων.

“Δοκιμασίες των μάγων”

Οι «Δοκιμασίες των μάγων» του Σάλεμ (the Salem witch trials), είναι ίσως το πιο γνωστό κυνήγι μαγισσών στην Αμερική. Διοργανώθηκαν από το 1692 και το 1693 στην αποικιακή Μασαχουσέτη, την ίδια περίοδο που το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη, το οποίο θεσπίστηκε τον 14ο αιώνα, είχε αρχίσει να εξαφανίζεται.

"Εξέταση μίας μάγισας" στο Σάλεμ. Πίνακας του 1853, από τον Τόμπκινς Χάρισον Μάτεσον.

“Εξέταση μίας μάγισσας” στο Σάλεμ. Πίνακας του 1853, από τον Τόμπκινς Χάρισον Μάτεσον.

Πριν από το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη, η μαγεία ήταν αποδεκτή. Για παράδειγμα η «μαγεία» χρησιμοποιούταν για να γιατρεύει κόσμο. Αυτού του είδους η πρακτική μπορούσε να ωφελήσει, όσο και να βλάψει τον κόσμο.

Πάνω σε αυτή τη βάση, ξεκίνησαν οι «Δοκιμασίες των μάγων» του Σάλεμ.

Τα χρόνια πριν τις δοκιμασίες, η περιοχή πέρασε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το 1689 οι πρόσφυγες του Γάλλο-Αγγλικού πολέμου είχαν κατακλύσει την πόλη.

Το Σάλεμ δεν μπορούσε να θρέψει τόσους ανθρώπους, πράγμα που όξυνε και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς, προκαλώντας πολλούς και καθημερινούς διαπληκτισμούς.

Οι «πουριτανοί» της περιοχής έριχναν το φταίξιμο στον διάβολο. Υπήρχε επίσης μία πολύ μεγάλη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλους οίκους της περιοχής, στον οίκο Πούτναμ και στον οίκο Πόρτερ. Οι ντόπιοι λάμβαναν μέρος στη βεντέτα, υποστηρίζοντας είτε τη μία οικογένεια είτε την άλλη, πράγμα που τελικά εμπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Ο Σάμιουελ Πίρς και οι τρεις μάγισσες
Ο Σάμιουελ Πάρις.

Ο Σάμιουελ Πάρις.

Την ίδια χρονιά, ο αιδεσιμότατος Σάμιουελ Πάρις, έγινε ο πρώτος χειροτονημένος υπουργός που καταγόταν από τη περιοχή, πράγμα που δεν ενέκρινε η πλειοψηφία της πόλης, αφού ο Πάρις ήταν ένας άπληστος άνθρωπος και μάλλον αντιπαθής.

Τον Ιανουάριο του 1692, τρία μικρά κορίτσια άρχισαν να φέρονται παράξενα. Τσίριζαν, μουρμούριζαν περίεργους ήχους, γαύγιζαν σαν σκύλοι όταν τους απεύθυναν τον λόγο, δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στις εργασίες τους και «παραμόρφωναν» το σώμα τους σε απίστευτες στάσεις.

Αυτό άρχισε να συμβαίνει αφού τα κορίτσια προσπάθησαν να προβλέψουν το μέλλον τους βρίσκοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς θα είναι η ζωή τους στο μέλλον, ή πώς θα είναι ο σύζυγός τους και τι δουλειά θα έκανε (πρακτική αρκετά συνηθισμένη εκείνη την περίοδο).

Τα κορίτσια ήταν η κόρη και η ανιψιά του αιδεσιμότατου, η Μπέτι Πάρις, 9 χρονών, και η Άμπιγκεϊλ Γουίλιαμς, 11 χρονών. Το τρίτο κορίτσι ήταν η Αν Πούτναμ, 12 χρονών, μέλος της οικογένειας που εμπλεκόταν στην βεντέτα. Αφού ο αιδεσιμότατος «διάβασε» τα κορίτσια χωρίς αποτέλεσμα και ο γιατρός που κάλεσε δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα, σε δημόσιο διάγγελμά του παραδέχτηκε ότι κάτι υπερφυσικό επηρέαζε τα κορίτσια.

Τον Φεβρουάριο, τα τρία κοριτσάκια, υποστήριξαν ότι τρεις γυναίκες ήταν υπεύθυνες για την «αναστάτωσή» τους: η Σάρα Όσμπορν, η Σάρα Γκουντ, και η Τιτούμπα, σκλάβα του Πάρις.

Μολονότι και οι τρεις ανακρίθηκαν, μόνο η Τιτούμπα ομολόγησε.

Οι τρεις γυναίκες κατόπιν φυλακίστηκαν και δεν κάηκαν στον πάσαλο.

Παρόλο που οι τρεις μάγισσες φυλακίστηκαν, ο κόσμος του Σάλεμ άρχισε να τρελαίνεται.

Η πρώτη εκτέλεση

Η περίοδος που ακολούθησε, ήταν μία περίοδος μαζικής υστερίας, αφού πολλοί, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση για να απαλλαχθούν από εχθρούς, σήκωναν με ευκολία το δάχτυλο για να υποδείξουν μάγους.

Η μικρότερη αφορμή αρκούσε.

Όταν το κυνήγι τελείωσε, περίπου 200 άτομα είχαν κατηγορηθεί για πρακτικές μαγείας, όμως μόνο 20 εκτελέστηκαν.

Η πρώτη εκτέλεση ήταν αυτή της Μπρίτζετ Μπίσοπ, μιας ανακατωσούρας και κουτσομπόλας γυναίκας, γνωρίσματα που αρκούσαν για την καταδίκη της.

Παρ’ όλες τις δικαστικές της προσπάθειες να αθωωθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέλαβε τις υποθέσεις μαγείας, την έκρινε ένοχη.

Η Τιτούμπα και τα παιδιά.

Η Τιτούμπα και τα παιδιά

Στις 10 Ιουνίου 1692 κρεμάστηκε στην περιοχή που αργότερα έμεινε γνωστή ως Gallows Hill (ο λόφος της κρεμάλας). Δεκαοχτώ γυναίκες ακολούθησαν τα βήματά της στο λόφο.

Μαζί τους και ο Γκίλς Κόρεϊ, ένας ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου από τεράστιους βράχους.

Πολλοί άλλοι καταδικάστηκαν και πέθαναν στις φυλακές, όπως η Σάρα Όσμπορν, μία από τις πρώτες μάγισσες που καταδικάστηκαν.

Το περίεργο είναι ότι η Τιτούμπα, που παραδέχτηκε την πρακτική μαγείας από την αρχή, απλά αφέθηκε, αφού κάποιος πλήρωσε, ώστε να τη βγάλει από τη φυλακή.

Όπως φάνηκε στην περίπτωση του Σάλεμ, ο συνήθης τρόπος για την εκτέλεση των μαγισσών ήταν ο απαγχονισμός. Στη Βρετανία η μαγεία θεωρούταν «έγκλημα ενάντια στην κυβέρνηση» και κακούργημα, που τιμωρούταν με κρέμασμα.

Ο Γκιλς Κόρεϊ θανατώθηκε με καταπλάκωση από βράχους.

Ο Γκιλς Κόρεϊ θανατώθηκε με καταπλάκωση από βράχους.

Οι μάγισσες όμως αποτεφρώνονταν μετά τον θάνατό τους, ώστε να μην στοιχειωθεί η πόλη, και έτσι έμεινε ο μύθος για το κάψιμο των μαγισσών.

Λίγο αργότερα, το 1702, το Γενικό δικαστήριο έκρινε τις δοκιμασίες δηλαδή τα βασανιστήρια παράνομα, αφού πολλοί από αυτούς που εμπλέκονταν, παραδέχονται ότι οι αποφάσεις τους ήταν λανθασμένες. Το 1711, απόγονοι των θυμάτων αποζημιώθηκαν για την απώλεια αγαπημένου προσώπου και η φήμη των θυμάτων αποκαταστήθηκε. Μολαταύτα, η Μασαχουσέτη ως πολιτεία απολογήθηκε επισήμως για τα περιστατικά το 1957. Η Αν Πούτναμ, ένα από τα τρία κορίτσια που ξεκίνησαν την ιστορία αυτή, έστειλε το 1706 απολογητικό γράμμα σε όλη την κοινότητα, αλλά μάλλον ήταν κάπως αργά, δεν νομίζετε;

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Από ποια περιοχή της Ελλάδας κατάγονταν οι πιο γνωστές μάγισσες της αρχαιότητας. Ποια είναι προστάτιδά τους και γιατί χρησιμοποιούσε φυτά με δηλητήριο και παραισθησιογόνα… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu