Η άγνωστη μάχη στα μπογάζια της Αγουλινίτσας. Πως οι ντόπιοι οχυρώθηκαν στις νησίδες και “βούλιαξαν” τον Ιμπραήμ στη λίμνη

Η άγνωστη μάχη στα μπογάζια της Αγουλινίτσας. Πως οι ντόπιοι οχυρώθηκαν στις νησίδες και “βούλιαξαν” τον Ιμπραήμ στη λίμνη

6 Νοεμβρίου 1825 ο Ιμπραήμ ξεκίνησε από την Μεθώνη με νέες εφεδρείες επικεφαλής μίας μεγάλης στρατιάς που στόχο είχε να πολεμήσει στην πολιορκία του Μεσολογγίου.

Στην πορεία του σαρώνει τα πάντα στην Ηλεία. Καίει καταστρέφει και μαζεύει σκλάβους.

Αφού έκαψε τη Ζούρτσα (Nέα Φιγαλεία) και τη Ζαχάρω, πλησίασε στο Κλειδί (Κάτω Σαμικό), όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε, οι Έλληνες είχαν οργανώσει την άμυνά τους και τον περίμεναν. Η θέση όμως ήταν έρημη από ενόπλους, αφού ο οπλαρχηγός Σισίνης δεν την είχε οχυρώσει.

Η λίμνη της Αγουλινίτσας (σημερινό Επιτάλιο) ήταν κοντά στην θάλασσα στις εκβολές του Αλφειού ποταμού. Από το 1968 έχει αποξηρανθεί. Πηγή: «Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κρεστένων»

Στη συνέχεια οι περίπου 8.000 Αιγύπτιοι με επικεφαλής τον αποκαλούμενο “Αφρικανικό Σιμούν”, επιχειρήσαν να καθυποτάξουν την Αγουλινίτσα (σήμερα Επιτάλιο). Όμως εκεί συνάντησαν την πεισματώδη άμυνα των κατοίκων της, που είχαν οχυρωθεί στην παραπλήσια βαλτώδη λίμνη.
Ο Ιμπραήμ όταν είδε ότι στις νησίδες της λίμνης (τα αποκαλούσαν μπογάζια ) είχαν βρει καταφύγιο αρκετοί Έλληνες, διέταξε τους στρατιώτες του να τις καταλάβουν και να του φέρουν νέους σκλάβους. Οι Έλληνες άνοιξαν πυρ και ξεκίνησε μία μάχη που κράτησε πολλές ώρες, καθώς ο στρατός του Ιμπραήμ δεν είχε ευχέρεια να κινηθεί με ταχύτητα στα νερά της λιμνοθάλασσας.
Οι Έλληνες πολεμούσαν για τις οικογένειές τους και δεν λογάριαζαν τον θάνατο. Όσοι μουσουλμάνοι ήξεραν κολύμπι κατάφεραν να φτάσουν σε μία νησίδα και να κυνηγήσουν τα γυναικόπαιδα που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτή.
Μπογάζια είναι οι μικρές νησίδες ή λωρίδες γης μέσα σε λίμνη

Το τελευταίο προπύργιο

Όπως αναφέρει ο  ιστορικός ερευνητής Γιάννης Βίτσας στο  βιβλίο του “Η παραλίμνια χώρα της επαρχίας Ολυμπίας”, ” το υγρό στοιχείο, η οργιώδης βλάστηση και το δάσος της Στροφυλιάς σε συνδυασμό με τα «ξύλινα τείχη» (μονόξυλα) των Αγουλινιτσαίων, αποτέλεσαν το τέλειο φυσικό οχυρό και το τελευταίο προπύργιο ελευθερίας της δυτικής Πελοποννήσου.

Η λίμνη αποδείχτηκε η τέλεια παγίδα στην οποία παρέσυραν τους εμπειροπόλεμους Αιγύπτιους οι ντόπιοι πολεμιστές, αναγκάζοντάς τους να πολεμούν με τους δικούς τους όρους, στα δικά τους κυνηγετικά στέκια στα οποία τόσο καλά γνώριζαν να κινούνται, να κρύβονται και να επιβιώνουν, εκμηδενίζοντας έτσι τη στρατιωτική υπεροχή του αντιπάλου.

Ήταν εκεί που το επιθετικό μένος και η αλαζονεία του Ιμπραήμ «βούλιαξαν» στους βάλτους της λίμνης.
Ήταν εκεί που τα 250 τουφέκια των Αγουλινιτσαίων και των άλλων αγωνιστών σταμάτησαν τις ανίκητες ορδές και έστειλαν στον υγρό πάτο 150 Άραβες που ορέγονταν εκδίκηση και γυναικόπαιδα. Ήταν εκεί που σαν ένα νέο Μεσολόγγι, θυσιάστηκαν μέσα στον βούρκο της λίμνης 142 αθώες ψυχές, στο βωμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας”.

Ο Ιμπραήμ πασάς έμεινε στην ιστορία από την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, που παρ’ ολίγον να αποδειχθεί μοιραία για την Επανάσταση. Τον Φεβρουάριο του 1825, αποβιβάστηκε στον Μοριά.  Πηγή: art.rmngp.fr

Τη μάχη στα μπογάζια της λίμνης Αγουλινίτσας περιγράφεται στο βιβλίο “Η παραλίμνια χώρα της επαρχίας Ολυμπίας” του Γιάννη Βίτσα:
Οι επιθέσεις των Αιγυπτίων γίνονταν κατά κύματα, είτε από τους πεζούς, είτε από τους ιππείς που ρίχνονταν στη λίμνη. Εκείνοι που βρίσκονταν στα κοντινά με τη στεριά νησιά είδαν τους Αιγύπτιους να πλησιάζουν. Ο Δήμος Κανελλόπουλος αναφέρει ότι οι εχθροί εισχώρησαν από το αυλάκι του Καϊάφα και βρέθηκαν πίσω από τις ελληνικές θέσεις.
«Βλέποντες οἱ Ἀγουλινιτζαῖοι καί ἄλλοι Φαναρίται τόν κίνδυνον ἐμβῆκαν εἰς τά μονόξυλα φωνάζοντες καί εἰς τά μέσα νησία, ἔφθασαν καί τά ἄλλα μονόξυλα». Κι αφού πήραν εκείνους που κινδύνευαν και τους μετέφεραν, άλλους στα μέσα νησιά και άλλους στο κανάλι του Καϊάφα και σώθηκαν, επιτέθηκαν στη συνέχεια κατά των Αυγυπτίων που βρίσκονταν πελαγωμένοι.
Την τραγικότερη στιγμή της μάχης περιγράφει ο Μοσχούλας: «ἔχοντας τήν προσοχή τους εἰς τάς θέσεις ὅπου ἐβαστούσαν οἱ ἰδικοί μας οἱ ἐχθροί ένα σῶμα παρ’ ἐλπίδα τους ἐμβῆκεν από ἕν μέρος ἀνέλπιστον, ὥστε ἐπῆραν τῶν ἰδικῶν μας τά ὀπίσθια τούς ἐπροχώρησαν εἰς ἄλλα τρία νησίδια τά δέ δύο τά ἐπήραν …».
Με την κατάληψη των νησίδων από τους Αιγύπτιους «έγινε το θέατρο του πολέμου». Στιγμές πανικού και φρίκης ακολούθησαν.
Οι Άραβες ρίχνονταν με μανία στους αμάχους οι οποίοι κραύγαζαν απελπισμένοι και πνίγονταν στη λίμνη για να γλιτώσουν την αιχμαλωσία και την ατίμωση, ενώ ταυτόχρονα οι εχθροί έπιαναν αιχμαλώτους, άρπαζαν τα πράγματα τους και έκαιγαν τις καλύβες τους.
Αλλά και οι απώλειες του εχθρού σε αυτή τη φάση της μάχης δεν ήσαν λίγες, διότι «…συσσωματωθέντες οἱ ἰδικοί μας πλέον ἐκεῖ, ἔγινε τό θέατρον τοῦ πολέμου, μέ μίαν μεγαλωτάτην φθοράν ἔγινε τῶν ἐχθρών χωρίς νἀ κατορθώσουν τίποτε καί οὕτως ἔφυγον…». Το μόνο που κατάφερε ο Ιμπραήμ ήταν να καταλάβει τα τρία κοντά στη στεριά νησάκια κάτι όμως που του στοίχισε πολλές ζωές των στρατιωτών του.
Ο πόλεμος κράτησε από το πρωί ως το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου και όταν σκοτείνιασε «ἀνεχώρησε κατησχυμένος ὁ ἐχθρός, ἐξῆλθαν οἱ Ἕλληνες καί εὗρον πολλά μνήματα ἐκτός λίμνης καθ’ ὁδόν πρός τόν Ἀλφειόν ποταμόν».
Κατά τον Κανελλόπουλο ο εχθρός τη Δευτέρα «…ἀπέρασεν εἰς Πύργον, ἔκαψε Ἀλητζελεπῆ, Ἀνεμοχώρι, Λαδικοῦ, Βόλα, Βρύνα, Ρύσσοβο, Μακρύσια, Κρέστενα. Ἀπό ἕνα μέρος εἰς αὐτά καί μέρος Ἀγουλινίτζας ἔκαψε τήν Τρίτη, ἔκαψε καί τόν Πύργο καί ἀπέρασε κατά τήν Γαστούνη…».

Το βιβλίο “Η παραλίμνια χώρα της επαρχίας Ολυμπίας” του Γιάννη Βίτσα διατίθεται και από την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Πληροφορίες [email protected] και 6944110190.

Απολογισμός

Από τα γυναικόπαιδα εκτιμάται ότι χάθηκαν πάνω από 200, από τα οποία άλλα σκλαβώθηκαν και άλλα πνίγηκαν στη λίμνη. Σκοτώθηκαν 100 ένοπλοι Χριστιανοί, αλλά οι απώλειες του Ιμπραήμ ήταν μεγαλύτερες, καθώς μέτρησε περίπου 200 νεκρούς.

Η ιστορική έρευνα του Γ. Βίτσα εντόπισε την επιστολή των Κατωμερισίων από τη λίμνη, προς τον Δήμο Κανελλόπουλο. Συντάχθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1825 και  αναφέρεται ο αριθμός των θυμάτων:
«Ευγενέστατε κύριε Δ. Κανελλόπουλε»
” Σέ παρασταίνομε οἱ δυστυχισμένοι τήν φθοράν ὁπού ἐλάβομεν ἀπό τόν ἐχθρόν ἐπατήθηκαν τρία νησιά καί καθώς σᾶς τό ἐγράφαμεν καί ἐχθές ἐχάθησαν σκοτωμένοι καί πνιγμένοι καί πιασμένοι ἀπό Λαδικοῦ 25 ψυχές, Ἀνεμοχωρίται καί Μακρυσαῖοι 20, Ρυσοβιῶται καί Κρεστεναῖοι 10, Ἀλητσελεπιῶτες 7, Ἀγουλινιτζαῖοι 50, Ἀρκαδινοί και Φιλιατρινοί 30.
Ἐθανατώσαμε καί ἐχθρούς ἕως 150 ἤ περισσότερους καί ἕως ὀγδόντα (ἄλογα ὁπού ἔμειναν εἰς λίμναν καί ἄλλα ἐσκότωσαν ἐκεῖνοι καί ἄλλα ἐμεῖς καί ὁ πασιᾶς ὁ ἴδιος ἔπεσε εἰς λίμνα καί ἄν δέν ἤθελε μᾶς ἔρθουνε ἀπό τό αὐλάκι τοῦ Καγιάφα μέ τούς προδότες δέν μᾶς ἔκαναν τίποτες καί ὁ πασιᾶς μέ ὅλα του τά στρατεύματα ὑπέρ τάς ἕσ (6) χιλιάδας ἀπεζούς καί καβαλαραίους κατά (διευθύνθηκε) τήν Γαστούνην…”

 Η μάχη στο Βαρθολομιό 

Στις 10 Νοεμβρίου ο Ιμπραήμ βρίσκεται μπροστά στο Βαρθολομιό. Εκεί η σύγκρουση έλαβε χαρακτήρα σκληρότατου αγώνα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των μάχιμων κατοίκων του αφού πρώτα φρόντισαν να ασφαλίσουν τα μέλη των οικογενειών τους στο γειτονικό Χελμούτσι, οχυρώθηκαν στα σπίτια του χωριού τους αποφασισμένοι να τα υπερασπίσουν μέχρις εσχάτων.
Η μάχη μεταξύ των εγκλείστων και σχεδόν δεκαπλάσιου αριθμού εχθρών (μισοί απ’ τους οποίους ήταν Άραβες ιππείς) κράτησε περί τις 6 ώρες, με εκατέρωθεν σημαντικές απώλειες.

Γεώργιος Σισίνης, λιθογραφία του Karl Krazeisen. Πρόκριτος της Γαστούνης και οπλαρχηγός του 1821. Υπήρξε ένας από τους σημαντικούς τροφοδότες των επαναστατικών σωμάτων της Πελοποννήσου. Ο γιος Μιχαήλ πρωταγωνίστησε στη μάχη της Γαστούνης.

Αρχικά η εμπροσθοφυλακή του Ιμπραήμ συνάντησε τον Μιχαήλ Σισίνη επικεφαλής πλήθους γερόντων και γυναικόπαιδων. Του επιτέθηκε και τον απέκλεισε στο χωριό Μουσουλούμπεη (Λευκοχώρι Ηλείας). Ο Σισίνης τους ανάγκασε να οπισθοχωρήσουν και να κατευθυνθούν στο χωριό Σαμπάναγα (Αγία Μαύρα), όπου βίασαν νέα κορίτσια, άρπαξαν γυναίκες και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού.

Την ίδια τύχη είχαν τα χωριά Δερβιτσελεπή, Καλίτσα, (τα δύο χωριά αποτελούν σήμερα την Αμαλιάδα), Σαβάλια, Ροβιάτα, Καραγιούζι (Αμπελόκαμπος) και Σελήμ Τσαούση (Παλαιοχώρι).

Οι κάτοικοι του χωριού Βαρθολομιό, αφού ασφάλισαν τα γυναικόπαιδα στο κάστρο στο Χλεμούτσι, αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό τους και να το υπερασπιστούν μέχρι θανάτου.  Πηγή: wikipedia 

Στο πλευρό των ταμπουρωμένων έσπευσαν 150 συγχωριανοί 

Στις 9 Νοεμβρίου 1825 το εχθρικό ιππικό περικύκλωσε τους αμυνόμενους, αλλά ένας κάτοικος, αφού σκότωσε έναν Άραβα, του πήρε το άλογο και έτρεξε στο Χλεμούτσι να ζητήσει βοήθεια. Πράγματι έφθασαν προς ενίσχυση 150 Έλληνες με αρχηγούς τον καπετάν Βέρα και τον καπετάν Γιωργάκη Βαρθαλαμιώτη και έπιασαν τα αμπέλια έξω από το Βαρθολομιό και από εκεί προξενούσαν φθορά στον εχθρικό στρατό. Κρυμμένοι όπως ήταν στα αμπέλια, πετούσαν τους ιππείς από τα άλογά τους και τους σκότωναν.
Η μάχη διακόπηκε απότομα λόγω κατακλυσμιαίας βροχής
Μία ραγδαία βροχή όμως αχρήστευσε τα τουφέκια τους και τότε το πεζικό των Αιγυπτίων βρήκε την ευκαιρία να εφορμήσει με τις λόγχες και να κατασφάξει όλους τους Έλληνες πλην ενός. Οι κλεισμένοι στα σπίτια κατάφεραν να αποκρούσουν τις επιθέσεις με πολλές απώλειες εκατέρωθεν και τελικά ο Ιμπραήμ έδωσε εντολή στους άνδρες του να αποχωρήσουν. Αρκετές εκατοντάδες ήταν οι νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Έλληνας πεζός και τούρκος ιππέας. Ήρθαν συχνά απέναντι κατά την διάρκεια της Επανάστασης

Ο απολογισμός της μάχης του Βαρθολομιού ήταν τουλάχιστον 350 νεκροί Αιγύπτιοι, σύμφωνα με επιστολή του Γ. Σισίνη προς την ελληνική επιτροπή Ζακύνθου και 200 Έλληνες Βαρθολομίτες υπερασπιστές μεταξύ των οποίων ήταν ο καπετάν Τζεκούρας από το Βρανά και ο Πανάγος Βέρας από το Βαρθολομιό. Τα γυναικόπαιδα που ήταν στο κάστρο στο Χλεμούτσι γλύτωσαν, αφού ο Ιμπραήμ προχώρησε προς τα Λεχαινά και από εκεί προς την Πάτρα.
Το στρατόπεδό του το έστησε στον Ψαθόπυργο και το Δράπανο (Δρέπανο Αχαΐας) όπου θα περίμενε μεταγωγικά για να τον περάσουν απέναντι, στις ακτές της Ρούμελης.

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η συντριπτική ήττα των Τούρκων στα Βασιλικά. Η ιστορική μάχη της Ρούμελης που έσωσε την Επανάσταση και βοήθησε τους Έλληνες να απελευθερώσουν την Τρίπολη. Δείτε το πεδίο της μάχης με drone

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.