Ο Μr Weakileaks άλλαξε 37 σχολεία, χωρίς να επηρεαστούν οι επιδόσεις του. Συνελήφθη στα 20 ως χάκερ, αλλά εξάρθρωσε δίκτυο παιδόφιλων. Γιατί άλλαξε στάση το Εκουαδόρ και συνελήφθη

Ο Μr Weakileaks άλλαξε 37 σχολεία, χωρίς να επηρεαστούν οι επιδόσεις του. Συνελήφθη στα 20 ως χάκερ, αλλά εξάρθρωσε δίκτυο παιδόφιλων. Γιατί άλλαξε στάση το Εκουαδόρ και συνελήφθη
Η ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Λονδίνο, έχει τα χαρακτηριστικά ενός χάκερ: εφηβεία απέναντι σε μια οθόνη, πειρατικές εισβολές σε διαδικτυακούς τόπους μεγάλων εταιρειών, σύλληψη από την αστυνομία και δημιουργική χρήση των δεξιοτήτων του.

Mε την ίδρυση του WikiLeaks το 2006, ο Ασάνζ έμοιαζε να θέτει την τεχνολογία των υπολογιστών στην υπηρεσία του ελεύθερου λόγου. Τα τελευταία επτά χρόνια είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι συνεχείς μετακινήσεις και ο πρώτος υπολογιστής

Ο Mr Wikileaks δεν είχε μείνει ποτέ στη ζωή του στην ίδια πόλη για τόσο μεγάλο διάστημα. Ακόμη και πριν από την ίδρυση του οργανισμού, σπάνια έμενε στον ίδιο τόπο για περισσότερες από μερικές εβδομάδες. «Ήταν πολύ μυστικοπαθής», είχε δηλώσει ο πρώην συνεργάτης του Ντάνιελ Ντόμσαϊτ Μπεργκ «Μετακόμιζε διαρκώς. Όχι μόνο σε διαφορετικά σπίτια, αλλά και σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Ακόμη κι όταν δεν υπήρχε κίνδυνος, αυτός έπαιρνε το λάπτοπ του, έβαζε τα λιγοστά ρούχα του σε ένα σακ-βουαγιάζ κι έφευγε προς άγνωστη κατεύθυνση».

Οι γονείς του γνωρίστηκαν σε μια πορεία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1970. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια η οποία μετακινούνταν συνεχώς. Ακολουθούσε τη μητέρα του μαζί με τον επόμενο σύζυγο της, Μπρετ Ασάνζ, ο οποίος ήταν μουσικός και ηθοποιός και περιόδευε συνεχώς σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας. Από αυτόν μάλιστα πήρε το επώνυμό του. Ο πατέρας είχε εξαφανιστεί πριν ακόμη γεννηθεί ο Τζούλιαν, τον Ιούλιο του 1971. Για πρώτη φορά τον συνάντησε όταν ήταν 27. Ο Τζούλιαν ακολούθησε τις περιοδείες του θιάσου σε όλη την Αυστραλία έως την ηλικία των εννιά ετών, όταν και το ζευγάρι χώρισε. Έως τα 16 του ο Ασάνζ είχε μείνει σε 30 διαφορετικές πόλεις της Αυστραλίας και είχε αλλάξει 37 σχολεία, ενώ είχε παρακολουθήσει και κατ’ οίκον μαθήματα. Οι αλλαγές και η κινητικότητα στα σχολεία δεν τον επηρέασαν. Ήταν καλός μαθητής και έδειχνε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, αλλά και στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το δώρο της μητέρας του για τις καλές του επιδόσεις ήταν ο πρώτος του ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Η πρώτη σύλληψη

Πριν ξεκινήσει να σπουδάζει προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο Central Queensland είχε ήδη ενταχθεί σε μια ομάδα «ηθικών», όπως αυτοαποκαλούνταν, χάκερ. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στα 17 του ωστόσο είχε καταφέρει να αποκτήσει φήμη

στους κόλπους των χάκερ με το ψευδώνυμο Mendax. Πρωτοστάτησε μάλιστα στην ομάδα που έσπασε την ασφάλεια του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, αλλά και διάφορων κρατικών οργανισμών, τραπεζών και επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά συνελήφθη στα 20 του χρόνια, ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στο δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Nortel. Τρία χρόνια αργότερα στη δίκη ήρθε αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες για χάκινγκ και άλλα συσχετιζόμενα αδικήματα, για 25 εκ των οποίων κρίθηκε τελικά ένοχος. Δεν φυλακίστηκε εξαιτίας πρότερου έντιμου βίου, αλλά τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Πιθανό ρόλο στη μη φυλάκιση του έπαιξε η συμβολή του στην προσπάθεια της αυστραλιανής αστυνομίας να αποκαλύψει ένα δίκτυο παιδόφιλων το 1993.

Η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ

Το 2006 ο 34χρονος τότε Ασάνζ ίδρυσε το Wikileaks με στόχο να δημοσιεύει απόρρητα πολιτικά έγγραφα και ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν την παράνομη ή την ύποπτη δράση κυβερνήσεων, οργανισμών και δημοσίων προσώπων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία των πληροφοριοδοτών. Στην αρχή η πλατφόρμα δέχτηκε μεγάλο όγκο εγγράφων και πληροφοριών τα οποία όμως δημοσίευε αφού τα περνούσε από εξονυχιστικό έλεγχο. Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, το Wikileaks είχε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 1,2 εκατ. έγγραφα, που είχαν στείλει εθελοντές και ανώνυμοι πληροφοριοδότες.

Το 2010 η δημοσιοποίηση πλήθους απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με το βίντεο της επίθεσης ενός αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 18 άτομα στη Βαγδάτη τρία χρόνια νωρίτερα, έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι απόρρητες εικόνες έδειχναν ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών σκοτώνοντας 12 μεταξύ των οποίων και 2 εργαζόμενους του Reuters, ενώ τραυμάτισαν και 2 παιδιά. Τα βίντεο και τα απόρρητα στοιχεία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς και περισσότερα  από 200.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks από τη στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε 35 χρόνια κάθειρξη, αλλά πήρε χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2017 μετά από 7 χρόνια στη φυλακή.

Ο Ασάνζ, πριν από τη δημοσίευση, είχε μετακομίσει με την ομάδα του στην Ισλανδία για να εκμεταλλευτεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης που είχε πρόσφατα ψηφιστεί στη χώρα. Τους επόμενους μήνες ένας τεράστιος όγκος εγγράφων και τηλεγραφημάτων για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έφτασαν στους πολυάριθμους σέρβερ που είχε στήσει ο οργανισμός, για λόγους ασφαλείας, σε αρκετά σημεία ανά τον κόσμο.

Για τη διαρροή των ντοκουμέντων του αμερικανικού στρατού ενοχοποιήθηκε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών.

Ο αγωγές κατά του Wikileaks και προσωπικά του Ασάνζ πολλαπλασιάστηκαν, ενώ γερουσιαστές και βουλευτές τον περιέγραφαν ως «τρομοκράτη». Ταυτόχρονα, τα απόρρητα έγγραφα διαφόρων πηγών και συμφερόντων συνέχιζαν να φτάνουν στα χέρια των εκατοντάδων πια εθελοντών του Wikileaks.

Οι κατηγορίες για βιασμό και ασέλγεια

Το κύριο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ήρθε λίγο αργότερα, με τη μορφή καταγγελίας δύο νεαρών γυναικών εναντίον του για βιασμό στη Σουηδία τον Αύγουστο του 2010.

Στο «New York Review of Books» της 13ης Ιουλίου 2017 η Σου Χάλπερν παρέθετε μια αποστροφή του από ντοκιμαντέρ της Λόρα Πουατράς: «Το προφίλ μου δεν απογειώθηκε παρά με την υπόθεση του σεξ. Βρισκόταν σε υψηλό σημείο στους κύκλους των μέσων ενημέρωσης και των υπηρεσιών ασφαλείας, δεν απογειώθηκε όμως, δεν έγινα δηλαδή οικείο όνομα σε όλους, παρά με την υπόθεση του σεξ. Αστειευόμενος με κάποιον από τους δικούς μας, του είπα ότι χρειαζόμαστε ένα σεξοσκάνδαλο κάθε έξι μήνες».

Ο Ασάνζ αρνήθηκε τις κατηγορίες για βιασμό και για ασέλγεια και απέδωσε την έκδοσή του από τη Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δημοσίευση μυστικών αμερικανικών εγγράφων. Η Σουηδία εξέδωσε ένταλμα έκδοσης, όμως ο Ασάνζ παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη βρετανική αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι υποστηρικτές συγκέντρωσαν το ποσό 240.000 λιρών, το οποίο δόθηκε ως εγγύηση και έτσι ο Ασάνζ αποφυλακίστηκε. Τον Απρίλιο του 2011, η WikiLeaks ξεκίνησε τη δημοσίευση 779 μυστικών φακέλων σχετικά με φυλακισμένους στο αμερικανικό στρατόπεδο του Κόλπου του Γκουαντάναμο. Τον Νοέμβριο του 2011 εκδόθηκε απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας ο Ασάνζ μπορούσε να εκδοθεί στη Σουηδία. Ο δικαστής εκτίμησε ότι η έκδοσή του δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Ασάνζ στις 19 Ιουνίου 2012 βγαίνει στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Εκουαδόρ και καλεί την Αμερικανική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει το κυνήγι μαγισσών» εναντίον των Wikileaks.

Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ εισήλθε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο με σκοπό να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τον Αύγουστο του 2012 το Εκουαδόρ αντιστάθηκε στις πιέσεις της Βρετανίας και έδωσε άσυλο στον Ασάνζ. Με την προϋπόθεση ότι θα έμενε σε έδαφος του Εκουαδόρ, ο Ασάνζ ήταν ασφαλής, αλλά ζούσε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δικαίωσε τον Τζούλιαν Ασάνζ, λέγοντας ότι η Σουηδία δεν παρουσίασε στοιχεία για τις κατηγορίες και δεν άσκησε δίωξη, αλλά και ότι του είχε στερηθεί η ελευθερία του αδίκως, απόφαση που Βρετανία και Σουηδία αγνόησαν, όπως έγραψαν οι New York Times.

Η αλλαγή στάση του Εκουαδόρ και η άρση του ασύλου

Η προεδρεία του Εκουαδόρ άλλαξε και τον Ραφαέλ Κορέα διαδέχθηκε ο Λένιν Μορένο, ο οποίος ήταν κριτικός στη διαμονή του Ασάνζ στην πρεσβεία και τον προειδοποίησε να μην ανακατεύεται στην πολιτική, αποκαλώντας τον «χάκερ». Τον Μάιο του 2017 η Σουηδία έπαψε τη δίωξη του ιδρυτή του Wikileaks, χωρίς όμως να τον κηρύσσει αθώο. Ωστόσο η βρετανική αστυνομία δεν σταμάτησε την ισχύ του εντάλματος σύλληψης, ενώ οι ΗΠΑ εξέτασαν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη για την αποκάλυψη απόρρητου υλικού εναντίον του. Στις αρχές του 2018 το Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι θέλει να άρει το διπλωματικό αδιέξοδο και εξέφρασε την πρόθεση να δώσει υπηκοότητα στον Ασάνζ. Μετά από μερικές μέρες, το Εκουαδόρ ζήτησε από τους Βρετανούς να του δώσουν διπλωματική ασυλία ώστε να μπορεί να βγει από την πρεσβεία, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Η σύλληψη του Ασάνζ στη πρεσβεία του Εκουαδόρ

Νωρίτερα, το Εκουαδόρ πίεσε τον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία έχει πλέον παράσχει επαρκείς εγγυήσεις ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η βρετανική κυβέρνηση μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «το Σύνταγμα της Μεγάλης Βρετανίας δεν επιτρέπει την έκδοση ενός προσώπου σε χώρα όπου μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του», είπε ο Μορένο.

Στις 11 Απριλίου 2019 ο πρόεδρος του Ισημερινού αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου που του παρείχε για επτά χρόνια, μετά από σειρά διεθνών ενταλμάτων εις βάρος του. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο ιδρυτής των Wikileaks εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και συνελήφθη από τις βρετανικές Αρχές. Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, είπε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Η Τερέζα Μέι ευχαρίστησε την βρετανική μητροπολιτική αστυνομία και την κυβέρνηση του Εκουαδόρ και δήλωσε: “αυτό δείχνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο”.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.